Hamburgare

Alla mina recept på hamburgare av olika sorter samt några klassiska tillbehör som dressing, hamburgerbröd och potatistillbehör med mera

Grillad hamburgare med hemgjorda pommes Grillad hamburgare med hemgjorda pommes frites och nybakt hamburgerbröd.

Man kan laga burgare på köttfärs,viltfärs, kyckling, lax samt vegetariska varianter med halloumi eller veganska burgare med bönor. Den kan vara snabbmat eller lyxburgare. Här kommer lite tips på grillade hemgjorda hamburgare och goda dressingar samt tillbehör.

Runt fem miljarder hamburgare säljs varje år. Ingen rätt är så vanlig på menyer. Den är paradrätt på de fem största restaurangföretagen i världen. Hamburgaren är vår vanligaste maträtt. Den kan vara sunkig snabbmat eller lyxburgare på finkrog.

Hamburgarens historia är något grumlig. Namnet härstammar naturligtvis från Hamburg. Det sägs att Tyskland under 1400 - talet fick besök av Tartarer. Tartarerna efterlämnade bruket att äta rått kött. Tartarerna mörade sitt kött under sadeln och kunde samtidigt ägna sig åt andra väsentligheter (som erövring).

Burgarens historia

Tyskarna upptäckte att söndertrasat mörat kött var godare än sega hela köttstycken. Tillagat med lite kryddor blev det sämsta kött ätligt. Under ett besök av en engelsman döptes rätten till hamburger-steak. I England förespråkades den malda kötträtten av en doktor vid namn Salisbury (specialiserad på mat och fysik!).

Hamburgaren reste sedan över Atlanten där den snabbt döptes till hamburger. Serverad mellan två bröd blev den snabbmat för en snabbt växande befolkning. På femtiotalet kom hamburgerkedjorna som under sextio- och sjuttiotalet spred sig över världen. Men inte helt utan motstånd. Vietnamkrig och värnandet om den svenska varmkorven låg till en början hamburgaren till last. Idag är Sveriges största restaurang - just det - en hamburgerkedja.

Dagens burgare

Grillat är gott och hemmagjort är godast. En saftig grillad burgare med sallad, tomat och dressing mellan frasigt sprött bröd är inte dumt. Och ännu godare blir den utomhus i fint väder med goda vänner och gott att dricka.

Nötkött är vanligast. Gärna en färs med lite mer fetthalt ty 15% som högrevsfärs eller be att få mald färs med lite mer fett i. Då blir de inte så torra när du grillar dem.

Du kan använda 1/3 fläskfärs men då måste du grilla hamburgarna till welldone - alltså välstekta alt. genomstekta. Lammfärs eller viltfärs som älgfärs är inte heller så dumt. Lax finns också som färs och blir goda burgare. Vegetariska blir burgare på mosade bönor smaksatta med chili och lök . Riktigt goda om jag får säga det själv.

Att mala eget nötkött till hamburgare blir mycket gott. Då vet du också var köttet kommer ifrån. Grytbitar, högrev, innanlår, rostas, rostbiff osv funkar bra. Oxfilé också förstås men det är lite overkill - mört kött kan du ju lika gärna grilla helt i bit. Mal nötköttet två gånger i köttkvarn - sista gången på finaste skivan. Forma sedan burgare, grilla direkt och njut. Du kan också välja kött i köttdisken (om du har en bra köttaffär eller köttavdelning i storköpet) och be att få den mald två gånger.

Sist vill jag slå ett slag för svenskt kött och gärna kött från ekologiska gårdar som tillämpar en förnuftigare, försiktigare och humanare djurhållning (enligt min mening) - i synnerhet på ekologiska köttgårdar. Fodret odlas på gården, djuren får gå ute, behandlas bara med antibiotika när de är sjuka (inte i förebyggande syfte) osv - detta kött smakar ofta bättre. På Gårdsnära kan du hitta lokala producenter av kött med mera.

Klassiska recept på hamburgare:

Grillad hamburgare med tillbehör Klassisk burgare med ugnsrostad potatis. Här toppad med ost, bacon, ananas, tomat och lök samt isbergssallad och dressing under.

Grundrecept på klassisk grillad hamburgare
Alla tips du behöver vad gäller grillning och tillbehör till hamburgare.

Grillad hamburgare med hemgjorda pommes frites
Jättegott och lite festligt att laga hemgjorda pommes frites samt baka hamburgerbröd till. Smaken blir annan från köpt pommes och bröd. Det blir såklart gott med köpta bröd och pommes också.

Några fler varianter på hamburgare med färs:

  • Chili-burgare tex mex 4 portioner

600 gram nötfärs
Tabasco, inlagd skivad grön chili på burk eller chili efter tycke.
Forma biffar, salta och peppra med svartpeppar. Smörj in i olja och grilla samt toppa med några droppar tabasco eller skivor grön chili, servera med dina favorit tillbehör. Glöm inte att grilla eller rosta bröden också.

  • BBQ burgare 4 portioner

600 gram nötfärs
1 dl Barbequesås med hickory (rök) smak
eller 1 dl chilisås och några droppar rökessens.
Forma biffar, salta och peppra med svartpeppar. Smörj in i olja och grilla samt toppa med BBQ-sås, servera med dina favorit tillbehör. Glöm inte att grilla rosta bröden också.

  • Salamiburgare 4 portioner

Här är en ny konstellation med god salamikorv.
4 portioner 600 gram nötfärs
8 skivor god salami
Övriga tillbehör efter smak såsom ost
Forma burgare och tillsätt salt samt nymalen svartpeppar. Grilla en sida, vänd och lägg på två skivor salami på varje burgare. Grilla färdigt och servera. Servera salamiburgaren med isbergssallad, dressing, tomat och rödlök samt med klassiska tillbehör.

  • Cheeseburgare 4 portioner

Här är en klassisk burgare med ost.
600 gram nötfärs
4 tjocka skivor god ost som cheddar, edamer eller enligt smak
Övriga tillbehör efter smak
Forma burgare och tillsätt salt samt nymalen svartpeppar. Grilla en sida, vänd och lägg på ost på varje burgare. Grilla färdigt och servera. Servera ostburgaren med isbergssallad, dressing, tomat och rödlök samt med klassiska tillbehör.

  • Baconburgare 4 portioner

En klassisk burgare med stekt bacon samt ev. ost.
600 gram nötfärs
8 skivor bacon
Övriga tillbehör efter smak såsom ost
Stek baconskivorna i en stekpanna till önskad knaprighet och ställ åt sidan. Forma burgare och tillsätt salt samt nymalen svartpeppar. Grilla en sida, vänd och lägg på två skivor bacon på varje burgare. Grilla färdigt och servera. Servera baconburgaren med isbergssallad, dressing, tomat och rödlök samt med klassiska tillbehör.

Lammburgare
Goda grillade lammburgare av lammfärs smaksatta med getost eller chèvre serverad med klassiska tillbehör som tomat, sallad, lök, inlagd gurka, dressing, bacon, hamburgerbröd osv.

Kycklingburgare
Burgare med kycklingfärs blir jättegoda. Se till så att de blir genomstekta bara.

Laxburgare
Servera som vanliga burgare eller som här mellan rostat surdegsbröd samt majonnäs, avokado, tomat, sallad, strimlad rödlök och groddar med rostad potatis och morot som tillbehör.

Grilla hamburgare Hamburgare är enkelt att laga. Forma nötfärs till burgare, peppra dem med nymald svartpeppar samt strö över salt och gnid ev. in dem i lite matolja. Lägg på grillen och låt de får färg 2-4 minuter, vänd och grilla några minuter till - till önskad stekgrad förslagsvis medium. Vill du ha dem genomstekta så grilla dem på lägre värme några minuter till och låt de gärna vila några minuter.

Viltburgare eller älgburgare

Viltfärs eller älgfärs funkar utmärkt att laga burgare på.

Renburgare
Renfärs blir jättegott som burgare. Du kan steka den rosa. Renköttet håller sig rätt i färgen även om man genomsteker dem.

Smaksätt färsen

Tillsätt inte salt förrän precis innan du ska grilla annars suger saltet ut vätskan i hamburgarna som då lätt blir torra. Svartpeppar däremot kan tillsättas innan liksom följande förslag:

  • Barbequesås med hickory (rök) smak.
  • Worcestershiresås.
  • Smulad fetaost.
  • Finhackad bacon.
  • Vitlökspulver eller pressad färsk vitlök.
  • Lökpulver, riven eller hackad gul eller rödlök. Löksoppa på påse funkar också.
  • Hackad chili eller chiliflakes.

Hur man grillar hamburgare

  • Hamburgare är ömtåliga så vänd dem inte onödigt många gånger. Låt första sidan bli brun (cirka 4 minuter). Tiden beror på hur het grillen är. Vänd hamburgaren och grilla andra sidan i ytterligare fyra minuter. Höj gallret om burgaren blir bränd innan den nått den stekgrad du önskar. När steksaft börjar tränga upp på ovansidan så är köttet medium. Grillar du längre blir det helt genomstekt (sänk då värmen) och till slut rätt torrt - men det finns såklart de som gillar det.
  • Nötfärs kan du laga till önskad stekgrad från blodig, medium rosa till välstekt. Detta gäller även vilt och lamm om du har koll på ursprung och kvalitet. Lax kan man också steka medium samt välstekt. Kyckling och blandfärsk ska genomstekas.
  • Marinad behövs ej för att möra hamburgare. Köttet är ju malt och därmed på ett vis mört. Men vill man sätta lite mer smak så kan man pensla burgarna med en grillolja, glace, Barbequesås eller Teriyakisås. Du kan göra hemgjord marinad av några msk olivolja med soja, salt, rosmarin, pressad vitlök och peppar. Eller använda någon köpt grillmarinad.

Några alternativ till färs:

Pulled pork burgare eller pulled beef
Laga långstekt gris eller nötkött och dra isär köttet samt smaksätt det och fyll i ex. Brioche-bröd eller grillat surdegsbröd. Lite majo på understa brödet, grönsallad, kött, skivad tomat, picklad rödlök och så har du en god burgare.

Kimchiburgare
En variant med hemgjord kimchi på burgarna. Eller köpt kimchi om du inte har någon vecka att förbereda kimchin på.

Kycklingburgare
Banka ut kycklingfiléer med en köttklubba och vänd i olivolja, rosmarin, salt och peppar. Grilla eller stek och servera som burgare i bröd.

Pulled beef burgare
En burgare med långstekt oxbringa mellan bröden. Riktigt gott.

Dubbel biff burgare
En riktigt överarbetad burgare med både grillat malet kött samt pulled biff. Allt gott i ett. Är lite omständigt att lagaz men är väl värt det.

Vegoburgare:

Fooled pork burgare
Veganburgare med svarta bönor, tofu och rödlök. Goda och nyttiga. Kan serveras som hamburgare eller som biffar med valfria tillbehör.

Vegetariska burgare
Bönburgare, vegetariska burgare eller vegoburgare med tips på tillbehör. Grillade eller stekta. Vegoburgare utan ägg får du om du istället dubblar andelen maizena. Vegan majonnäs med senap kan du också göra till. Bönburgarna kan också stekas i olivolja istället för att grillas.

Vego-majonnäs med senap
En god majonnäs utan ägg, istället binder senapen oljan till majonnäs.

Grillad halloumi-ost i skivor som Halloumiburgare är också gott som vegetarisk alternativ. Tänk dock på att ost kan innehålla löpe och det går inte hem hos en del vegetarianer.

Formbar sojafärs
Vidare har Anamma en formbar sojafärs som finns i frysen som funkar mycket bra att forma till hamburgare och grilla - och de håller ihop på grillen. Servera som du vill som vanliga burgare med samma tillbehör.

Vilka tillbehör passar i burgare?

  • Grönsaker som skivad tomat, strimlad isbergssallad, strimlad rödlök och inlagd gurka är klassiskt. Vidare blir det en Hawaii-burgare med ananas och Kiwi-burgare med rödbeta. Ruccollasallad och skivad avokado är också gott.
  • Dressing kan vara köpt hamburgerdressing eller hemgjord. Sriracha-majo eller het dressing är också gott. Eller min favorit som bara är att bre på majonnäs och ketchup eller chilisås.
  • Ost som cheddar, grönmögelost, mozzarella eller getost. Smälter fint som skivor om du lägger på osten precis efter att du vänt burgarna första gången.
  • Bacon sätter smak, grillad eller stekt
  • Salami eller annan god skivad prickig korv - gärna het med paprikasmak.
  • Chilipeppar som några skivor inlagd Jalapeño.
  • Pepparrot ger sting ex. riven färsk pepparrot.

Vilka tillbehör passar att servera till burgare?

Hemgjorda tjocka pommes frites
Friterade knapriga tjocka pommes frites. Friterad potatis är gott till det mesta som grillat, fisk, kyckling, hamburgare osv.
Att fritera själv är rätt enkelt.

Klyftpotatis
Potatisklyftor rostade i ugnen är en klassiker.

Färskpotatis med purjolök
Kokta små färskpotatisar i söt god purjolök blandade med olivolja, salt och peppar.

Ugnsrostad potatis
Rosta ex. goda halverade delikatesspotatisar.

Ugnsrostad blomkål
Ett gott alternativ till potatisklyftorna är att rosta blomkålsbuketter med lite curry.

Rostad vårlök, kålrot, morot och färskpotatis från ugnen

Grillad skivad bakpotatis
Koka skivad bakpotatis (1 cm tjocka) i 15 minuter. Låt sedan svalna. Pensla med olivolja, salta dem och grilla dem 4-5 minuter på varje sida.

Coleslaw
En amerikansk vitkålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbeque och annat grillat. Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen. Du kan också laga coleslaw med matyoghurt (mindre majonnäs).

Asiatisk coleslaw Coleslaw eller vitkålssallad är klassiskt till hamburgare. Här en asiatisk coleslaw som variation till den vanliga coleslawen.Asiatisk coleslaw
En superslaw - enkel och nyttig coleslaw utan majonnäs men med dressing med asiatiska smaker som risvinäger, olja, jordnötssmör, soja, ingefära, socker och vitlök.

Guacamole
Guacamole är en röra av mosad avokado som är god och nyttig som sås eller röra till grillat.

Vitlöksmajonnäs
Hemgjord Aîoli eller vitlöksmajonnäs. Aioli är en majonnäs med vitlök som passar till grillat och rostad potatis. Du kan också ha den istället för vanlig majonnäs i hamburgaren.

Här hittar du fler tillbehör och sidorätter >>

Baka egna hamburgerbröd

Du kan köpa färdiga hamburgerbröd ex. med sesamfrön eller de från Max. Brioche-bröd finns också - det är goda hamburgerbröd som är bakta med lite ägg i degen - lite mer bistro fransk stil men jättegoda.

Hembakat hamburgerbröd
Kanongott med egna hamburgare, rödlök, majonnäs, isbergssallad, tomat och ketchup - voila.

Vad passar att dricka till burgare?

Öl är såklart klassiskt till burgare. Rött vin funkar väl ok men välj då ett smakrikt fylligt rött vin. Vidare är milkshakes klassiskt till hamburgare. Andra alternativ utan alkohol är läsk som lokalt producerad läsk, Ginger beer, kombucha, vidare Coca-cola, mjölk eller juice. Eller isvatten.

Åtta goda grillöl till hamburgare:

  1. Samuel Adams - god lager från Boston som gjort för hamburgare.
  2. Jever - smakfull lager med rejäl beska.
  3. Pilsner Urquell - en gång ansett som världens bästa lager
  4. Bass & Co Pale Ale - fyllig och lite söt smak som passar till grillad mat. Häll upp i glas.
  5. Chimay -trappistöl, dessa munkar är fantastiska. Mycket gott till maten. Häll upp i glas.
  6. Duvel - kafé och trädgårdsöl med mycket smak och arom. Häll upp i glas.
  7. Nils Oscar Kalasöl - trevlig svensk lager att bjuda grillkocken på.
  8. Lundgrens lager - rolig grillkock på etiketten samt en frisk och god lager.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.