Picklad rödlök

Picklad rödlök i ättikslag blir ett mycket gott sötsurt tillbehör till det mesta. Enkelt, billigt, gott och hållbart. Blir bara godare i kylen.

Här jag har smaksatt med lite senapsfrön också men det är valfritt.

    0,5 liter burk picklad rödlök

    • Förberedelse: 20 min
    • Tillagning: 10 tim
    • Klart på: 10 tim 20 min

    Ingredienser

    • 2 rödlökar, 250 gram
    • 1 dl socker
    • 0,5 dl ättiksprit (12%)
    • 1 dl vatten
    • 1 tsk salt
    • 1/2 msk gula och/eller svarta senapsfrön (valfritt)

    Tillagning

    1. Mät upp socker, ättika, vatten, salt och senapsfrön (valfritt) i en kastrull och koka upp samt rör så att sockret löser sig. Låt svalna.
    2. Skala och strimla rödlöken.
    3. Lägg löken i en glasburk och tryck ihop den. Häll över lagen. Tryck ner löken i lagen.
    4. Sätt på lock och låt stå minst över natten i kylen.
    5. SNABBVARIANT: Halvera förslagsvis ingredienser och pickla 1 rödlök. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en skål. Tillsätt 1/2 tsk salt och massera in saltet i löken. Låt stå 5 minuter. Massera sedan en halv minut till så löken mjuknar och tappar vätska. Tillsätt 0,25 dl ättiksprit 12%, 1/2 dl vatten och 1/2 dl socker. Blanda om och låt stå 5 minuter till. Rör igen och kontrollera så sockret löst sig. Kan användas direkt eller så låter du den stå i kylen fram till servering.
    För att pickla rödlök behöver du rödlök, salt, socker, ättika och senapsfrön (valfritt).
    För att pickla rödlök behöver du rödlök, salt, socker, ättika och senapsfrön (valfritt).
    Dela, skala och strimla löken.
    Dela, skala och strimla löken.
    Packa ihop löken i en glasburk eller plastburk på 0,5 liter. Koka ihop lagen av ättika, socker, salt och senapsfrön så att sockret löser sig.
    Packa ihop löken i en glasburk eller plastburk på 0,5 liter. Koka ihop lagen av ättika, socker, salt och senapsfrön så att sockret löser sig.
    Slå lagen över löken och tryck ner löken med en sked. Ställ i kylen något dygn innan servering.
    Slå lagen över löken och tryck ner löken med en sked. Ställ i kylen något dygn innan servering.
    En snabb variant av picklad lök kan du göra genom att blanda löken med salt i en skål. Låt stå 5 minuter.
    En snabb variant av picklad lök kan du göra genom att blanda löken med salt i en skål. Låt stå 5 minuter.
    Löken mjuknar av saltet och tappar vätska - massera den någon halv minut med handen.
    Löken mjuknar av saltet och tappar vätska - massera den någon halv minut med handen.
    Tillsätt socker och ättika. Rör runt och låt stå 5 minuter för att sockret ska lösa upp sig.
    Tillsätt socker och ättika. Rör runt och låt stå 5 minuter för att sockret ska lösa upp sig. Rör och kontrollera så sockret löst sig.
    Den snabbpicklade rödlöken är klar att serveras. Lägg upp i en skål eller förvara i en burk i kylen fram till servering.
    Den snabbpicklade rödlöken är klar att serveras. Lägg upp i en skål eller förvara i en burk i kylen fram till servering.

    Serveringsförslag

    Picklad eller inlagd rödlök är gott som tillbehör till det mesta som förslagsvis pulled pork, sallader, hamburgare, korv med bröd, leverpastejsmacka, buffé, grillfest, sandwich, mackor med mera.

    Två varianter

    Här har jag gjort två varianter.

    • En variant som ska stå i kylen över natten och får fin rund smak och fina strimlor rödlök.
    • En snabb variant på 15 minuter där man masserar löken med salt för att den ska mjukna och vattna sig. Då går lökstrimlorna sönder något men smaken blir god den också.

    Hållbarhet

    Oöppnad burk håller flera månader i kylen. Öppnad burk håller några veckor.

    Tips

    Picklad rödlök passar till mycket som burgare, pokebowls, sallader och sötsyrligt tillbehör.
    Picklad rödlök passar till mycket som burgare, pokebowls, sallader och sötsyrligt tillbehör.

    E-mail
    Medel: 4.7 (19 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-31

    Tillbehör och liknande: