Raclettepizza

Introduktion och förberedelse

Raclettepizza är som det låter en pizza med lyxig racletteost toppad med hackade små salta ättiksgurkor - cornichonger.

Kan serveras som vanlig pizza eller pizzasnittar.

Detta är variant på en klassisk fransk osträtt - raclette - där smält ost serveras med salta ättiksgurkor (cornichons). Då har man även syltlök - vilket du kan ha på pizzan tillsammans med saltgurkan.

Raclettepizzan bakas först med olivolja och en halv riven mozzarella samt hälften av den skivade eller rivna raclette-osten. Toppa med resten av osten när den är nybakt och sedan grovt tärnade eller skivade cornichoner - små saltgurkor samt ev. syltlök och ruccola vid servering.

Tips är att baka 1-2 raclettepizzor av degen som slizar och tilltugg samt sedan 2-3 andra vanliga pizzor med tomatsås, mozzarella, salami osv enligt tips här.

Raclette-ost kostar en slant och finns i välsorterade ost-diskar. Kan bytas mot annan lagrad liknande ost men då får du byta namn på pizzan!

Får du deg över så kan du lägga den i en plastburk i kylen och baka på en annan dag. Ta fram och jäs upp den någon timme innan.

Du kan även baka pizzan på kalljäst pizzadeg - degen blir ännu bättre och du kan förbereda degen i god tid då du kan ha den i kylen någon vecka.

Pizzan kan bakas på flera vis:

Det ska vara mycket värme underifrån - ugnen ska helst hålla 300-400 grader - och pizzan ska bakas från botten mest. I vanlig ugn så går det att få till det med att värma ugn (och det du ska baka på som pizzasten eller plåt) på max under och övervärme först och sedan några minuter innan man sätter in pizzan slå över till grill - då får man hög värme under och från toppen vilket ger en bakning någorlunda likt en riktig vedeldad stenugn.

 • Baka pizza i vanlig ugn funkar helt ok om man förvärmer den på max värme och sedan slå över till grill vid bakningen. Baka helst på en pizzasten eller baksten (lavasten eller täljsten) som fått bli varm i 40 minuter. Eller så funkar också på ugnsplåt värmd i 15 minuter.
 • Baka pizzan som Panpizza - en tjockare pizza du bakar i en gjutjärnspanna eller liknande, först värmd sedan smord med solrosolja eller olivolja innan du lägger i degen.
 • Vidare finns det pizzapannor med el.
 • Man kan också grilla pizzan i grillen med lock - då kan man ha en pizzasten (låt bli varm 30 minuter innan) så att inte degen fastnar i gallret. En klotgrill kan man värmeisolera runt om man bakar mycket pizza.
 • Är man ute och campar kan man grilla eller steka pizza i robust stekpanna eller på sten - bäst är en gjutjärngryta med lock och sätta i glöden - värm den innan och lägg pizzan i botten och på med locket - godare pizza i det fria får man leta efter.
 • Avslutningsvis finns det för entusiasten hemmurad stenugn, bakugn eller en vedeldad pizzaugn för hemmabruk. Här får man upp värmen rejält och bakar du mycket pizza så är det en bra idé. Ger bästa, flest och godaste pizzorna.

5 pizzor, ca 1,2 kg deg

 • Förberedelse: 1 tim 10 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

 • 0,5 pkt färsk jäst, 25 gram
 • 4 dl kallt vatten
 • 10 dl vetemjöl, gärna ekologiskt, 660 gram
 • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
 • 1 msk olivolja
 • 1 msk salt
 • 10 msk olivolja
 • 3 färska mozzarella i skivor eller rivna i grova bitar
 • 400 gram Raclette-ost
 • 20 cornichons små ättiksgurkor

Tillagning

 1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt.
 2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt hälften av mjölet och olivolja. Blanda ingredienserna till en kladdig deg. Låt vila 20 minuter.
 3. Tillsätt resten av vattnet och mjölet och blanda ihop till en deg.
 4. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand. Tillsätt saltet på slutet. Låt sedan vila 20 minuter.
 5. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen. Låt vila i 20 minuter övertäckt.
 6. Dela degen i fem delar om du vill baka fem pizzor. Räkna att varje degboll blir runt 200 - 250 gram beroende på hur stor pizza du vill baka. Väg dem gärna så de är lika stora. Degen blir runt 1,2 kilo totalt. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek 20-30 minuter. Kan förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 15 minuter innan.
 7. Förbered pålägg och ost. Riv Racletteosten grovt. Riv isär mozzarellosten. Skär gurkor i grova bitar.
 8. VANLIG UGN: Sätt ugnen på max under och övervärme. Värm ev. pizzasten i ugnen så att den blir varm - 40 minuter innan för en sten. Bakar du pizzan på ugnsplåt så värm den 15 minuter innan. Slå över ugnen till max grill 15 minuter innan du ska baka.
 9. RUNDA PIZZOR I UGN: Baka en pizza i taget. Kavla eller tryck ut pizzadegen till så tunna platta pizzor du kan med lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Har du ingen pizzaspade eller liknande så är ett tips att klippa ut ett runt bakplåspapper och baka ut pizzan på - då kan du lättare dra över hela pizzan med bakplåtspappret på den plåt eller sten du ska baka pizzan på.
 10. Bred ut ett tunt lager olivolja över degen - på en rund pizza räcker 2 msk - sedan 0,5 styck skivad eller riven mozzarella samt en halv dl riven raclette ungefär.
 11. Grädda i 3-4 minuter. Håll hela tiden ett öga på pizzan i ugnen och ta ut precis innan den bränns. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
 12. Ta ut pizzan och strö över resten av racletteosten ca en halv dl samt ca 4 hackade gurkor per pizza. Servera direkt och skär ev. upp i slizar och lägg upp på en tallrik, skärbräda, fat eller bricka.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 542 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-16