Löjromspizza

Introduktion och förberedelse

Löjromspizza Bianco. En "vit" pizza med crème fraiche och mozzarella som grund jag toppade med till servering med löjrom, dill, grönkål, pecorino och parmesan.

Du kan grädda pizzan på utegrill med pizzasten eller i ugnen. Eller grädda på annat valfritt vis - du kanske har en hemmapizzaugn.

Serveringsförslag

  • Löjromspizzan passar som festlig huvudrätt men också som förrätt eller tilltugg serverad i slicar.
  • Om du önskar kan du ha en grönsallad, hemgjord pizzasallad eller byta grönkålstoppingen mot en grönkålssallad.

Varianter

  • Detta är ett förslag på topping och man kan variera pålägg efter tycke.
  • Gott på är även handpillade räkor som du lägger med löjromen på slutet. Räkna 5-6 räkor per pizza.
  • Vidare kan man ha finhackad rödlök på.
  • En klyfta citron passar också att servera till.
  • Med några msk brynt smör och 1-2 skivade kokta färskpotatisar på toppen blir pizzan ännu matigare.
  • En annan variant är med klickar av löjrom, några tsk hackad ansjovis, klickar med gräddfil, hackad dill samt gräslök.
  • Man kan även baka flera olika pizzor - låt de som gillar löjrom baka löjromspizza och de som gillar andra pålägg gör sin egen pizza. De kanske vill ha vanlig pizzasås med tomat för en Margherita, Capricciosa eller Hawaii eller liknande.
  • Crème fraiche kan bytas mot pestoolja som denna variant på Bianco.
  • Riven parmesan och pecorino är valfritt att strö över till servering. Man kan även strö över riven Västerbottenost eller ha med Västerbottenost i början tillsammans med mozzarellan.

Degen kan förberedas

Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.

Val av jäst

Du kan baka pizzan med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst. Eller baka pizzorna med färdig surdeg fullkornsvete eller hemgjord surdeg.

Val av löjrom

Välj gärna svensk Kalixlöjrom om du har råd och hittar det. Den är riktigt fin. Annars är fryst amerikansk löjrom vanligast i butiken.

Tips

  • En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
  • Välj gärna ett fint vetemjöl med hög proteinhalt (glutenhalt) som Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
  • Det ska vara mycket värme underifrån och pizzan ska bakas från botten.
  • Öppna och stäng ugnsluckan så fort du kan och lämna ej ugnen öppen i onödan.
  • Man kan också grilla pizzan i grillen med lock - då kan man ha ett galler, pizzastål eller pizzasten under. Se till att det blir riktigt varmt med locket på och lyft hastigt och sätt in pizzan samt på med locket igen.
  • Är man ute och campar kan man grilla eller steka pizza i robust stekpanna, gjutgärnspanna med lock, på pizzastål eller på pizzasten.
  • Avslutningsvis finns det små pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa.
  • Vidare kan man mura en stenugn, bakugn eller skaffa en vedeldad pizzaugn för hemmabruk.

Baksten och pizzastål

Baksten, pizzastål eller bakstål är bra för att behålla värmen när pizzan ska gräddas. Dessa hjälper ugnen att bevara värmen när man bakar pizzan och ger ett bättre resultat. Värm bakstenen eller pizzastålet i ugnen någon halvtimme innan bakning. Baksten och pizzastål finns att köpa i välsorterade köksaffärer.

Nygräddad löjromspizza med dill, pecorino, grönkål och mozzarella samt crème fraiche som grund.
Nygräddad löjromspizza Bianco - en "vit" pizza med löjrom, dill, riven, pecorino, grönkål och mozzarella samt crème fraiche som grund.

4 löjromspizzor

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl vatten, fingervarmt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PÅLÄGG: 250 gram riven mozzarella
  • 1 färsk mozzarellaost i lag
  • 2 dl crème fraiche
  • 80 gram löjrom, 1 burk
  • 0,5 dl riven parmesan (valfritt)
  • 0,5 dl riven pecorino (valfritt)
  • 1 dillknippe, ca 100 gram
  • 100 gram grönkål, färsk
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Knåda ihop degen i maskin eller för hand i 10 minuter.
  5. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  6. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter. Eller kalljäs över natten övertäckt i kylen. Alternativt dela i fyra portionsbitar och lägg med olivolja i fyra bunkar.
  7. PÅLÄGG: Häll av mozzarella och dela sönder i bitar. Riv parmesan och pecorino grovt. Kan förberedas och förvaras i kylen.
  8. Skölj och strimla grönkålen. Lägg i en skål med ett krm salt. Massera in saltet några minuter och krama ur vätskan ur kålen. Lägg i en skål. Kan förberedas och förvaras i kylen.
  9. Innan du gräddar pizzorna dukar du fram löjrom, dillkvistar, riven parmesan, riven pecorino och grönkål i skålar så du har toppingen redo.
  10. Dela degen i 4 delar och forma till bollar på bakbord eller bakbricka. Du behöver mjöla för att degen ej ska fastna. Knåda ut eller kavla ut tunna runda pizzor en i taget. Lägg över på en mjölad bricka eller tunn skärbräda. Ett tips är att lägga ett bakplåtspapper över och rulla ihop. Vänd och rulla ut igen med bakplåtspappret underst. Eller använd pizzaspade. Använder du bakplåtspapper kan du klippa bort papper som sticker ut runt pizzan.
  11. Bred ut ca 0,5 dl crème fraiche på botten och sedan 0,5 dl riven mozzarella. Vidare 1/4 av den färska mozzarellan lite här och där. Förslagsvis en pizza i taget.
  12. GRÄDDNING PÅ GRILL: Elda upp grillen rejält, lägg pizzastenen på gallret och sätt på lock. Låt bli varmt - gärna upp mot 3-400 grader.
  13. Ta hastigt bort locket och slida över pizzabotten på stenen - med eller utan bakplåtspapper. Lägg över locket och grädda mellan 5-10 minuter.
  14. Ta bort locket hastigt och kolla så att botten är brun men ej bränd samt osten smält och fått lite färg. Slida över den på en tallrik med hjälp av en grilltång eller använd pizzaspade.
  15. Låt locket ligga av några minuter mellan gräddningarna så att kolen får upp farten. Sätt på lock och få upp värmen inför nästa pizza.    
  16. GRÄDDNING I UGN: Sätt ugnen på max värme vanlig ugn. Sätt in en plåt eller pizzasten att bli varm. Gör botten på pizzan med crème fraiche och ost på en mjölad bricka, skärbräda eller ett bakplåtspapper. Slida över pizzan på varm plåt eller pizzasten med pappret under. Grädda pizzan i nedre delen ugnen ca 10-12 minuter så att den blir genombakt och får färg. 
  17. SERVERING: Toppa den nygräddade pizzabotten med 5-6 tsk löjrom toppade med dillkvistar; 2 msk riven parmesan samt pecorino samt några småhögar med grönkål här och där.
  18. Servera pizzan nygräddad och varm. Förslag är att slica dem på fyra och äta en slice var medan man gräddar en pizza i taget. Då får man varm pizza om man inte vill äta en i taget.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 843 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-14

Tillbehör och liknande recept:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Lite olika pizzor bakade i...