Vegetarisk pizza med pesto

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk pizza med pesto, hyvlad pecorino, ruccola, babyspenat, kronärtskockor och oliver på pizza med tomatsås och mozzarella.

Serveringsförslag

  • Pizzan passar som huvudrätt men också som förrätt eller tilltugg serverad i slicar.
  • Du kan även ha extra klassisk pizzasallad eller vitkålssallad med rödbetor till. 

Förbered

All ost är ej vego

Ost som framställts med löpe är ej vegetarisk - om du inte bryr dig själv är det bra att veta om du ska bjuda på pizzan. Välj då en vegan pizzaost eller riven sojaost mozzarellastyle.

Tips

  • Bakar du pizzan i ugnen ska det vara max värme och mycket värme underifrån och pizzan ska bakas från botten.
  • Öppna och stäng ugnsluckan så fort du kan och lämna ej ugnen öppen i onödan.
  • Baksten, pizzastål eller bakstål är bra för att behålla värmen när pizzan ska gräddas. Dessa hjälper ugnen att bevara värmen när man bakar pizzan och ger ett bättre resultat. Värm bakstenen eller pizzastålet i ugnen någon halvtimme innan bakning. Baksten och pizzastål finns att köpa i välsorterade köksaffärer.
  • Jag bakade pizzan på bilden i en liten vedeldad pizzaugn för hemma- och utomhusbruk. 
  • Man kan också grilla pizzan i grillen med lock - då kan man ha ett galler, pizzastål eller pizzasten under. Se till att det blir riktigt varmt med locket på och lyft hastigt och sätt in pizzan samt på med locket igen.
  • Är man ute och campar kan man grilla eller steka pizza i robust stekpanna, gjutgärnspanna med lock, på pizzastål eller på pizzasten.

5 vegetariska pizzor med pesto diameter 28-30 cm eller 3 stora 35-40 cm diameter

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 sats pizzadeg
  • 1 sats pizzasås
  • PÅLÄGG: 5 dl riven mozzarella
  • 15 cocktailtomater
  • 10 inlagda kronärtskockor
  • 20 svarta oliver, förslagsvis kalamata
  • 35 gram ruccola
  • 35 gram babyspenat
  • 150 gram pecorino
  • 1,5 dl pesto

Tillagning

  1. Förbered pizzadeg och pizzasås - se länk ovan.
  2. Förbered pesto - se länk ovan. Eller använd köpt pesto och späd med några msk olivolja.
  3. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan.
  4. Skölj och dela tomater. Skölj rucola och spenat. Hyvla pecorinon till grova bitar. Lägg upp i skålar.
  5. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme. Eller värm en pizzaugn för hemmabruk.
  6. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten, pizzastål eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 5 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till tunna runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla bakplåtspappret med olivolja innan. När du toppat med tomatsås osv så för du över pizzorna på bakplåtspappret till pizzasten, plåt eller pizzastål.
  7. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizza (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 5 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan en i taget efterhand som du bakar pizzan.
  8. I LÅNGPANNA: Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Pensla långpannan med 2 msk matolja. Rulla ihop degen och rulla ut den i långpannan. Justera kanter.
  9. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut 0,75 dl tomatsås på pizzan i ett jämnt lager. Eller mer om du bakar större pizzor eller i långpanna.
  10. Bred ut ett lager riven ost i botten.
  11. Grädda pizzan eller pizzorna en i taget i 5-10 minuter för runda pizzor tills de har fin färg. Eller ca 15-20 minuter för en hel pizza i långpanna. Pizzaugn för hemmabruk - följ anvisningarna - ca 1-2 minuter.
  12. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  13. Ta ut pizzan.
  14. Fördela cocktailtomater, oliver, ruccola, babyspenat och hyvlad ost över pizzan eller pizzorna. Ringla över pesto.
  15. Pizzan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-18

Tillbehör och liknande recept:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Fixa godaste pizzakvällen...