Älgburgare

Grillade eller stekta hamburgare med älgfärs. Goda med hamburgerdressing, isbergssallad, tomat, rödlök, saltgurka samt grillat hamburgerbröd eller surdegsbröd.
Kan serveras som den är eller med klyftpotatis, Idahopotatis, pommes eller rostade rotfrukter.

4 portioner älgburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram älgfärs
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd eller skivat surdegsbröd
  • 50 gram isbergssallad
  • 2 tomater
  • 4 saltgurkor
  • 1 rödlök
  • Dressing: 2 dl chilisås (ketchupvarianten)
  • 2 dl majonnäs eller matyoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 6 droppar tabasco

Tillagning

  1. Dela upp färsen i fyra delar. Forma till hamburgare - ca 1,5 cm höga och 1,5 dm breda rundlar. Salta och peppra dem.
  2. Skölj sallad och dela i grova bitar.
  3. Skölj tomater och skiva dem.
  4. Skala och strimla rödlöken.
  5. Blanda chilisås, majonnäs eller matyoghurt samt smaka av med pressad vitlök, tabasco, salt och svartpeppar.
  6. Värm en grillpanna eller stekpanna (eller grilla en utegrill).
  7. Grilla älgburgarna 2-3 minuter på varje sida så att de får fin färg men ej bränns. Sänk värmen och låt steka klart några minuter till så att älgfärsen är genomstekt. Använder du utegrill kan du lägga älgburgarna i lite folie vid sidan av glöden.
  8. Grilla under tiden bröden någon minut på varje sida. Använder du surdegsbröd kan du pensla det lite med olivolja innan.
  9. Lägg och bred ut 2 msk dressing på ett hamburgerbröd, lägg på sallad, älgburgare, tomatskivor och strimlad rödlök. Toppa med ett bröd. Servera med saltgurkan vid sidan samt ev. andra tillbehör.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat