Enkel sallad med enkel salladsdressing

Introduktion och förberedelse

Blandad grön sallad med en god dressing av olivolja, vinäger, salt och vitpeppar. En enkel sallad som är god som tillbehör till det mesta.

Köp färdig salladsblandning eller olika hela salladhuvuden. Ska du ha sallad till många eller till flera dagar så är det billigare att köpa hela salladshuvuden som ex. isbergssallad, eklöfssallad, romansallad, lollo rosso, roman, frisée samt någon påse mangoldskott, rödbetsskott, ruccola, maché eller spenat.

Salladshuvud kan du spara i kylen (i grönsaksfacket) med roten ner, gärna i en skål med lite vatten.

Förslag på blandning till många

  • 1 huvud isbergsallad, som är frisk och knaprig;
  • 1 huvud frisésallad, krusig sallad som har en något bitter smak;
  • 1 huvud eklövssallad eller rossisallad - som har en fin vinröd färg.
  • 1 påse babyspenat, ruccola eller maché eller blanda

Tips till dressing

Välj gärna en lagrad mild vinäger av fin kvalitet som balsamvinäger samt en fin kallpressad smakrik olivolja. Gourmetsalt eller flingsalt och nymald svartpeppar höjer också det hela.

Varianter

  • Balsamvinäger och några msk finriven parmesan blir riktigt lyxig sallad med god smak.
  • Du kan också toppa salladen med brödkrutonger.
  • Tunt skivad rödlök är också gott att blanda i - krama gärna in något krm salt i löken innan och låt den mjukna någon minut.
  • Grovt eller fint riven morot är också ett lätt, billigt och nyttigt sätt att piffa upp en sallad med.
  • De gamla vanliga kompisarna gurka och tomat passar såklart också med grönsallad.

4 portioner enkel sallad

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 65-100 gram blandad grönsallad ( 1 stor påse) eller blanda från hela salladshuvuden
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft eller vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj salladen i en stor bunke. Skaka av vattnet i durkslag eller med handen.
  2. Precis innan servering blandar du salladen i en bunke med olivolja, citron eller vinäger, salt och peppar.
  3. Smaka på ett blad. Avgör om det behövs mer vinäger eller salt.
  4. Lägg upp salladen på ett salladsfat eller i salladsskål.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-03

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer