Asiatisk coleslaw
En superslaw - min version på en enkel och nyttig asiatisk variant på coleslaw.
Utan majonnäs och istället med en dressing med asiatiska smaker som risvinäger, olja, sesamolja, sesamfrön, jordnötssmör, soja, ingefära, socker och vitlök.
Coleslawen blir extra god om den får stå i kylen någon till några timmar eller över natten. Smidigt att förbereda i god tid.
Tillagning
- Strimla kålen så fint du kan och lägg i en bunke.
- Blanda med salt och rör runt.
- Skölj och strimla knipp- eller salladslöken. Tillsätt till vitkålen.
- Skala och strimla morot. Tillsätt till vitkålen.
- Skölj och strimla paprika och tillsätt.
- DRESSING: Skala och hacka vitlök samt ingefära. Lägg i en separat skål för dressingen.
- Tillsätt jordnötssmör, olja, sesamolja, vinäger, soja och socker samt rör ihop till en jämn dressing i skålen.
- Blanda dressingen med kålen. Tillsätt och vänd i sesamfrön. Vänd i hackad koriander. Smaka av med salt samt ev. mer kryddning.
- Låt gärna coleslawen stå i övertäckt i kylen någon timme att få smak. Kan förberedas och förvaras i kylen någon dag. Eller servera direkt.
- Kan garneras med hackad koriander samt lite sesamfrön på toppen.
Serveringsförslag
En vitkålssallad som passar som sallad och tillbehör till det mesta - grillat, till fest och buffé eller sommarmiddag.
Varianter
- Du kan ta valfri kål - på bilden med spetskål samt rödkål - men vanlig vitkål eller sommarkål funkar också.
- Du kan blanda i valfria grönsaker som paprika, morot, majs och knipplök eller salladslök.
- Gillar du färsk koriander så kan du ha i det. Det finns också fryst hackad koriander du kan tillsätta någon msk av.
- Gillar du chili och vill ha lite hetta i coleslawen så kan du smaka av med något krm chiliflakes, någon tsk srirachasås eller annan valfri chili.
- Risvinägern kan bytas mot äppelcidervinäger eller limesaft. Eller annat syrligt som vanlig vinäger eller ättika.
- Jordnötssmöret kan bytas mot sesampasta tahini eller annat nötsmör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 285 kcal