Pizzadeg med bakpulver
Pizzadeg med bakpulver utan jäst som går snabbt att göra.
En deg som är lätt och snabb att knåda ihop och ej behöver ej jäsa.
Pizzan blir fluffig och jäser upp av bakpulver vid tillagningen.
Tillagning
- Blanda först mjöl, salt och bakpulver tillsätt sedan tärnat smör och mjölken. Arbeta ihop till en deg.
- Förbered pizzasås: blanda krossade tomater, tomatpuré, peppar, tabasco, oregano, salt och pressad vitlök till en sås. Smaka. Du kan eventuellt ha i lite vinäger, socker och mer salt och peppar.
- Förbered pizza pålägg du vill ha på pizzan.
- Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid.
- Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost.
- Sätt ugnen på max under- och övervärme.
- Sätt in den långpanna eller plåtar du ska baka pizzan på.
- Knåda eller kavla ut pizzadegen som du vill. Förslag är att kavla ut degen till en avlång rektangel på ett bakplåtspapper smort med olivolja om du ska baka pizzan i långpanna. Eller så delar du degen i 4 delar - forma dessa till bollar som du kavlar ut till 4 runda pizzor. Placera dem på bakplåtspapper smorda med olivolja. Förslagsvis två på varje.
- Dags att baka pizzan: bred först ut tomatsåsen.
- Bred ut ett lager riven ost.
- Lägg på pizzatopping efter önskemål, jämnt fördelat över hela pizzan.
- Ta ut den varma ugnsplåten eller plåtarna.
- För över pizzan som ligger på bakplåtspappret till den varma ugnsplåten eller plåtarna.
- Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter i 250 grader. Tiden varierar i olika ugnar.
- När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
- Ta ut pizzan och skär upp den.
- Smula ev. över lite oregano innan servering. Kanske finriven parmesan också.
- Lägg ev. på kalla toppings som några skivor lufttorkad skinka och några blad ruccola.
Pizzasås
Pizzasås kan du laga själv eller köpa färdig pizzasås på burk.
Tillbehör
Gott med pizzasallad eller annan sallad.
Några förslag på topping
- Vegetarisk pizza: skivad rödlök eller gul lök, färsk eller inlagd röd paprika, kronärtskockor, kokt broccoli, halverad cocktailtomater och svarta oliver.
- Salamipizza: inlagd eller färsk röd paprika, stark prickig korv som salami, svarta oliver, helst Kalamataoliver
- Hawaii: ananas i bitar, skinka i skivor eller strimlor
- Capricciosa: skinka i skivor eller strimlor samt skivade färska eller inlagda champinjoner
- Maffia: bacon - skär i bitar, skivad rödlök eller gul lök, ett ägg samt svartpeppar
- Bolognese: köttfärssås samt skivad röd eller gul lök.
- Tex mex: stekt köttfärs med texmexkrydda, hackad pepperoni
- Kebabpizza: stekt kebabkött, skivad rödlök eller gul lök samt hackad pepperoni. Servera med vitlökssås.
- Kycklingpizza: kycklingkött - använd stekt strimlad kycklingkött, ananas, currypulver, skivad röd eller gul lök samt röd färsk eller inlagd paprika.
- Filépizza: skivad stekt fläskfilé eller oxfilé, skivad rödlök eller gul lök, strimlad röd paprika samt halverad cocktailtomater. Servera med bearnaisesås samt färsk ruccola
- Skaldjurspizza: räkor, musslor och/eller kräftstjärtar, skivad rödlök eller gul lök samt inlagd kronärtskocka.
Kalla toppings
Läggs på när pizzan är färdig-gräddad.
- Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto.
- Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan.
- Vitlökssås. Blanda matyoghurt med pressad vitlök.
- Bearnaisesås.
- Fetaost i tärningar.
- Torkad oregano.
- Färsk basilika.
- Riven parmesanost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 266 kcal