Raclettepizza

Introduktion och förberedelse

Raclettepizza är en pizza Bianco med lyxig fyllig racletteost som serveras med hackade salta och syrliga ättiksgurkor - cornichons.

Serveringsförslag

 • God som tilltugg, förrätt eller osträtt serverad i snittar. Tips är att baka 1-2 raclettepizzor av degen som slizar och tilltugg samt sedan 2-3 andra vanliga pizzor med pizzasås, mozzarella, salami osv enligt tips här.
 • Kan även serveras som vanlig pizza till huvudrätt.

Varianter

 • Gott till på pizzan är även syltlök.
 • Pizzan är en variant på en klassisk fransk osträtt - raclette - där smält ost serveras med salta ättiksgurkor (cornichons).
 • Du kan även baka pizzan på kalljäst pizzadeg - då kan du förbereda degen i god tid då du kan ha den i kylen.

Tips

 • Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
 • Knåda gärna in lite luft i degen under jäsningen som jag gör i detta recept. Det går också bra att enbart knåda och sedan jäsa degen någon timme till dubbel storlek och sedan baka pizza på degen.
 • Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Det finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den. Pizzan på bilden bakade jag i en smidig liten Ooni vedeldad pizzaugn.
 • Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet.
 • Har du ingen pizzaspade eller liknande så är ett tips att klippa ut ett runt bakplåtspapper och lägg över pizzabottnen på. Lägg sedan på toppings. Då kan du lättare hantera pizzan och dra över den ex. från en skärbräda med bakplåtspappret dit den ska bakas.

Raclettepizza är en variant på pizza Bianco med crème fraiche, mozzarella och lyxig racletteost samt saltsyrliga små gurkor som bryter av den fylliga osten.
Raclettepizza är en variant på pizza Bianco med crème fraiche, mozzarella och lyxig racletteost samt saltsyrliga små gurkor som bryter av den fylliga osten.

4 raclettepizzor med 30 cm diameter

 • Förberedelse: 1 tim 10 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

 • PIZZADEG: 1/2 pkt färsk jäst, 25 gram
 • 350 gram, 3,5 dl vatten
 • 600 gram, ca 9,2 dl vetemjöl gärna pizzamjöl "00" eller Tipo 00
 • 2 tsk salt
 • 1 dl vetemjöl till utbakning
 • 1 dl majsmjöl till utbakning (valfritt)
 • TOPPING: 1,25 dl crème fraiche
 • 3 färska mozzarellaostar, rivna i grova bitar
 • 300 gram Racletteost
 • ca 20 cornichons små ättiksgurkor

Tillagning

 1. Riv isär mozzarellan i små bitar och lägg i ett durkslag att rinna av. Ställ i kylen. Detta för att mozzarellan gärna vattnar sig på pizzan vid bakning. Tryck ut vätska innan du bakar med den.
 2. PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt salt. Tillsätt fingervarmt vatten. Eller kallt vatten om du ska kalljäsa degen.
 3. Lös upp jästen med en slev och tillsätt hälften av mjölet. Blanda ingredienserna till en kladdig deg. Tillsätt resten av mjölet och knåda ihop till en smidig deg.
 4. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand.
 5. ÖVERKURS: Vill du få en extra luftig deg låter du degen vila 30 minuter och tar sedan upp den på bakbordet. Tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen.
 6. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme. Eller sätt i kylen att kalljäsa övertäckt över natten.
 7. Dela degen i fyra delar på vardera - mina blev ca 235 gram/styck. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek 30 minuter.
 8. Skär racletteosten i grova bitar. Skär gurkor på längden eller i grova bitar.
 9. I UGN: Sätt ugnen på max värme 250 grader varmluft eller vanlig ugn. Ställ in ett galler med pizzasten, baksten eller pizzastål några cm under grillelementet.
 10. I PIZZAUGN: Sätt igång pizzaugnen enligt manualen och se till att den blir 400 grader varm lagom tills det är dags att baka pizzorna.
 11. Tryck ut pizzadegen en i taget med någon msk majsmjöl under och någon msk vetemjöl över till så tunna platta pizzor du kan ca 30 cm diameter. Tryck ut med knogarna först från mitten och tryck samt dra sedan försiktigt ut degen till en större pizzabotten. Gärna med lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Får du inte ut degen kan man fuska lite med en mjölad kavel och kavla ut degen.
 12. Upprepa med resten av degen. Lägg dem med bakplåtspapper mellan på hög eller bredvid varandra på en mjölad bänk.
 13. Bred ut ca 2-3 msk crème fraiche på pizzabottnen. Sprid ut mozzarella samt fördela racletteosten över. Hit kan du förbereda alla pizzor innan gräddning.
 14. I UGN: Sätt ugnen på max grill i 20 minuter innan gräddning. Ta upp pizzan på en pizzaspade och grädda en pizza i taget. Det tar ca 4-5 minuter. Passa så de ej bränns.
 15. I PIZZAUGN: Kolla värmen som ska vara runt 400 grader. Ta upp pizzan med pizzaspade och grädda pizzan i 1-3 minuter. Jag öppnade luckan igen efter 30 sekunder och roterade pizzan var 30:e sekund så den blev jämnt bakad runt om.
 16. Fördela cornichons över - ca 10 gurkhalvor på varje pizza.
 17. Servera pizzan direkt på en stor tallrik med kniv och gaffel eller på skärbräda med bakplåtspapper under och dela med sax eller pizzaslicer.
 18. Baka nästa pizza på samma vis.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 542 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-24

Tillbehör och liknande recept:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Lite olika pizzor bakade i...

Bästa snittarna och plockmaten till minglet

Tips på snittar, aptitretare och plockmat till matiga småmackor, smörgåsar och sandwichs till the och...