Crème fraiche med parmesan och vitlök
En crème fraichesås med riven parmesan och vitlök som mixas med lite persilja för smak och fin färg.
En kall men festlig smakrik sås full med umami av lyxig parmesan. En slags lättlagad Caesar crème fraiche.
Tillagning
- Riv parmesan.
- Lägg upp halva burken crème fraiche i en smalt högt mixerkärl eller liknande skål.
- Tillsätt parmesan, hackad persilja, vinäger, hackad vitlök, peppar och salt.
- Mixa med stavixer till en slät sås.
- Vänd i resten av crème fraichen. Rör du för mycket så blir såsen tunn.
- Smaka av med salt och peppar.
- Såsen är klar att servera. Låt gärna stå i kylen några timmar eller över natten att få rundare smak.
- Garnera ev. med lite extra riven parmesan, nymalen svartpeppar och hackad persilja till servering.
Serveringsförslag
- God som kall sås till grillat kött som entrecote, kycklingspett, fläskkött, lax eller grönsaker.
- Vidare till rätter med klyftpotatis eller pommes frites.
- Som kall sås på buffé, till räkor, skaldjur, kräftor och till paj.
- Passar också som salladsdressing till Caesar eller grönsallad.
- Passar även istället för crème fraiche på en grönkålspizza bianco eller liknande pizza.
Varianter
- Vit vinäger kan bytas mot röd vinäger, äppelcidervinäger eller färskpressad citron.
- En liknande sås är Caesardressing och du kan smaksätta crème fraichen på liknande vis med worcestershiresås och hackade sardeller om du gillar det.
- Gott i är även att mixa i någon msk kapris. Kapris är salt så smaka isåfall enbart av med salt på slutet.
- Istället för att mixa såsen med stavmixer kan den mixas i matberedare eller helt enkelt bara röras ihop med riven parmesan.
- Parmesan kan bytas mot Grana Padano.
- Man kan även smaka av med 1 tsk honung eller socker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 125 kcal