Vegetarisk pizza med pesto

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk pizza eller Pizza Verde med pesto, ruccola, babyspenat, cocktailtomater, kronärtskockor, oliver samt balsamico med tomatsås och mozzarella.

Serveringsförslag

  • Pizzan passar som huvudrätt men också som förrätt eller tilltugg serverad i slicar.
  • Gott till är även pizzasallad eller vitkålssallad med rödbetor till. 

Förbered

  • Gör först en sats pizzadeg och en sats pizzasås.
  • Du kan göra egen pesto eller köpa färdig på burk och späda med olivolja. 

Tips

  • Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
  • Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Det finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den. Pizzan på bilden bakade jag i en smidig liten Ooni vedeldad pizzaugn. 
  • Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet. 

Varianter

All ost är ej vego

Ost som framställts med löpe är ej vegetarisk - om du inte bryr dig själv är det bra att veta om du ska bjuda på pizzan. Välj då en vegan pizzaost eller riven sojaost mozzarellastyle.

Vegopizza med tomat och ost i botten som toppas med grönt som spenat, rucola, tomater, oliver, kronärtskockor och pesto samt crema di balsamico.Vegopizza med tomat och ost i botten som toppas med grönt som spenat, rucola, tomater, oliver, kronärtskockor och pesto samt crema di balsamico.

4 pizzor med pesto diameter 28-30 cm

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 sats pizzadeg
  • 1 sats pizzasås
  • PÅLÄGG: 250 gram riven mozzarella
  • 1 burk inlagda kronärtskockor
  • 20 svarta oliver, förslagsvis kalamata
  • 12 cocktailtomater
  • 35 gram ruccola
  • 35 gram babyspenat
  • 1,5 dl pesto
  • 4 tsk Crema di Balsamico

Tillagning

  1. Förbered pizzadeg och pizzasås - se länk ovan.
  2. Förbered pesto - se länk ovan. Eller använd köpt pesto och späd med några msk olivolja.
  3. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan. Skölj och dela tomater. Skölj rucola och spenat. Lägg upp i skålar.
  4. I UGN: Sätt ugnen på max värme 250 grader varmluft eller vanlig ugn. Ställ in ett galler med pizzasten, baksten eller pizzastål några cm under grillelementet.
  5. I PIZZAUGN: Sätt igång pizzaugnen enligt manualen och se till att den blir 400 grader varm lagom tills det är dags att baka pizzorna.
  6. Tryck ut pizzadegen en i taget med någon msk majsmjöl under och någon msk vetemjöl över till så tunna platta pizzor du kan ca 30 cm diameter. Tryck ut med knogarna först från mitten och tryck samt dra sedan försiktigt ut degen till en större pizzabotten. Gärna med lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Får du inte ut degen kan man fuska lite med en mjölad kavel och kavla ut degen.
  7. Upprepa med resten av degen. Lägg dem med bakplåtspapper mellan på hög eller bredvid varandra på en mjölad bänk.
  8. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut 0,75 dl tomatsås på pizzan i ett jämnt lager. Eller mer om du bakar större pizzor eller i långpanna.
  9. Bred ut ett lager riven ost i botten.
  10. I UGN: Sätt ugnen på max grill i 20 minuter innan gräddning. Ta upp pizzan på en pizzaspade och grädda en pizza i taget. Det tar ca 4-5 minuter. Passa så de ej bränns.
  11. I PIZZAUGN: Kolla värmen som ska vara runt 400 grader. Ta upp pizzan med pizzaspade och grädda pizzan i 1-3 minuter. Jag öppnade luckan igen efter 30 sekunder och roterade pizzan var 30:e sekund så den blev jämnt bakad runt om.
  12. Direkt efter pizzan gräddats toppar du den till servering med ca 5 bitar av kronärtskocka, 5 oliver, några blad rucola och babyspenat, ca 8 halvor cocktailtomater samt ringlar över några msk pesto och någon tsk crema di balsamico.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-25

Tillbehör och liknande recept:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Fixa godaste pizzakvällen...