Älgburgare

Grillade eller stekta hamburgare med älgfärs. Goda med hamburgerdressing, isbergssallad, tomat, rödlök, saltgurka samt grillat hamburgerbröd eller surdegsbröd.

Kan serveras som den är eller med klyftpotatis, Idahopotatis, pommes eller rostade rotfrukter.

4 portioner älgburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram älgfärs
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd eller skivat surdegsbröd
  • 50 gram isbergssallad
  • 2 tomater
  • 4 saltgurkor
  • 1 rödlök
  • Dressing: 2 dl chilisås (ketchupvarianten)
  • 2 dl majonnäs eller matyoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 6 droppar tabasco

Tillagning

  1. Dela upp färsen i fyra delar. Forma till hamburgare - ca 1,5 cm höga och 1,5 dm breda rundlar. Salta och peppra dem.
  2. Skölj sallad och dela i grova bitar.
  3. Skölj tomater och skiva dem.
  4. Skala och strimla rödlöken.
  5. Blanda chilisås, majonnäs eller matyoghurt samt smaka av med pressad vitlök, tabasco, salt och svartpeppar.
  6. Värm en grillpanna eller stekpanna (eller grilla en utegrill).
  7. Grilla älgburgarna 2-3 minuter på varje sida så att de får fin färg men ej bränns. Sänk värmen och låt steka klart några minuter till så att älgfärsen är genomstekt. Använder du utegrill kan du lägga älgburgarna i lite folie vid sidan av glöden.
  8. Grilla under tiden bröden någon minut på varje sida. Använder du surdegsbröd kan du pensla det lite med olivolja innan.
  9. Lägg och bred ut 2 msk dressing på ett hamburgerbröd, lägg på sallad, älgburgare, tomatskivor och strimlad rödlök. Toppa med ett bröd. Servera med saltgurkan vid sidan samt ev. andra tillbehör.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept