Vegetariska burgare

Introduktion och förberedelse för tillagning

Vegetariska burgare med tips på tillbehör. Du kan grilla eller steka vegoburgarna frasiga och goda. En variant på burgare med kokta mixade bönor som grund.

Gott som vanliga burgare med ost, dressing, tomat, lök, sallad, inlagd gurka, bröd och klyftpotatis.

Veganburgare utan ägg får du om du istället dubblar andelen maizena eller byter mot äggersättning. Vegan majonnäs med senap kan du också göra till se förslag nedan.

Bönburgarna kan också stekas i olivolja istället för att grillas.

Koka helst egna bönor innan du lagar bönburgarna. Räkna ca 800 gram hemkokta bönor till nedan recept.

6 portioner vegetariska burgare

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 800 gram kokta svarta eller röda bönor
  • 3 dl havregryn
  • 1 gul lök eller 1 tsk lökpulver
  • 2 chilifrukt, spansk peppar (eller efter smak)
  • 2 ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl maizena
  • 1 tsk salt
  • 2 salladslökar eller en bit 10 cm purjolök
  • 4 msk olja att steka i som olivolja eller rapsolja
  • VEGAN MAJONNÄS MED SENAP: 4 msk grov senap
  • 4 krm salt
  • 2 msk vatten
  • 2 dl olja
  • TILLBEHÖR: 2 tomater
  • 6 blad isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 12 skivor inlagd gurka
  • 1 dl hamburgerdressing, vegomajonnäs eller majonnäs och ketchup
  • 6 skivor ost som exempelvis cheddar eller sojaost
  • 6 port pommes frites, potatisklyftor rostade i ugnen eller rostad halverade färskpotatisar

Tillagning

  1. Koka bönorna enligt paket om du gör på torkade bönor. Skölj färdigkokta bönor.
  2. Vill du ha tillbehör som klyftpotatis eller pommes till så förbereder du det innan du grillar hamburgarna. Ex. klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och kör i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
  3. Skölj de kokta bönorna och mosa dem för hand eller i mixer. Riv eller hacka löken fint. Hacka chilifrukten. Mosa ihop alla ingredienserna till en smet (kan göras i mixern). Forma till burgare. Gnid in med olivolja.
  4. Smeten räcker till fyra stora eller åtta mindre burgare. Får burgarna vila i kylen någon timme (mellan smörpapper) blir de fastare och håller ihop bättre på grillen. Du kan också tillsätta ströbröd om smeten ej är formbar och för lös.
  5. Tänd grillen.
  6. Grilla eller stek de vegetariska burgarna varsamt. Rör dem inte förrän de fått färg på undersidan efter ca 2 minuter. Vänd en gång och lägg ev. på en skiva ost.
  7. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, strimla isbergssallad och inlagd gurka.
  8. Grilla också bröden lite lätt.
  9. Servera bönburgarna med klassiska tillbehör. Ett tips är att lägga dressing eller majonnäs och ketchup underst på underbrödet, sedan strimlad sallad, vidare hamburgare, inlagd gurka, hackad lök, skivad tomat och sist toppa med locket.
  10. VEGOMAJONNÄS MED SENAP: Vispa ihop senap, salt och vatten i en skål med höga kanter. Tillsätt några droppar olja och vispa. Därefter gradvis resten av oljan under vispning. Senapen binder oljan till en majonnäs.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.