Pizzadeg pizza med bakpulver

Pizzadeg till pizza med bakpulver. Pizzadeg utan jäst som går snabbt att göra. Pizzarecept till en långpanna.
Räcker till en långpanna för 4 portioner. Pizzasåsen kan du byta mot färdig tomatsås. Piffa gärna upp den isåfall med pressad vitlök och oregano. 

Förslag på pizzor: Vegetarisk pizza: skivad rödlök eller gul lök, färsk eller inlagd röd paprika, kronärtskockor, kokt broccoli, halverad cocktailtomater och svarta oliver.
Salamipizza: inlagd eller färsk röd paprika, stark prickig korv som salami, svarta oliver, helst Kalamataoliver
Hawaii: ananas i bitar, skinka i skivor eller strimlor
Capricciosa: skinka i skivor eller strimlor samt skivade färska eller inlagda champinjoner
Maffia: bacon - skär i bitar, skivad rödlök eller gul lök, ett ägg samt svartpeppar
Bolognese: köttfärssås samt skivad röd eller gul lök.
Tex mex: stekt köttfärs med texmexkrydda, hackad pepperoni
Kebabpizza: stekt kebabkött, skivad rödlök eller gul lök samt hackad pepperoni. Servera med vitlökssås.
Kycklingpizza: kycklingkött - använd stekt strimlad kycklingkött, ananas, currypulver, skivad röd eller gul lök samt röd färsk eller inlagd paprika.
Filépizza: skivad stekt fläskfilé eller oxfilé, skivad rödlök eller gul lök, strimlad röd paprika samt halverad cocktailtomater. Servera med bearnaisesås samt färsk ruccola
Skaldjurspizza: räkor, musslor och/eller kräftstjärtar, skivad rödlök eller gul lök samt inlagd kronärtskocka.

Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt): Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto. Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan. Vitlökssås. Blanda matyoghurt med pressad vitlök. Bearnaisesås. Fetaost i tärningar. Torkad oregano. Färsk basilika. Riven parmesanost.

1 sats pizzadeg

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 gram smör
  • 1,5 dl mjölk
  • PIZZASÅS: 2 dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 4 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PIZZAOST: 4 dl grovriven pizzaost eller ost lik Emmenthaler

Tillagning

  1. Blanda först mjöl, salt och bakpulver tillsätt sedan tärnat smör och mjölken. Arbeta ihop till en deg.
  2. Kavla ut på mjölat bakbord och lägg i en långpanna smord med olivolja. Du kan också trycka ut degen i pannan.
  3. Förbered pizzasås: blanda krossade tomater, tomatpuré, peppar, tabasco, oregano, salt och pressad vitlök till en sås. Smaka. Du kan eventuellt ha i lite vinäger, socker och mer salt och peppar.
  4. Förbered pizza pålägg du vill ha på pizzan.
  5. Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid.
  6. Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost.
  7. Sätt ugnen på max under- och övervärme.
  8. Sätt in den långpanna eller plåtar du ska baka pizzan på.
  9. Knåda ut pizzadegen till en avlång rektangel på ett bakplåtspapper smort med olivolja om du ska baka pizzan i långpanna.
  10. Eller så delar du degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till 4 runda pizzor.
  11. Placera dem på bakplåtspapper smorda med olivolja. Förslagsvis två på varje.
  12. Dags att baka pizzan: bred först ut tomatsåsen.
  13. Bred ut ett lager riven ost.
  14. Lägg på pizzatopping efter önskemål, jämnt fördelat över hela pizzan.
  15. Ta ut den varma ugnsplåten eller plåtarna.
  16. För över pizzan som ligger på bakplåtspappret till den varma ugnsplåten eller plåtarna.
  17. Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter i 250 grader. Tiden varierar i olika ugnar.
  18. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  19. Ta ut pizzan och skär upp den.
  20. Smula ev. över lite oregano innan servering. Kanske finriven parmesan också.
  21. Lägg ev. på kalla toppings som några skivor lufttorkad skinka och några blad ruccola.
E-mail
Medel: 4.3 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer