Asiatisk coleslaw

Introduktion och förberedelse

En superslaw - min version på en enkel och nyttig asiatisk variant på coleslaw.

Utan majonnäs och istället med en dressing med asiatiska smaker som risvinäger, olja, sesamolja, sesamfrön, jordnötssmör, soja, ingefära, socker och vitlök.

Coleslawen blir extra god om den får stå i kylen någon till några timmar eller över natten. Smidigt att förbereda i god tid.

Serveringsförslag

En vitkålssallad som passar som sallad och tillbehör till det mesta - grillat, till fest och buffé eller sommarmiddag.

Varianter

  • Du kan ta valfri kål - på bilden med spetskål samt rödkål - men vanlig vitkål eller sommarkål funkar också.
  • Du kan blanda i valfria grönsaker som paprika, morot, majs och knipplök eller salladslök.
  • Gillar du färsk koriander så kan du ha i det. Det finns också fryst hackad koriander du kan tillsätta någon msk av.
  • Gillar du chili och vill ha lite hetta i coleslawen så kan du smaka av med något krm chiliflakes, någon tsk srirachasås eller annan valfri chili.
  • Risvinägern kan bytas mot äppelcidervinäger eller limesaft. Eller annat syrligt som vanlig vinäger eller ättika.
  • Jordnötssmöret kan bytas mot sesampasta tahini eller annat nötsmör.

En vitkålssallad med asiatisk marinad på fat.
En vitkålssallad med asiatisk marinad och annat gott grönt i.

4 portioner asiatisk coleslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram spetskål eller färsk sommarkål, vinterkål, vanlig vitkål och/eller rödkål - blanda gärna
  • 1 paprika, en röd eller en gul eller blanda
  • 1 morot
  • 1 knipplök eller 2 salladslökar
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl hackad färsk eller fryst koriander (valfritt)
  • DRESSING: 3 msk jordnötssmör
  • 1 msk matolja som solrosolja, majsolja eller rapsolja
  • 1/2 tsk sesamolja
  • 3 msk risvinäger
  • 3 msk ljus soja (japansk)
  • 1,5 msk socker, helst råsocker eller farinsocker
  • 2 cm färsk ingefära, hackad
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 2 msk sesamfrön, valfri sort

Tillagning

  1. Strimla kålen så fint du kan och lägg i en bunke.
  2. Blanda med salt och rör runt.
  3. Skölj och strimla knipp- eller salladslöken. Tillsätt till vitkålen.
  4. Skala och strimla morot. Tillsätt till vitkålen.
  5. Skölj och strimla paprika och tillsätt.
  6. DRESSING: Skala och hacka vitlök samt ingefära. Lägg i en separat skål för dressingen.
  7. Tillsätt jordnötssmör, olja, sesamolja, vinäger, soja och socker samt rör ihop till en jämn dressing i skålen.
  8. Blanda dressingen med kålen. Tillsätt och vänd i sesamfrön. Vänd i hackad koriander. Smaka av med salt samt ev. mer kryddning.
  9. Låt gärna coleslawen stå i övertäckt i kylen någon timme att få smak. Kan förberedas och förvaras i kylen någon dag. Eller servera direkt.
  10. Kan garneras med hackad koriander samt lite sesamfrön på toppen.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 285 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-05