Pizzadeg med bakpulver
Introduktion och förberedelse
Pizzadeg till pizza med bakpulver. Pizzadeg utan jäst som går snabbt att göra. Pizzarecept till en långpanna.
Räcker till en långpanna för 4 portioner. Pizzasås kan du laga själv eller byta mot färdig tomatsås. Piffa gärna upp den isåfall med pressad vitlök och oregano.
Gott med pizzasallad eller annan sallad.
Förslag på pizzor:
- Vegetarisk pizza: skivad rödlök eller gul lök, färsk eller inlagd röd paprika, kronärtskockor, kokt broccoli, halverad cocktailtomater och svarta oliver.
- Salamipizza: inlagd eller färsk röd paprika, stark prickig korv som salami, svarta oliver, helst Kalamataoliver
- Hawaii: ananas i bitar, skinka i skivor eller strimlor
- Capricciosa: skinka i skivor eller strimlor samt skivade färska eller inlagda champinjoner
- Maffia: bacon - skär i bitar, skivad rödlök eller gul lök, ett ägg samt svartpeppar
- Bolognese: köttfärssås samt skivad röd eller gul lök.
- Tex mex: stekt köttfärs med texmexkrydda, hackad pepperoni
- Kebabpizza: stekt kebabkött, skivad rödlök eller gul lök samt hackad pepperoni. Servera med vitlökssås.
- Kycklingpizza: kycklingkött - använd stekt strimlad kycklingkött, ananas, currypulver, skivad röd eller gul lök samt röd färsk eller inlagd paprika.
- Filépizza: skivad stekt fläskfilé eller oxfilé, skivad rödlök eller gul lök, strimlad röd paprika samt halverad cocktailtomater. Servera med bearnaisesås samt färsk ruccola
- Skaldjurspizza: räkor, musslor och/eller kräftstjärtar, skivad rödlök eller gul lök samt inlagd kronärtskocka.
Kalla toppings: (läggs på när pizzan är färdig-gräddad):
- Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto.
- Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan.
- Vitlökssås. Blanda matyoghurt med pressad vitlök.
- Bearnaisesås.
- Fetaost i tärningar.
- Torkad oregano.
- Färsk basilika.
- Riven parmesanost.
Tillagning
- Blanda först mjöl, salt och bakpulver tillsätt sedan tärnat smör och mjölken. Arbeta ihop till en deg.
- Förbered pizzasås: blanda krossade tomater, tomatpuré, peppar, tabasco, oregano, salt och pressad vitlök till en sås. Smaka. Du kan eventuellt ha i lite vinäger, socker och mer salt och peppar.
- Förbered pizza pålägg du vill ha på pizzan.
- Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid.
- Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost.
- Sätt ugnen på max under- och övervärme.
- Sätt in den långpanna eller plåtar du ska baka pizzan på.
- Knåda eller kavla ut pizzadegen som du vill. Förslag är att kavla ut degen till en avlång rektangel på ett bakplåtspapper smort med olivolja om du ska baka pizzan i långpanna. Eller så delar du degen i 4 delar - forma dessa till bollar som du kavlar ut till 4 runda pizzor. Placera dem på bakplåtspapper smorda med olivolja. Förslagsvis två på varje.
- Dags att baka pizzan: bred först ut tomatsåsen.
- Bred ut ett lager riven ost.
- Lägg på pizzatopping efter önskemål, jämnt fördelat över hela pizzan.
- Ta ut den varma ugnsplåten eller plåtarna.
- För över pizzan som ligger på bakplåtspappret till den varma ugnsplåten eller plåtarna.
- Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter i 250 grader. Tiden varierar i olika ugnar.
- När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
- Ta ut pizzan och skär upp den.
- Smula ev. över lite oregano innan servering. Kanske finriven parmesan också.
- Lägg ev. på kalla toppings som några skivor lufttorkad skinka och några blad ruccola.
Uppskattat näringsvärde per portion: 266 kcal