Pizzadeg med torrjäst

Introduktion och förberedelse

God deg till pizza med torrjäst istället för färsk jäst.

Pizzadeg med torrjäst blir lika bra som vanlig pizzadeg vanlig pizzadeg.

Torrjäst är smidigt att ha hemma då den håller sig länge i skafferiet. Perfekt att ha med om du ska bort ex. till sommarstugan, båten eller semestern.

Användning

  • Pizzadegen passar till all slags pizza.
  • Toppa med pizzasås och ost samt valfria toppings. Eller crème fraiche och ost samt valfria toppings för Bianco.
  • Här är ett grundrecept på pizza med förslag på toppings eller kolla in någon annan av mina pizzor.

Torrjäst VS färsk jäst

Ett paket 14 gram torrjäst från KronJäst motsvarar ett paket på 50 gram färsk jäst från KronJäst. Ett halvt paket torrjäst på 7 gram motsvarar 25 gram färsk jäst - eller ett halvt paket.

Varianter

  • Pizzadeg kan du även göra med färsk jäst eller bakpulver.
  • Du kan också göra kalljäst pizzadeg. Degen kalljäses efter att du knådat den. Dela degen i 4 degbollar stora nog till en pizza och placera i formar smorda med olivolja övertäckta med plastfolie eller lock och låta dem jäsa i kylen över natten upp till några dagar.

Hållbarhet

Degen håller flera dagar i kylen. Den kan även frysas.

Tips

  • Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
  • Knåda gärna in lite luft i degen under jäsningen som jag gör i detta recept. Det går också bra att enbart knåda och sedan jäsa degen någon timme till dubbel storlek och sedan baka pizza på degen.
  • Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Det finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den. Pizzan på bilden bakade jag i en smidig liten Ooni vedeldad pizzaugn.
  • Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet.
  • Har du ingen pizzaspade eller liknande så är ett tips att klippa ut ett runt bakplåtspapper och lägg över pizzabottnen på. Lägg sedan på toppings. Då kan du lättare hantera pizzan och dra över den ex. från en skärbräda med bakplåtspappret dit den ska bakas.

4 runda pizzor 30 cm diameter

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 7 gram torrjäst, 1/2 pkt torrjäst från ex. KronJäst
  • 3,5 dl, 350 gram vatten, fingervarmt
  • 600 gram, ca 9,2 dl vetemjöl gärna pizzamjöl "00" eller Tipo 00
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 1 dl majsmjöl till utbakning (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg jästen i en stor bakbunke och tillsätt vatten samt salt. Rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt vetemjöl samt rör ihop till en deg.
  3. Knåda ihop degen så att den släpper från degbunkens kanter. Det kan ev. behövas 0,25-0,5 dl vetemjöl extra beroende på sort av mjöl.
  4. Knåda degen smidig i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand på bakbord.
  5. ÖVERKURS: Låt degen stå övertäckt i 30 minuter övertäckt. Ta sedan upp den och tryck ut till en rektangel. Vik in kanterna och tryck ihop. Upprepa tre gånger. Då trycker du in luft i degen och får en extra puffig pizzakant.
  6. Lägg över degen i bunken med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm.
  7. Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek - ca 40-60 minuter. Du kan också kalljäsa degen i kylen och över natten.
  8. Dela degen i fyra delar. Väg gärna varje bit och räkna ca 235 gram per bit. Knåda ihop till bollar. Låt jäsa övertäckta ca 40 minuter. Kan även förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 30 minuter innan utbakning.
  9. Täck över och låt jäsa 30 minuter till medan du förbereder tillbehör och värmer ugn.
  10. UTBAKNINING: Ta upp en deg i taget på mjölat bakbord. Förslagsvis en msk majsmjöl eller vetemjöl under samt en msk vetemjöl över. Mjöla händer. Tryck ut degen med fingrarna till en rundel och sedan med handflator och fingrar så sträcker och trycker du försiktigt ut degen under tiden du roterar den till tunna runda pizzabottnar - ca 30 cm diameter. Lämna lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Råkar det bli hål så lappar du över det lite försiktigt. Man kan även ta hjälp av en kavel men försök gärna få till lite tjockare deg ut mot kanterna.
  11. Du kan baka ut flera pizzabottnar efter varandra och lägga med bakplåtspapper mellan eller bredvid varandra. Det gör inget om de står och jäser lite extra.
  12. Nu kan du toppa och baka pizzan som du önskar.
E-mail
Medel: 3.6 (313 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 266 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-18