Bönburgare vegetariska burgare vegoburgare

Bönburgare, vegetariska burgare eller vegoburgare med tips på tillbehör. Grillade eller stekta.
Vegoburgare utan ägg får du om du istället dubblar andelen maizena. Vegan majonnäs med senap kan du också göra till.
Bönburgarna kan också stekas i olivolja istället för att grillas.
Koka helst egna bönor innan du lagar bönburgarna. Räkna ca 800 gram hemkokta bönor till nedan recept.
Ägg kan bytasmot äggersättning eller mer maizena för vegan variant.

6 portioner bönburgare

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 800 gram kokta svarta eller röda bönor
  • 3 dl havregryn
  • 1 gul lök eller 1 tsk lökpulver
  • 2 chilifrukt, spansk peppar (eller efter smak)
  • 2 ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl maizena
  • 1 tsk salt
  • 4 msk olivolja
  • VEGOMAJONNÄS MED SENAP: 4 msk grov senap
  • 4 krm salt
  • 2 msk vatten
  • 2 dl olja
  • Tillbehör: 2 tomater
  • 6 blad isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 12 skivor inlagd gurka
  • 1 dl hamburgerdressing, vegomajonnäs eller majonnäs och ketchup
  • 6 skivor ost som ex. cheddar
  • 6 port pommes frites, potatisklyftor rostade i ugnen eller rostad halverade färskpotatisar

Tillagning

  1. Koka bönorna enligt paket om du gör på torkade bönor. Skölj färdigkokta bönor.
  2. Vill du ha tillbehör som klyftpotatis eller pommes till så förbereder du det innan du grillar hamburgarna. Ex. klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och kör i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
  3. Skölj de kokta bönorna och mosa dem för hand eller i mixer. Riv eller hacka löken fint. Hacka chilifrukten. Mosa ihop alla ingredienserna till en smet (kan göras i mixern). Forma till burgare. Gnid in med olivolja.
  4. Smeten räcker till fyra stora eller åtta små burgare. Får burgarna vila i kylen någon timme (mellan smörpapper) blir de fastare och håller ihop bättre på grillen. Du kan också tillsätta ströbröd om smeten ej är formbar och för lös.
  5. Tänd grillen.
  6. Grilla eller stek de vegetariska burgarna varsamt. Rör dem inte förrän de fått färg på undersidan efter ca 2 minuter. Vänd en gång och lägg ev. på en skiva ost.
  7. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, strimla isbergssallad och inlagd gurka.
  8. Grilla också bröden lite lätt.
  9. Servera bönburgarna med klassiska tillbehör. Ett tips är att lägga dressing eller majonnäs och ketchup underst på underbrödet, sedan strimlad sallad, vidare hamburgare, inlagd gurka, hackad lök, skivad tomat och sist toppa med locket.
  10. VEGOMAJONNÄS MED SENAP: Vispa ihop senap, salt och vatten i en skål med höga kanter. Tillsätt några droppar olja och vispa. Därefter gradvis resten av oljan under vispning. Senapen binder oljan till en majonnäs.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer