Vegetariska burgare

Introduktion och förberedelse

Vegetariska burgare med tips på tillbehör. En variant på burgare med kokta mixade bönor som grund.

Koka helst egna bönor innan du lagar bönburgarna. Bönor som blir över kan du frysa in och ha till annat.

Serveringsförslag

Vegan variant

Veganburgare utan ägg får du om du istället dubblar andelen maizena eller byter mot äggersättning. Vegan majonnäs med senap kan du också göra till - se förslag nedan.

6 portioner vegetariska burgare

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 800 gram kokta svarta eller röda bönor
  • 3 dl havregryn
  • 1 gul lök eller 1 tsk lökpulver
  • 2 chilifrukt, spansk peppar (eller efter smak)
  • 2 ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl maizena
  • 1 tsk salt
  • 2 salladslökar eller en bit 10 cm purjolök
  • 4 msk olja att steka i som olivolja eller rapsolja
  • VEGAN MAJONNÄS MED SENAP: 4 msk grov senap
  • 4 krm salt
  • 2 msk vatten
  • 2 dl olja
  • TILLBEHÖR: 2 tomater
  • 6 blad isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 12 skivor inlagd gurka
  • 1 dl hamburgerdressing, vegomajonnäs eller majonnäs och ketchup
  • 6 skivor ost som exempelvis cheddar eller sojaost
  • 6 port pommes frites, potatisklyftor rostade i ugnen eller rostad halverade färskpotatisar

Tillagning

  1. Koka bönorna enligt paket om du gör på torkade bönor. Skölj färdigkokta bönor.
  2. Vill du ha tillbehör som klyftpotatis eller pommes till så förbereder du det innan du grillar hamburgarna. Ex. klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och kör i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
  3. Skölj de kokta bönorna och mosa dem för hand eller i mixer. Riv eller hacka löken fint. Hacka chilifrukten. Mosa ihop alla ingredienserna till en smet (kan göras i mixern). Forma till burgare. Gnid in med olivolja.
  4. Smeten räcker till fyra stora eller åtta mindre burgare. Får burgarna vila i kylen någon timme (mellan smörpapper) blir de fastare och håller ihop bättre. Du kan också tillsätta ströbröd om smeten ej är formbar och för lös.
  5. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, strimla isbergssallad och inlagd gurka.
  6. Stek de vegetariska burgarna varsamt i olja på medelvärme tills de fått färg ca 2 minuter. Vänd en gång och lägg ev. på en skiva ost.
  7. Rosta eller stek också hamburgerbröden lite lätt.
  8. Servera bönburgarna med klassiska tillbehör. Ett tips är att lägga dressing eller majonnäs och ketchup på det undre brödet, sedan strimlad sallad, vidare vegoburgare, inlagd gurka, hackad lök, skivad tomat och sist toppa med överdelen av brödet.
  9. VEGOMAJONNÄS MED SENAP: Vispa ihop senap, salt och vatten i en skål med höga kanter. Tillsätt några droppar olja och vispa. Därefter gradvis resten av oljan under vispning. Senapen binder oljan till en majonnäs.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 556 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-20

Tillbehör och liknande recept: