Pizza med chèvre

Introduktion och förberedelse

Pizza med chevre eller getost på tomatsås och riven mozzarella.

Här serverad med lite honung, rostade pinjenötter och ruccolasallad.

Du kan toppa pizzan med fransk chèvre eller svensk getost eller fårost som vit caprin.

Varianter

  • Annat gott på chevrepizza är kokta klyftade rödbetor.
  • Vidare kan man ha fetaost på.
  • Istället för pinjenötter blir valnötter gott.

Fler tips för pizzabaket

Vill du ha tips på hur du bakar pizza i hemmaugn, med pizzasten, tomatsås, mozzarella, pålägg och tips med mera så finns det här.

Tips

  • Tänk på att många ostar framställs med löpe så de är ej vegetariska - det kanske inte gör något för dig men om du ska bjuda på pizzan så är det bra att veta.
  • Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
  • Välj gärna ett fint vetemjöl med hög proteinhalt (glutenhalt) som Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
  • Det ska vara mycket värme underifrån och pizzan ska bakas från botten.
  • Öppna och stäng ugnsluckan så fort du kan och lämna ej ugnen öppen i onödan.
  • Man kan också grilla pizzan i grillen med lock - då kan man ha ett galler, pizzastål eller pizzasten under. Se till att det blir riktigt varmt med locket på och lyft hastigt och sätt in pizzan samt på med locket igen.
  • Är man ute och campar kan man grilla eller steka pizza i robust stekpanna, gjutgärnspanna med lock, på pizzastål eller på pizzasten.
  • Det finns små pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa.
  • Vidare kan man mura en stenugn, bakugn eller skaffa en vedeldad pizzaugn för hemmabruk.

Baksten och pizzastål

Baksten, pizzastål eller bakstål är bra för att behålla värmen när pizzan ska gräddas. Dessa hjälper ugnen att bevara värmen när man bakar pizzan och ger ett bättre resultat. Värm bakstenen eller pizzastålet i ugnen någon halvtimme innan bakning. Baksten och pizzastål finns att köpa i välsorterade köksaffärer.

Chèvrepizza eller getostpizza på skärbräda med pizzaslizer
Chèvrepizza eller getostpizza på skärbräda med pizzaslizer redo.

4 medelstora eller 2 stora runda pizzor

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG: 3 dl riven mozzarella
  • 100 gram chevre getost
  • 2 msk pinjenötter
  • 2 tsk flytande honung
  • 20 gram ruccola
  • 2 krm oregano

Tillagning

  1. Med färsk jäst: smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Med torkad jäst: blanda vetemjöl med torkad jäst och salt.
  5. Tillsätt hett vatten och olivolja till degen och blanda ihop till en deg.
  6. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda degen i maskin 10 minuter eller för hand på bakbord i 15 minuter.
  7. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  8. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i ca 50 minuter.
  9. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  10. Förbered pizzapålägg: skiva chevre i ca 10 skivor. Rosta pinjenötter ljust bruna i en stekpanna. Skölj ruccola.
  11. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  12. I LÅNGPANNA: Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Pensla långpannan med 2 msk matolja.
  13. Rulla ihop degen och rulla ut den i långpannan. Justera kanter.
  14. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla bakplåtspappret med olivolja innan. När du toppat med tomatsås osv så för du över pizzorna på bakplåtspappret till pizzastenen.
  15. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizza (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan.
  16. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan.
  17. Bred ut ett lager riven ost i botten. Fördela skivad chevre på osten.
  18. Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor.
  19. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  20. Strö över pinjenötter, ruccola och oregano och servera chevrepizzan.
E-mail
Medel: 4.1 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-14