Köttfärssås
Klassisk köttfärssås med krossade tomater, tomatpuré samt smak av lök, vitlök, basilika, oregano, timjan och rosmarin.
På slutet kan man även ha i lite grädde om man vill ha en krämig köttfärssås.
Tillagning
- Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
- Stek först löken några minuter i 1 msk olivolja utan att den får färg i en stekpanna.
- Tillsätt sedan vitlöken och stek någon minut till. Lägg över i en gryta eller panna med höga kanter och lock.
- Bryn köttfärsen hälften i taget med 1 msk olivolja. Se till att den får stekyta. Hacka sönder mot slutet. Lägg över med löken.
- Tillsätt tomatpuré, salt, peppar, chiliflakes, basilika, oregano, timjan och rosmarin. Fräs på lite över medelvärme och någon minut.
- Tillsätt krossade tomater samt vatten. Rör runt.
- Låt koka i minst 15 minuter under lock. Rör då och då.
- Tillsätt grädde på slutet om du önskar det. Låt koka upp.
- Smaka av köttfärssåsen med salt, svartpeppar, socker och vinäger.
- Garnera gärna med riven parmesan samt servera lite extra vid sidan. Vidare passar hackad persilja på som garnering.
- Servera köttfärssåsen med valfri pasta - förslagsvis spagetti, penne eller liknande.
Serveringsförslag
- Köttfärssås passar till pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller valfri sort. Du kan även köpa färsk pasta eller göra hemgjord pasta som färsk pasta tagliatelle.
- Gott till är en grönsallad, sallad med strimlad rödkål eller tomatsallad.
- Servera med riven ost av typ parmesan, grana padano eller liknande.
- Hackad persilja, färsk basilika eller oregano passar också att strö över vid servering.
- Själv gillar jag ketchup till också.
Tips
- Köttfärssåsen kan också användas till fyllningar som lasagne, pastasnäckor, ravioli, pizza eller aubergine.
- Riktig god blir köttfärssåsen om den får koka under lock någon timme. Då får du röra och ev. späda den lite så den ej kokar torrt och bränns.
- Dubblera gärna receptet och laga till många - här ett för 10 portioner.
Varianter
Det finns massor av varianter på köttfärssås - detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis. Förutom nedan förslag så är här några ingredienser som passar i köttfärsås:
- Tillsätt en extra burk krossade tomater för mer tomatsås i din köttfärssås.
- Tillsätt 1 dl grädde för krämigare köttfärssås. Förslag med grädde och/eller créme fraiche.
- Annat som passar i är 1 strimlad stjälk selleri; 30 gram tärnad rotselleri; 50 gram rimmat fläsk; 1 krm riven muskot; en riven morot; eller några tärnade champinjoner.
- Koka en fylligare köttfärssås med rödvin.
- Byt nötfärs eller blandfärs mot kycklingfärs eller lammfärs. Eller viltfärs som vildsvinsfärs eller älgfärs.
- Krossade tomater kan bytas mot passerade tomater, hela skalade tomater på burk, färska skalade tomater eller mer tomatpuré och vatten.
- Laga en mer italiensk Ragu ala Bolognese eller koka en variant på högrev.
Vegan och vegetarisk sås
Byt kött mot quornfärs eller sojafärs samt grädden mot sojagrädde. Det finns även vegan parmesanost. Kolla så att pastan är lagad utan ägg.
Uppskattat näringsvärde per portion: 273 kcal