Lammburgare

Introduktion och förberedelse

Goda grillade lammburgare av lammfärs smaksatt med getost eller fetaost.

Serveringsförslag

Jag serverade med klassiska tillbehör som ost, skivad tomat, isbergssallad, rödlök, inlagd gurka, dressing (blandade majonnäs och ketchup) och stekt bacon i hamburgerbröd.

På spisen

Lammburgarna kan också stekas i lite olja eller smör i en stekpanna eller grillpanna på spisen. Du kan utesluta getost och fetaost i lammburgarna helt om du vill. Salta dem då lite extra.

Varianter

Ägg i färsen kan uteslutas om man vill.

Att dricka till

Till lammburgare passar en kall frisk Lundgrens lager öl eller en fyllig och lite sötare Bass & Co Pale Ale.

4 portioner lammburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram lammfärs
  • 100 gram smulad getost eller fetaost (valfritt)
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk vitlökspulver eller 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 tsk lökpulver eller en finhackad eller riven gul lök eller rödlök
  • 2 ägg (valfritt)
  • TILLBEHÖR: 2 tomater
  • 4 hamburgerbröd
  • 6 blad isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 12 skivor inlagd gurka
  • 1 dl hamburgerdressing eller majonnäs och ketchup
  • 4 skivor ost som ex. cheddar
  • 4 skivor stekt bacon
  • 4 port pommes frites, potatisklyftor rostade i ugnen eller rostad halverade färskpotatisar

Tillagning

  1. Vill du ha tillbehör som klyftpotatis eller pommes till så förbereder du det innan du grillar hamburgarna. Ex. klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och kör i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
  2. Tänd grillen om du ska grilla dem på utegrill.
  3. Dela baconskivorna så de är lagom långa. Stek bacon knaprigt.
  4. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, strimla isbergssallad, inlagd gurka.
  5. Rör hastigt ihop lammfärs, smulad getost eller fetaost samt ägg och kryddor till en färs. Utesluter du fetaosten så ta i något krm salt.
  6. Forma hamburgare av färsen, salta och peppra med svartpeppar.
  7. Smörj in dem i lite olja och lägg på en bricka.
  8. Grilla lammburgarna ca 2-3 minuter på varje sida. Vill du ha ost på burgaren så lägger du på en skiva ost efter du vänt burgaren första gången.
  9. Grilla också bröden lite lätt på båda sidor.
  10. Servera lammburgarna med dina tillbehör.
  11. Ett tips är att lägga dressing eller majonnäs och ketchup underst på underbrödet, sedan strimlad sallad, vidare hamburgare, baconskivor, inlagd gurka, hackad lök, skivad tomat och sist toppa med locket.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 611 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-21