Enkel sallad med enkel salladsdressing

Blandad grön sallad med en god dressing av olivolja, vinäger, salt och vitpeppar.

Köp färdig salladsblandning eller olika salladsblad. Ska du ha sallad till många eller till flera dagar så är det billigare att köpa hela salladshuvuden som ex. isbergssallad, eklöfssallad, lollo rosso, roman, frisée samt en påse ruccola eller spenat.

Förslag en god blandad sallad är: 1 huvud isbergsallad, som är frisk och knaprig;
1 huvud frisésallad, krusig sallad som har en något bitter smak; 1 huvud eklövssallad, som har en fin vinröd färg.

Salladshuvud kan du spara i kylen (i grönsaksfacket) med roten ner, gärna i en skål med lite vatten.

En enkel sallad är god som tillbehör till det mesta.

Välj gärna en vinäger av mild fin kvalitet, likaså kallpressad smakrik olivolja. Gourmetsalt och nymald svartpeppar höjer också det hela.
Balsamvinäger och några msk finriven parmesan blir riktigt lyxig sallad med god smak.
Du kan också toppa salladen med riven parmesan och/eller brödkrutonger. Tunt skivad rödlök är också gott att blanda i. Grovt riven morot passar med.

4 portioner enkel sallad

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 65 gram blandad färdig sallad ENKEL SALLADSDRESSING:
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft eller vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj salladen i en stor bunke. Skaka av vattnet i durkslag eller med handen.
  2. Precis innan servering blandar du salladen i en bunke med olivolja, citron eller vinäger, salt och peppar.
  3. Smaka på ett blad. Avgör om det behövs mer vinäger eller salt.
  4. Lägg upp salladen på ett salladsfat eller i salladsskål.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept