Älgburgare

Grillade eller stekta hamburgare med älgfärs. Goda med hamburgerdressing, isbergssallad, tomat, rödlök, saltgurka samt grillat hamburgerbröd eller surdegsbröd.

Kan serveras som den är eller med klyftpotatis, Idahopotatis, pommes eller rostade rotfrukter.

4 portioner älgburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram älgfärs
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd eller skivat surdegsbröd
  • 50 gram isbergssallad
  • 2 tomater
  • 4 saltgurkor
  • 1 rödlök
  • Dressing: 2 dl chilisås (ketchupvarianten)
  • 2 dl majonnäs eller matyoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 6 droppar tabasco

Tillagning

  1. Dela upp färsen i fyra delar. Forma till hamburgare - ca 1,5 cm höga och 1,5 dm breda rundlar. Salta och peppra dem.
  2. Skölj sallad och dela i grova bitar.
  3. Skölj tomater och skiva dem.
  4. Skala och strimla rödlöken.
  5. Blanda chilisås, majonnäs eller matyoghurt samt smaka av med pressad vitlök, tabasco, salt och svartpeppar.
  6. Värm en grillpanna eller stekpanna (eller grilla en utegrill).
  7. Grilla älgburgarna 2-3 minuter på varje sida så att de får fin färg men ej bränns. Sänk värmen och låt steka klart några minuter till så att älgfärsen är genomstekt. Använder du utegrill kan du lägga älgburgarna i lite folie vid sidan av glöden.
  8. Grilla under tiden bröden någon minut på varje sida. Använder du surdegsbröd kan du pensla det lite med olivolja innan.
  9. Lägg och bred ut 2 msk dressing på ett hamburgerbröd, lägg på sallad, älgburgare, tomatskivor och strimlad rödlök. Toppa med ett bröd. Servera med saltgurkan vid sidan samt ev. andra tillbehör.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer