Vitkålssallad med rödbetor

Strimlad vitkål samt rivna rödbetor blandat med sötsura äppelskivor smaksatt med lite ättika, vinäger, salt, socker, olivolja och svartpeppar.

Kålsalladen blir lite som en pizzasallad fast med vackert vinröd och touch av äpple. Med sin friska syra och fylliga äpple och rödbetor passar salladen till det mesta.

Rödbetor är bra för syreupptagningen i blodet - perfekt om du ska träna efter maten.

Jättegott och billigt. Här med kokta rödbetor så blir det riktigt enkelt att laga. Man kan också ta och skala råa rödbetor och riva dem råa eller koka dem och strimla dem.
Strimlar du allt i en matberedare så är det en billig och lätt sallad att laga till många ex. till fest eller buffé. Så har den fin färg också och ser bra ut ihop med annan mat.

8 portioner vitkålssallad med rödbetor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram vitkål
  • 2 röda äpplen
  • 500 gram förkokta rödbetor
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,25 dl ättika
  • 0,5 dl vit balsamvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Skölj vitkålen och strimla den så fint du kan för hand eller i matberedare.
  2. Riv rödbetorna med rivjärn eller i matberedare.
  3. Skölj äpplen och skär bort kärnhuset samt strimla dem.
  4. Blanda i en stor skål med olivolja, ättika, vinäger, salt, socker och peppar.
  5. Massera och knåda ihop kålen i någon minut.
  6. Smaka av med ev. mer salt, socker, vinäger och svartpeppar.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer