Potatispizza
Potatispizza - en vit pizza Bianco med crème fraiche, skivad kokt sparrispotatis, mozzarella och racletteost toppad med brynt smör, rosmarin och karamelliserad rödlök.
Tillagning
- PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt salt. Tillsätt fingervarmt vatten. Eller kallt vatten om du ska kalljäsa degen.
- Lös upp jästen med en slev och tillsätt hälften av mjölet. Blanda ingredienserna till en kladdig deg. Tillsätt resten av mjölet och knåda ihop till en smidig deg.
- Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand.
- ÖVERKURS: Vill du få en extra luftig deg låter du degen vila 30 minuter och tar sedan upp den på bakbordet. Tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen.
- Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme. Eller sätt i kylen att kalljäsa övertäckt över natten.
- KARAMELLISERAD RÖDLÖK: Skala, dela och strimla rödlöken fint. Fräs i olja och tillsätt vatten samt socker. Koka ihop i 20 minuter under lock och rör då och då. Ta av locket och låt koka till en marmeladliknande konsistens. De sista minuterna ska sockret och löken börja karamelliseras utan att brännas. Rör på slutet. Sätt åt sidan.
- BRYNT SMÖR: Smält smör och låt bli ljust brunt i en kastrull. Häll över i en skål till senare. Stelnar smöret så kan du mikra det flytande några sekunder så det kan skedas över pizzan.
- KOKT POTATIS: Putsa bort fult skal på potatisen. Koka den mjuk i ca 25-30 minuter. Låt svalna och sätt åt sidan. Skiva den i ca 0,5 cm skivor när den svalnar.
- Dela degen i fyra delar på vardera - mina blev ca 235 gram/styck. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek 30 minuter.
- I UGN: Sätt ugnen på max värme 250 grader varmluft eller vanlig ugn. Ställ in ett galler med pizzasten, baksten eller pizzastål några cm under grillelementet.
- I PIZZAUGN: Sätt igång pizzaugnen enligt manualen och se till att den blir 400 grader varm lagom tills det är dags att baka pizzorna.
- Tryck ut pizzadegen en i taget med någon msk majsmjöl under och någon msk vetemjöl över till så tunna platta pizzor du kan ca 30 cm diameter. Tryck ut med knogarna först från mitten och tryck samt dra sedan försiktigt ut degen till en större pizzabotten. Gärna med lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Får du inte ut degen kan man fuska lite med en mjölad kavel och kavla ut degen.
- Upprepa med resten av degen. Lägg dem med bakplåtspapper mellan på hög eller bredvid varandra på en mjölad bänk.
- Bred ut ett tunt lager crème fraiche och strö sedan över 1/4 av mozzarellaosten.
- Fördela några skivor potatis på pizzan - jag tog 14 skivor.
- Skär racletteosten i bitar och fördela 1/4 här och där.
- Klipp över ca 5 blad rosmarin.
- I UGN: Sätt ugnen på max grill i 20 minuter innan gräddning. Ta upp pizzan på en pizzaspade och grädda en pizza i taget. Det tar ca 4-5 minuter. Passa så de ej bränns.
- I PIZZAUGN: Kolla värmen som ska vara runt 400 grader. Ta upp pizzan med pizzaspade och grädda pizzan i 1-3 minuter. Jag öppnade luckan igen efter 30 sekunder och roterade pizzan var 30:e sekund så den blev jämnt bakad runt om.
- Servera pizzan direkt med någon msk brynt smör här och där. Klicka ut lite rödlöksmarmelad med en tsk här och där. Strö över lite flingsalt.
- Pizzan kan serveras på en stor tallrik med kniv och gaffel eller på skärbräda med bakplåtspapper under och dela med sax eller pizzaslicer.
- Baka nästa pizza på samma vis.
Varianter
- Racletteost kan uteslutas eller bytas mot Västerbottenost eller dessertost som ädelost, röd kittost, Reblochon, Brie, getost, Chèvre, Gruyere eller Comte.
- Sparrispotatis kan bytas mot annan fin delikatesspotatis som Amandine eller liknande.
- Den karamelliserade rödlöken i nedan recept kan bytas mot rödlöksmarmelad som är liknande.
- Riven mozzarella på påse kan bytas mot färsk mozzarella i lag. Riv isär den och lägg att rinna av i ett durkslag i kylen några timmar - tryck ut vätska. Annars vätskar den sig på pizzan.
Tips
- Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
- Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Det finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den. Pizzan på bilden bakade jag i en smidig liten Ooni vedeldad pizzaugn.
- Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet.
Framförhållning
- Om du vill kan du förbereda degen i god tid och kalljäsa i kylen. Ta hälften av jästen, knåda och låt stå att jäsa i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
- Kokt potatis, rödlöksmarmelad samt brynt smör kan du förbereda i god tid innan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal