Renburgare

Introduktion och förberedelse

Renburgare med renfärs serverade som vanliga hamburgare med sallad, dressing, tomat, rödlök i hamburgerbröd. Här med en Sriracha-majonnäs-dressing samt en kålrotspytt som passar mycket bra som tillbehör.

Man kan också ha hemgjorda tjocka pommes frites och hembakat hamburgerbröd, köpta pommes, potatisklyftor rostade i ugnen eller rostade halverade färskpotatisar samt coleslaw till.

Viltburgarna kan stekas i stekpanna, grillpanna eller på utegrill.

Här har jag använt svensk fryst tinad renfärs 500 gram från Svantes Vilt men det finns flera andra som säljer fin renfärs. Blir mycket gott att grilla som burgare och jag tycker det smakar som nötfärs. Dessutom är det rätt klimatvänligt alternativ då renarna betar vilt.

Vintips:

Till renburgarna passar ett rött fylligt vin som ett franskt Rhone vin ex. Crozes Hermitage med Syrah. Ett vin från Australien som Shiraz skulle också vara gott till. Eller servera med en kall öl som IPA eller smakrik lager.

4 portioner renburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram renfärs
  • 1,5 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd, hembakta eller köpta bröd
  • 2 stora mogna tomater
  • 4 blad isbergssallad
  • 1 rödlök
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk sriracha chilisås
  • 4 skivor ost som ex. västerbottenost, cheddar eller mesost (valfritt)
  • 12 skivor inlagd gurka eller saltgurka (valfritt)
  • 4 skivor stekt bacon (valfritt)
  • Kålrotspytt: 1 kålrot
  • 2 fasta stora potatisar
  • 2 morötter
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Tänd utegrill om du vill grilla ute.
  2. Stek rofrukterna i olja på låg värme i 15-20 minuter i en stekpanna. Vänd runt då och då. Använd gärna en non-stick stekpanna. Smaka så de är klara men har lite tuggmotstånd kvar.
  3. Kålrotspytt: Skär bort skalet på kålroten. Skär den i små tärningar. Skala potatisen och skär i tärningar. Skölj den. Torka. Skala morötter och tärna dem.
  4. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skölj och skiva tomater, skala och strimla rödlök, skölj och strimla sallad. Lägg upp på en tallrik eller bricka.
  5. Forma hamburgare av renfärsen, salta och peppra med svartpeppar. Smörj in dem i lite matolja och lägg på en bricka.
  6. Stek eller grilla renburgarna ca 4-5 minuter på varje sida beroende på tjocklek tills de har fin färg och är steka som du vill ha dem. Lägg på en skiva ost på varje efter att du vänt dem första gången (valfritt)
  7. Dela bröden och grilla eller rosta dem på båda sidor lite lätt innan servering.
  8. Blanda majonnäsen med sriracha-såsen till en dressing.
  9. Dags att servera viltburgarna med kålrotspytten.
  10. Lägg 2-3 msk dressing underst på underdelen av hamburgerbrödet, sedan strimlad sallad, vidare renburgare, skivad tomat, skivad rödlök och sist toppa med locket (brödet).
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.