Älgburgare

Introduktion och förberedelse

Grillade eller stekta hamburgare med älgfärs samt förslag på tillbehör.

Serveringsförslag

Goda med hamburgerdressing eller srirachamajo, strimlad isbergssallad, skivad tomat, strimlad rödlök eller picklad rödlök, saltgurka samt grillat eller rostat hamburgerbröd eller surdegsbröd.

Vill du ha ett matigt tillbehör till så passar bland annat klyftpotatis i ugn eller friterade klyftpotatis, pommes frites eller rostade rotfrukter.

Extra saftiga

Vill du ha lite saftigare älgfärsburgare så kan du ta i 1/4 fläskfärs eller vildsvinsfärs som är fetare men då får du grilla dem så de är helt genomstekta och inte servera dem medium om du tänkte det. Man kan också mala med späck.

4 portioner älgburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram älgfärs
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd eller skivat surdegsbröd
  • 50 gram isbergssallad
  • 2 tomater
  • 4 saltgurkor
  • 1 rödlök
  • Dressing: 2 dl chilisås (ketchupvarianten)
  • 2 dl majonnäs eller matyoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 6 droppar tabasco

Tillagning

  1. Dela upp färsen i fyra delar. Forma till hamburgare - ca 1,5 cm höga och 1,5 dm breda rundlar. Salta och peppra dem.
  2. Skölj sallad och dela i grova bitar.
  3. Skölj tomater och skiva dem.
  4. Skala och strimla rödlöken.
  5. Blanda chilisås, majonnäs eller matyoghurt samt smaka av med pressad vitlök, tabasco, salt och svartpeppar.
  6. Värm en grillpanna eller stekpanna (eller grilla en utegrill).
  7. Grilla älgburgarna 2-3 minuter på varje sida så att de får fin färg men ej bränns. Sänk värmen och låt steka klart några minuter till så att älgfärsen är genomstekt. Använder du utegrill kan du lägga älgburgarna i lite folie vid sidan av glöden.
  8. Grilla under tiden bröden någon minut på varje sida. Använder du surdegsbröd kan du pensla det lite med olivolja innan.
  9. Lägg och bred ut 2 msk dressing på ett hamburgerbröd, lägg på sallad, älgburgare, tomatskivor och strimlad rödlök. Toppa med ett bröd. Servera med saltgurkan vid sidan samt ev. andra tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 446 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.