Pizza Quattro Formaggi med fyra ostar
Introduktion och förberedelse
Mozzarella, fetaost, gorgonzola och chèvre.
Här med en sallad på ruccola, babyspenat, Kalamataoliver, röd paprika, kronärtskocka, rostade pinjenötter och pesto.
Val av ädelost
Du kan ta valfri ädelost, blåmögelost eller grönmögelost. Jag tog italiensk gorgonzola.
Annan ädelost som passar är svensk Kvibille, fransk Saint Aigur eller Roquefort, engelsk Stilton, svensk Bredsjö blå eller annan valfri grönmögelost eller blåmögelost.
Varianter
- Istället för riven mozzarella på påse kan du ta färsk mozzarella.
- Istället för chèvre kan du ta svensk getost.
- Vill du har pizza med fem ostar lägger du till lite riven parmesan.
- Med riven Emmenthaler får du pizza med sex ostar!
- Annat gott på ostpizza är kokta klyftade eller skivade rödbetor.
- Istället för pinjenötter blir valnötter gott.
Tips
- Tänk på att många ostar ystas med löpe så de är ej vegetariska - det kanske inte gör något för dig men om du ska bjuda på pizzan åt en vegetarian så är det bra att veta.
- Pizzan kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
- Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Tillagning
- Med färsk jäst: smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
- Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
- Blanda ingredienserna till en deg.
- Med torkad jäst: blanda vetemjöl med torkad jäst och salt. Tillsätt hett vatten till degen och blanda ihop till en deg.
- Knåda ihop degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
- Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
- Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i ca 50 minuter.
- Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
- Förbered pizzapålägg: skiva chevre, smula sönder Gorgonzola och fetaost. Lägg på en tallrik.
- Rosta pinjenötter ljust bruna i en stekpanna. Skölj ruccola och babyspenat. Skölj och strimla paprika. Dela kronärtskockshjärtan.
- Blanda ruccola, babyspenat, paprika, kronärtskockor, oliver med pesto och olivolja till en sallad i en skål. Strö över pinjenötter.
- Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
- I LÅNGPANNA: Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Pensla långpannan med 2 msk matolja.
- Rulla ihop degen och rulla ut den i långpannan. Justera kanter.
- RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till tunna runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla bakplåtspappret med olivolja innan. När du toppat med tomatsås osv så för du över pizzorna på bakplåtspappret till pizzastenen.
- PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizza (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan.
- Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan.
- Fördela osten jämnt på tomatsåsen.
- Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor.
- Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
- Servera Pizza Quattro Formaggi med salladen och strö gärna över lite oregano vid servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal