Asiatisk coleslaw

En superslaw - enkel och nyttig asiatisk variant på coleslaw utan majonnäs men med dressing med asiatiska smaker som risvinäger, olja, jordnötssmör, soja, ingefära, socker och vitlök.

En vitkålssallad som passar som sallad (såklart) och tillbehör till allt - grillat, till fest och buffé eller sommarmiddag.

Här coleslaw med grön spetskål eller sommarkål som finns på vår och sommar. Strimla och blanda med valfria grönsaker som paprika, morot och knipplök eller salladslök. Det går också utmärkt med vanlig vintervitkål eller rödkål.

Gillar du färsk koriander så kan du hacka ca 1 dl och blanda i.

Coleslawen blir god om den får stå i kylen några timmar eller över natten och kan förberedas i god tid.

8 portioner asiatisk coleslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 800 gram spetskål eller färsk sommarkål, vinterkål eller rödkål
  • 2 paprikor, en röd och en gul
  • 2 morötter
  • 6 knipplökar eller 8 salladslökar
  • 2 tsk salt
  • 1 dl hackad koriander
  • Dressing: 5 msk jordnötssmör
  • 0,5 dl olja, ex. solrosolja
  • 6 msk risvinäger
  • 6 msk ljus soja (japansk)
  • 3 msk socker, helst brunt eller farin
  • 2 cm färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök

Tillagning

  1. Strimla kålen fint och lägg i en bunke.
  2. Blanda med 2 tsk salt och rör runt.
  3. Skölj och strimla vårlöken. Tillsätt till vitkålen.
  4. Skala och strimla moroten. Tillsätt till vitkålen.
  5. Skölj och strimla paprikor och tillsätt dem. Tillsätt till vitkålen.
  6. Skala och hacka vitlök samt ingefära. Lägg i en skål.
  7. Blanda dressingen i skålen. Tillsätt jordnötssmör, olja, vinäger, soja och socker samt rör ihop till en jämn dressing.
  8. Blanda dressingen med kålen. Låt gärna coleslawen stå i övertäckt i kylen någon timme. Eller servera direkt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept