Picklad rödlök
Picklad rödlök i ättikslag blir ett mycket gott sötsurt tillbehör till det mesta. Enkelt, billigt, gott och hållbart. Blir bara godare i kylen.
Här jag har smaksatt med lite senapsfrön också men det är valfritt.
Tillagning
- Mät upp socker, ättika, vatten, salt och senapsfrön (valfritt) i en kastrull och koka upp samt rör så att sockret löser sig. Låt svalna.
- Skala och strimla rödlöken.
- Lägg löken i en glasburk och tryck ihop den. Häll över lagen. Tryck ner löken i lagen.
- Sätt på lock och låt stå minst över natten i kylen.
- SNABBVARIANT: Halvera förslagsvis ingredienser och pickla 1 rödlök. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en skål. Tillsätt 1/2 tsk salt och massera in saltet i löken. Låt stå 5 minuter. Massera sedan en halv minut till så löken mjuknar och tappar vätska. Tillsätt 0,25 dl ättiksprit 12%, 1/2 dl vatten och 1/2 dl socker. Blanda om och låt stå 5 minuter till. Rör igen och kontrollera så sockret löst sig. Kan användas direkt eller så låter du den stå i kylen fram till servering.
Serveringsförslag
Picklad eller inlagd rödlök är gott som tillbehör till det mesta som förslagsvis pulled pork, sallader, hamburgare, korv med bröd, leverpastejsmacka, buffé, grillfest, sandwich, mackor med mera.
Två varianter
Här har jag gjort två varianter.
- En variant som ska stå i kylen över natten och får fin rund smak och fina strimlor rödlök.
- En snabb variant på 15 minuter där man masserar löken med salt för att den ska mjukna och vattna sig. Då går lökstrimlorna sönder något men smaken blir god den också.
Hållbarhet
Oöppnad burk håller flera månader i kylen. Öppnad burk håller några veckor.
Tips
- Senapsfrön är valfritt att ha i.
- Du kan även pickla annan lök som knipplök eller gul lök.
- Istället för ättika kan du pickla rödlök med vinäger eller limejuice för mexikansk variant.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal