Pizzadeg med torrjäst

Introduktion och förberedelse

God deg till pizza med torrjäst istället för färsk jäst.

Pizzadeg med torrjäst blir lika bra som vanlig pizzadeg.

Torrjäst är smidigt att ha hemma då den håller sig länge i skafferiet. Perfekt att ha med om du ska bort ex. till sommarstugan, båten eller semestern.

Torrjäst VS färsk jäst

Ett paket 14 gram torrjäst från KronJäst motsvarar ett paket på 50 gram färsk jäst från KronJäst. Ett halvt paket torrjäst på 7 gram motsvarar då 25 gram färsk jäst - eller ett halvt paket.

Kalljäst variant

 • Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
 • Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten.

Portionsberäkning

Degen räcker till 4 pizzor dock ej stora som köpepizzor. Vill du baka större pizzor så kan du räkna att degen räcker till 2 stora pizzor.

4 portioner pizzadeg

 • Förberedelse: 1 tim
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

 • 7 gram torrjäst, 0,5 pkt torrjäst från ex. KronJäst
 • 6 dl vetemjöl
 • 1 dl vetemjöl till utbakning
 • 2 msk olivolja
 • 0,5 tsk salt
 • 2,5 dl varmt vatten 40 grader

Tillagning

 1. Blanda vetemjöl med torkad jäst och salt samt olivolja. Tillsätt varmt vatten - ca 40 grader - till degen och blanda ihop till en deg.
 2. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand på bakbord några minuter.
 3. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm.
 4. Låt pizzadegen jäsa övertäckt med plastfilm eller bakduk i 50 minuter till dubbel storlek. Du kan också kalljäsa degen i kylen och över natten.
 5. Nu kan du förbereda övriga pizzatillbehör som tomatsås och pålägg.
 6. Dela degen i 4 delar. Baka ut och kavla ut en pizzadeg i taget på mjölat bakbord till en rund pizza. Eller en stor rektangel till långpanna.
 7. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Har du en pizzasten så kan du sätta in den i ugnen så den blir varm. Man kan även förvärma annan pizzaform eller ugnsplåten innan.
 8. Toppa pizzadegen med tomatsås, riven ost och valfri topping. Ta ut den heta pizzastenen och för över pizzan på stenen med en pizzaspade eller liknande - själv använde jag ett hårt men tunt tallriksunderlägg i plast.
 9. Bakar du pizzan i ugnsplåt så pensla med olivolja, lägg i degen och toppa med tomatsås, ost och topping. Sätt ugnsplåten direkt på botten i ugnen.
 10. Baka pizzan tills den har fått färg och är genombakt ca 8 - 10 minuter.
E-mail
Medel: 3.7 (175 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 266 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-06