Kycklingburgare

Grillade burgare med kycklingfärs blir gott som hamburgare med bröd, majonnäs, tomat, sallad och rödlök.

Du kan också ha saltgurka och ketchup eller chilisås i burgaren. Vidare passar coleslaw att ha i.

Kycklingburgare kan serveras med klyftpotatis eller pommes eller annat valfritt tillbehör.

Eller en god sallad som fetaostsallad med potatis.

Istället för kycklingfärs kan du göra burgare med pulled kyckling.

4 portioner kycklingburgare

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfärs
  • 1 ägg
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 msk maizena
  • 2 msk olivolja eller matolja
  • Tillbehör: 8 skivor ljust surdegsbröd eller varsitt stort hamburgerbröd
  • 3 msk olivolja
  • 2 tomater
  • 4 blad isbergssallad
  • 1 rödlök
  • 4 msk majonnäs

Tillagning

  1. Börja förbereda önskade tillbehör som ex. klyftpotatis.
  2. Tänd grillen (burgarna kan också stekas på spisen i stekpanna eller grillpanna).
  3. Skala och hacka lök fint. Hacka bladpersilja.
  4. Blanda lök, bladpersilja, pressad vitlök, salt och peppar med kycklingfärsen i en bunke.
  5. Tillsätt ägg samt maizena och blanda till en jämn färs med en slev.
  6. Ställ i kylen och förbered tillbehören: Skiva bröd och pensla med olivolja. Skölj tomater och skiva dem. Skölj sallad och skär eller riv i mindre bitar. Skala, dela och strimla rödlöken.
  7. Stek eller grilla ev. en liten provbit av kycklingfärsen och smaka av med ev. mer salt och peppar.
  8. Smörj händerna med lite olja och forma fyra stora hamburgare eller åtta mindre och lägg upp på en oljad bricka.
  9. Grilla kycklingburgarna på varje sida i ca 3-4 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta. Höj förslagsvis gärna gallret och låt de steka på lägre värme i 5 minuter extra så att de blir genomstekta.
  10. Grilla bröden någon minut på varje sida.
  11. Servera kycklingburgarena förslagsvis så här: Lägg upp ett bröd underst, klicka på och bred ut majonnäs, lägg på sallad, burgare, skivade tomater samt överst strimlad rödlök. Toppa med ett bröd överst. Du kan ev. dela brödet diagonalt och lägga i kors överst.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept