Pulled pork

Introduktion och förberedelse

Pulled pork är långstekt griskött eller fläskkött som dras isär till servering. Perfekt att laga på de billigare delarna av grisen som grishals (fläskkarré), fläskkarré, tjocka revben eller fläsklägg.

Marinerar du grisköttet över natten i kryddorna och med löken får du extra god smak. Istället för kryddblandningen nedan kan man använda färdig bbq-rub eller bbq-sås.

Servering:

Vid servering kan man först dra isär köttet och sedan fräsa det i lite olja och krydda med någon tsk soja, några msk barbequesås och gärna några tsk hemgjord piri-pirisalsa eller annan chilisås. Att värma och steka på köttet är speciellt gott om du har förberett din pulled pork innan och ej vill servera kallt kött.

Tillbehör:

Servera pulled pork med valfria tillbehör - några förslag är:

  • Pulled pork sandwich. Enkelt och genialiskt gott är att servera pulled pork på rostat eller grillat surdegsbröd eller annat gott bröd, avokado, barbequesås, grönsallad och tomat; vidare är strimlad isbergssallad, tzatziki och inlagd rödlök eller lökconfit gott.
  • Hamburgare: fyll rostade eller grillade hamburgerbröd med lite majo och ketchup, strimlad isbergssallad, romansallad eller annan påssallad, sedan med pulled pork, rå strimlad rödlök (eller picklad rödlök), het chilisås, hackad bladpersilja, skivad inlagd saltgurka, skivade tomater, avokado, guacamole eller annat du gillar.
  • Tacos, majstortillas eller tortillabröd är också goda att fylla på tex-mex vis med pulled pork, guacamole, sallad, salsa, majs, svarta bönor, riven ost eller annat gott. Du kan servera det som mexikansk gatumat med majstortillas - byt ut pulled pork mot pulled beef.

Lågtemp-stekt pulled pork

Pulled pork kan också stekas på lägre värme ca 100 grader - räkna då 2-3 timmars ytterligare tillagning. Om du väljer att laga en större bit på 2-3 kilo så blir det mycket god pulled pork om du steker det på 100 grader i 10 timmar. Höjer du värmen till 150 grader så kan du räkna ca 6 timmar.

6 portioner pulled pork

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 tim 10 min
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg grishals (fläskkarré) utan ben eller 1,4 kg grishals med ben, tjocka revben eller fläsklägg
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk torkad ingefära
  • 2 krm paprikapulver
  • 2 krm mald spiskummin
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 krm salt
  • 2 msk matolja som rapsolja
  • 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 dl vatten
  • 2 msk honung

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skala och klyfta varje lök i fyra delar.
  3. Skala och grovhacka vitlöken.
  4. Lägg i botten på en stekgryta eller ugnsform.
  5. Bryn köttet runt om i en stekpanna.
  6. Lägg köttet på löken.
  7. Stek i minst 4 timmar eller tills köttet lätt faller isär. Efter halva tiden kan du vända köttet samt ev. späda med lite mer vatten om det torkat ut i botten.
  8. Någon timme innan köttet är klart så häller du av köttskyn och blandar med honung. Pensla köttet med honungen och sätt tillbaka i ugnen. Detta är valfritt men blir gott.
  9. Ta ut köttet och låt det svalna något. Dra sedan isär det med två gafflar till strimlor och servera med valfria tillbehör (se ovan). Om du vill kan du fräsa upp köttet (speciellt om du har kall pulled pork som du förberett innan) - i lite olja och krydda med någon tsk soja, några msk barbequesås och gärna några tsk hemgjord piri-piri salsa eller annan chilisås.
E-mail
Medel: 3.6 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept. 

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept