Asiatisk coleslaw

En superslaw - enkel och nyttig coleslaw utan majonnäs men med dressing med asiatiska smaker som risvinäger, olja, jordnötssmör, soja, ingefära, socker och vitlök.
Denna vitkålssallad passar som sallad och tillbehör till allt grillat, till fest och buffé.
Här coleslaw med grön kål som finns på vår och sommar sk spetskål samt paprika, morot och vårlök. Det går också bra med vanlig vintervitkål eller rödkål.
Gillar du färsk koriander så kan du hacka ca 1 dl och blanda i.
Coleslawen blir god om den får stå så den kan förberedas i god tid.

8 portioner asiatisk coleslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 800 gram spetskål eller färsk sommarkål, vinterkål eller rödkål
  • 2 paprikor, en röd och en gul
  • 2 morötter
  • 8 vårlökar
  • 2 tsk salt
  • 1 dl hackad koriander
  • Dressing: 5 msk jordnötssmör
  • 0,5 dl olja, ex. solrosolja
  • 6 msk risvinäger
  • 6 msk ljus soja (japansk)
  • 3 msk socker, helst brunt eller farin
  • 2 cm färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök

Tillagning

  1. Strimla kålen fint och lägg i en bunke.
  2. Blanda med 2 tsk salt och rör runt.
  3. Skölj och strimla vårlöken. Tillsätt till vitkålen.
  4. Skala och strimla moroten. Tillsätt till vitkålen.
  5. Skölj och strimla paprikor och tillsätt dem. Tillsätt till vitkålen.
  6. Skala och hacka vitlök samt ingefära. Lägg i en skål.
  7. Blanda dressingen i skålen. Tillsätt jordnötssmör, olja, vinäger, soja och socker samt rör ihop till en jämn dressing.
  8. Blanda dressingen med kålen. Låt gärna coleslawen stå i övertäckt i kylen någon timme. Eller servera direkt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer