Älgburgare

Grillade eller stekta hamburgare med älgfärs. Goda med hamburgerdressing, isbergssallad, tomat, rödlök, saltgurka samt grillat hamburgerbröd eller surdegsbröd.
Kan serveras som den är eller med klyftpotatis, Idahopotatis, pommes eller rostade rotfrukter.

4 portioner älgburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram älgfärs
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd eller skivat surdegsbröd
  • 50 gram isbergssallad
  • 2 tomater
  • 4 saltgurkor
  • 1 rödlök
  • Dressing: 2 dl chilisås (ketchupvarianten)
  • 2 dl majonnäs eller matyoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 6 droppar tabasco

Tillagning

  1. Dela upp färsen i fyra delar. Forma till hamburgare - ca 1,5 cm höga och 1,5 dm breda rundlar. Salta och peppra dem.
  2. Skölj sallad och dela i grova bitar.
  3. Skölj tomater och skiva dem.
  4. Skala och strimla rödlöken.
  5. Blanda chilisås, majonnäs eller matyoghurt samt smaka av med pressad vitlök, tabasco, salt och svartpeppar.
  6. Värm en grillpanna eller stekpanna (eller grilla en utegrill).
  7. Grilla älgburgarna 2-3 minuter på varje sida så att de får fin färg men ej bränns. Sänk värmen och låt steka klart några minuter till så att älgfärsen är genomstekt. Använder du utegrill kan du lägga älgburgarna i lite folie vid sidan av glöden.
  8. Grilla under tiden bröden någon minut på varje sida. Använder du surdegsbröd kan du pensla det lite med olivolja innan.
  9. Lägg och bred ut 2 msk dressing på ett hamburgerbröd, lägg på sallad, älgburgare, tomatskivor och strimlad rödlök. Toppa med ett bröd. Servera med saltgurkan vid sidan samt ev. andra tillbehör.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer