Lammburgare

Goda grillade lammburgare av lammfärs smaksatt med getost serverad med klassiska tillbehör som tomat, sallad, lök, inlagd gurka, dressing, bacon, hamburgerbröd osv.
Lammburgarna kan också stekas i lite olivolja.
Att dricka till lammburgare: en kall frisk Lundgrens lager öl eller en fyllig och lite sötare Bass & Co Pale Ale.
Har du ej med getost eller fetaost så får du ha i 2 tsk salt.

4 portioner lammburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram lammfärs
  • 2 ägg
  • 100 gram smulad getost eller fetaost (valfritt)
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk vitlökspulver eller 2 klyftor pressad vitlök
  • 1 tsk lökpulver eller en finhackad eller riven rödlök
  • 4 hamburgerbröd
  • Tillbehör: 2 tomater
  • 6 blad isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 12 skivor inlagd gurka
  • 1 dl hamburgerdressing eller majonnäs och ketchup
  • 4 skivor ost som ex. cheddar
  • 4 skivor stekt bacon
  • 4 port pommes frites, potatisklyftor rostade i ugnen eller rostad halverade färskpotatisar

Tillagning

  1. Vill du ha tillbehör som klyftpotatis eller pommes till så förbereder du det innan du grillar hamburgarna. Ex. klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och kör i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
  2. Tänd grillen om du ska grilla dem på utegrill.
  3. Dela baconskivorna så de är lagom långa. Stek bacon knaprigt.
  4. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, strimla isbergssallad, inlagd gurka.
  5. Rör hastigt ihop lammfärs, smulad getost eller fetaost samt kryddor till en färs. Uteslutar du osten så ta i salt.
  6. Forma hamburgare av färsen, salta och peppra med svartpeppar.
  7. Smörj in dem i lite olja och lägg på en bricka.
  8. Grilla lammburgarna ca 2-3 minuter på varje sida. Vill du ha ost på burgaren så lägger du på en skiva ost efter du vänt burgaren första gången.
  9. Grilla också bröden lite lätt på båda sidor.
  10. Servera lammburgarna med dina tillbehör.
  11. Ett tips är att lägga dressing eller majonnäs och ketchup underst på underbrödet, sedan strimlad sallad, vidare hamburgare, baconskivor, inlagd gurka, hackad lök, skivad tomat och sist toppa med locket.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer