Pulled beef
Pulled beef är långstekt högrev eller annat nötkött som dras isär till servering.
Tillagning
- Gnid in köttet i kryddorna - chiliflakes, paprika, ingefära, spiskummin och svartpeppar. Om du vill kan du lägga köttet att marinera över natten.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Skala och klyfta varje lök i fyra delar. Skala och grovhacka vitlöken.
- Lägg lök och vitlök i botten på en stekgryta eller ugnsform.
- Bryn köttet runt om i en stekpanna i olja.
- Lägg köttet på löken. Salta.
- Stek i mitten av ugnen minst 4 timmar eller tills köttet lätt faller isär. Efter halva tiden kan du vända köttet samt ev. späda med lite mer vatten om det torkat ut i botten. Man kan också täcka över med lite folie efter halva tiden.
- Någon timme innan köttet är klart så häller du av köttskyn och blandar med honung. Pensla köttet med honungen och sätt tillbaka i ugnen. Detta är valfritt men blir gott.
- Ta ut köttet och låt det svalna något. Dra sedan isär det med två gafflar till strimlor. Hit kan du förbereda. Köttet kan du spara i kylen eller så kan du servera det.
- Tips till servering är att krydda köttet lite extra och värma det i ugnen eller i en panna. I ugn: lägg köttet i en ugnsform. Sätt ugnen på max värme. Blanda köttet med BBQ-sås eller samma kryddor, olja och honung som i receptet ovan. Smaka av med salt, chili och kryddor. I panna: gör som till ugn men fräs runt i panna hastigt så det blir varmt.
- Man kan servera direkt ur formen eller pannan vid plockbuffé tänk typ tacobuffé. Garnera gärna med hackad bladpersilja eller färsk koriander då.
- Servera förslagsvis i grillad surdegsbröd med grönsallad, tzatziki och piri-piri salsa (som på bilden) eller på valfritt vis (fler förslag ovan).
Kryddning
Köttet kan lagas på flera olika vis och med olika kryddningar - det viktiga är att köttet steks så pass länge att det lätt kan dras isär samt är mört och smakrikt.
Val av kött
Pulled beef passar perfekt att laga på de billigare (och vanligtvis segare) delar av nötkött - högrev passar bäst men fransyska, ytterlår, flankstek eller annat segt och gärna fettrikt nötkött funkar bra.
På lägre värme
Pulled beef kan även stekas på lägre värme ca 100 grader - räkna då 2-3 timmars ytterligare tillagning. Om du väljer att laga en större bit på 2-3 kilo så blir det mycket god pulled beef om du steker det på 100 grader i 10 timmar. Höjer du värmen till 150 grader så kan du räkna ca 6 timmar.
Varianter
- Marinerar du nötköttet över natten i kryddorna och med löken får du extra god smak.
- Istället för kryddblandningen nedan kan man använda färdig bbq-rub eller bbq-sås.
Kan förberedas
Att värma och steka på köttet går utmärkt om du förberett köttet innan - laga förslagsvis dagen innan och förvara köttet övertäckt i kylen.
Serveringsförslag
Vid servering kan man först dra isär köttet och sedan fräsa det i lite olja och krydda med någon tsk soja, några msk barbequesås och gärna några tsk hemgjord piri-piri salsa eller annan chilisås.
- Servera pulled beef med valfria tillbehör.
- Jag serverade som på bilden köttet som pulled beef sandwich mellan grillat skivat surdegsbröd, grönsallad, tzatziki och piri-piri-salsa.
- Annat gott till är skivad avokado, chilimajonnäs, grönsallad och skivad tomat; vidare strimlad isbergssallad och picklad rödlök eller lökconfit, hackad bladpersilja, skivad saltgurka osv.
- Eller servera som pulled beef burgare.
- Tortillabröd, majstortillas eller tacos är också gott att fylla på tex-mex vis med pulled beef, guacamole, strimlad isbergssallad, salsa, majs, svarta bönor, riven ost eller annat från tex-mex hyllan. Om du vill kan du då krydda köttet med tex-mex krydda när du steker det istället för kryddblandningen i receptet nedan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal