Lökrelish

Introduktion och förberedelse

En relish är en slags röra eller sås likt en salsa - här med lök, senapsfrön, tomat och chili.

God istället för ketchup till hamburgare, korv, grillat, tex mex med mera.

4 portioner lökrelish

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 stor gul lök eller två små
  • 3 msk matolja som ex. solros eller majsolja
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk senapsfrön, svarta eller gula
  • 1 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 krm chilipeppar (från kryddburk)
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs löken i olja några minuter utan att den tar färg.
  3. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  4. Tillsätt vatten, senapsfrön, sirap, vinäger, chilipeppar, chiliflakes och salt.
  5. Koka lökrelishen i 5 minuter eller gärna längre. Smaka av med chili, vinäger och salt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer