Pulled pork
Introduktion och förberedelse
Pulled pork är långstekt griskött eller fläskkött som dras isär till servering.
Perfekt att laga på de billigare delarna av grisen som grishals (fläskkarré), fläskkarré, tjocka revben eller fläsklägg.
Servering
- Till servering dras köttet isär det med två gafflar till strimlor. För mer smak mosa sedan sönder lök och vitlök med stekskyn och vänd runt köttet.
- Man kan även tillsätta extra smak med några msk barbequesås eller enklare barbecueglaze - eller en god köpt variant. Gott är även några tsk hemgjord piri-pirisalsa eller annan chilisås. Tillsätt och vänd runt med köttet i formen och värm igen 5-10 minuter på 200 grader.
- Köttet kan förberedas i god tid och förvaras övertäckt i kylen. Värm igen 5-10 minuter på 200 grader.
Pulled pork sandwich
Servera pulled pork på en skiva eller mellan två skivor smörstekt eller grillat rustikt surdegsbröd; ciabatta; i pitabröd, pulled pork bread eller annat gott bröd. Gott till är avokado eller guacamole eller tzatziki; barbequesås, grönsallad, skivad tomat, strimlad isbergssallad eller blandad grönsallad, picklad rödlök eller lökconfit gott.
Hamburgare
Fyll rostade eller grillade hamburgerbröd med lite majo och ketchup, strimlad isbergssallad, romansallad eller annan grönsallad, sedan pulled pork, rå strimlad rödlök eller picklad rödlök, het chilisås, skivad inlagd saltgurka, skivade tomater, avokado, guacamole eller annat du gillar.
Tacos och tortillas
Tacos, majstortillas eller tortillabröd är också goda att fylla på tex-mex vis med pulled pork, guacamole, koriandersås, sallad, salsa eller pico de gallo, majs, svarta bönor, riven ost eller annat gott. Kolla in mina majstortillas - byt ut pulled pork mot pulled beef.
Varianter
- Marinerar du grisköttet över natten i kryddorna och med löken får du extra god smak.
- Istället för kryddblandningen nedan kan man använda färdig bbq-rub eller bbq-sås.
Kan förberedas
Kan lagas i god tid och förvaras i kylen eller frysas in. Att värma och steka på köttet är speciellt gott om du har förberett din pulled pork innan och ej vill servera kallt kött.
Lågtemp-stekt pulled pork
Pulled pork kan också stekas på lägre värme ca 100 grader - räkna då 2-3 timmars ytterligare tillagning. Om du väljer att laga en större bit på 2-3 kilo så blir det mycket god pulled pork om du steker det på 100 grader i 10 timmar. Höjer du värmen till 150 grader så kan du räkna ca 6 timmar.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
- Lägg köttet i en bunke eller fryspåse. Blanda de torra kryddorna som chiliflakes, ingefära, paprika, spiskummin, svartpeppar och salt i en skål. Tillsätt till köttet och gnid in kryddblandningen. Hit kan du förbereda och förvara att få smak i kylen i god tid innan förslagsvis över natten. Uteslut saltet om du marinerar över natten och tillsätt det istället innan tillagningen.
- Skala och klyfta varje lök i fyra delar.
- Skala och grovhacka vitlöken.
- Lägg i botten på en stekgryta eller ugnsform.
- Bryn köttet runt om i en stekpanna i lite olja.
- Lägg köttet på löken. Häll på vatten runt om.
- Stek i minst 4 timmar i nedre delen av ugnen. Köttet ska gå lätt att ta isär. Efter halva tiden kan du vända köttet samt ev. späda med lite mer vatten om det torkat ut i botten.
- En timme innan köttet är klart så tar du ut köttet. Skeda upp någon halv dl av köttskyn och blanda med honung i ett glas. Pensla köttet och sätt tillbaka i ugnen.
- Ta ut köttet och låt det svalna något. Dra sedan isär det med två gafflar till strimlor, mosa sönder lök och vitlök, vänd runt köttet i stekskyn, smaka av med salt och peppar. Servera med valfria tillbehör (se ovan).
- Tips är att även smaksätta köttet med extra barbecuesås - hemgjord eller köpt. Häll på och blanda runt, lägg sedan tillbaka i formen och värm igen 5-10 minuter på 200 grader. Detta passar bra om du vill förbereda köttet i god tid och ha i kylen att sedan värma till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal