Lammburgare

Introduktion och förberedelse för tillagning

Goda grillade lammburgare av lammfärs smaksatt med getost eller fetaost serverad med klassiska tillbehör som ost, skivad tomat, isbergssallad, rödlök, inlagd gurka, dressing (majonnäs och ketchup) och stekt bacon i hamburgerbröd.

Lammburgarna kan också stekas i lite olja eller smör i en stekpanna eller grillpanna på spisen. Du kan utesluta getost och fetaost i lammburgarna helt om du vill. Salta dem då lite extra. Istället för isbergssallad kan du ta en påse blandad grönsallad eller strimla romansallad.

Till lammburgare passar en kall frisk Lundgrens lager öl eller en fyllig och lite sötare Bass & Co Pale Ale.

4 portioner lammburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram lammfärs
  • 2 ägg
  • 100 gram smulad getost eller fetaost (valfritt)
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk vitlökspulver eller 2 klyftor pressad vitlök
  • 1 tsk lökpulver eller en finhackad eller riven rödlök
  • 4 hamburgerbröd
  • Tillbehör: 2 tomater
  • 6 blad isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 12 skivor inlagd gurka
  • 1 dl hamburgerdressing eller majonnäs och ketchup
  • 4 skivor ost som ex. cheddar
  • 4 skivor stekt bacon
  • 4 port pommes frites, potatisklyftor rostade i ugnen eller rostad halverade färskpotatisar

Tillagning

  1. Vill du ha tillbehör som klyftpotatis eller pommes till så förbereder du det innan du grillar hamburgarna. Ex. klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och kör i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
  2. Tänd grillen om du ska grilla dem på utegrill.
  3. Dela baconskivorna så de är lagom långa. Stek bacon knaprigt.
  4. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, strimla isbergssallad, inlagd gurka.
  5. Rör hastigt ihop lammfärs, smulad getost eller fetaost samt kryddor till en färs. Uteslutar du osten så ta i salt.
  6. Forma hamburgare av färsen, salta och peppra med svartpeppar.
  7. Smörj in dem i lite olja och lägg på en bricka.
  8. Grilla lammburgarna ca 2-3 minuter på varje sida. Vill du ha ost på burgaren så lägger du på en skiva ost efter du vänt burgaren första gången.
  9. Grilla också bröden lite lätt på båda sidor.
  10. Servera lammburgarna med dina tillbehör.
  11. Ett tips är att lägga dressing eller majonnäs och ketchup underst på underbrödet, sedan strimlad sallad, vidare hamburgare, baconskivor, inlagd gurka, hackad lök, skivad tomat och sist toppa med locket.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.