Pizzadeg pizza med bakpulver

Pizzadeg till pizza med bakpulver. Pizzadeg utan jäst som går snabbt att göra. Pizzarecept till en långpanna. Räcker till en långpanna för 4 portioner. Pizzasås kan du laga själv eller byta mot färdig tomatsås. Piffa gärna upp den isåfall med pressad vitlök och oregano. Gott med pizzasallad eller annan sallad.

Förslag på pizzor:

  • Vegetarisk pizza: skivad rödlök eller gul lök, färsk eller inlagd röd paprika, kronärtskockor, kokt broccoli, halverad cocktailtomater och svarta oliver.
  • Salamipizza: inlagd eller färsk röd paprika, stark prickig korv som salami, svarta oliver, helst Kalamataoliver
  • Hawaii: ananas i bitar, skinka i skivor eller strimlor
  • Capricciosa: skinka i skivor eller strimlor samt skivade färska eller inlagda champinjoner
  • Maffia: bacon - skär i bitar, skivad rödlök eller gul lök, ett ägg samt svartpeppar
  • Bolognese: köttfärssås samt skivad röd eller gul lök.
  • Tex mex: stekt köttfärs med texmexkrydda, hackad pepperoni
  • Kebabpizza: stekt kebabkött, skivad rödlök eller gul lök samt hackad pepperoni. Servera med vitlökssås.
  • Kycklingpizza: kycklingkött - använd stekt strimlad kycklingkött, ananas, currypulver, skivad röd eller gul lök samt röd färsk eller inlagd paprika.
  • Filépizza: skivad stekt fläskfilé eller oxfilé, skivad rödlök eller gul lök, strimlad röd paprika samt halverad cocktailtomater. Servera med bearnaisesås samt färsk ruccola
  • Skaldjurspizza: räkor, musslor och/eller kräftstjärtar, skivad rödlök eller gul lök samt inlagd kronärtskocka.

Kalla toppings: (läggs på när pizzan är färdig-gräddad): 

  • Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto. 
  • Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan. 
  • Vitlökssås. Blanda matyoghurt med pressad vitlök. 
  • Bearnaisesås. 
  • Fetaost i tärningar. 
  • Torkad oregano. 
  • Färsk basilika. 
  • Riven parmesanost.

1 sats pizzadeg

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 gram smör
  • 1,5 dl mjölk
  • PIZZASÅS: 2 dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 4 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PIZZAOST: 4 dl grovriven pizzaost eller ost lik Emmenthaler

Tillagning

  1. Blanda först mjöl, salt och bakpulver tillsätt sedan tärnat smör och mjölken. Arbeta ihop till en deg.
  2. Förbered pizzasås: blanda krossade tomater, tomatpuré, peppar, tabasco, oregano, salt och pressad vitlök till en sås. Smaka. Du kan eventuellt ha i lite vinäger, socker och mer salt och peppar.
  3. Förbered pizza pålägg du vill ha på pizzan.
  4. Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid.
  5. Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost.
  6. Sätt ugnen på max under- och övervärme.
  7. Sätt in den långpanna eller plåtar du ska baka pizzan på.
  8. Knåda eller kavla ut pizzadegen som du vill. Förslag är att kavla ut degen till en avlång rektangel på ett bakplåtspapper smort med olivolja om du ska baka pizzan i långpanna. Eller så delar du degen i 4 delar - forma dessa till bollar som du kavlar ut till 4 runda pizzor. Placera dem på bakplåtspapper smorda med olivolja. Förslagsvis två på varje.
  9. Dags att baka pizzan: bred först ut tomatsåsen.
  10. Bred ut ett lager riven ost.
  11. Lägg på pizzatopping efter önskemål, jämnt fördelat över hela pizzan.
  12. Ta ut den varma ugnsplåten eller plåtarna.
  13. För över pizzan som ligger på bakplåtspappret till den varma ugnsplåten eller plåtarna.
  14. Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter i 250 grader. Tiden varierar i olika ugnar.
  15. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  16. Ta ut pizzan och skär upp den.
  17. Smula ev. över lite oregano innan servering. Kanske finriven parmesan också.
  18. Lägg ev. på kalla toppings som några skivor lufttorkad skinka och några blad ruccola.
E-mail
Medel: 4.3 (15 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat