Ostburgare med tillbehör

Introduktion och förberedelse

Grillade eller stekta hamburgare toppade med ost. Ostburgarna kan du servera med valfria tillbehör - här ett förslag med sallad, coleslaw, tomat, picklad lök i hamburgerbröd med klyftpotatis, bulgursallad med granatäpple och padronepaprikor till.

Du kan grilla på utegrill eller steka hamburgarna i stekpanna eller grillpanna. Köp nötfärs eller färdiga högrevsburgare.

Jag tog cheddarost men man kan ta annan lagrad ost som Västerbotten, Prästost, mozzarella, Gruyere eller liknande.

Laga egen coleslaw och picklad rödlök eller köp färdig. Köp färdiga hamburgerbröd av valfri sort. OBS de som heter Brioche är mycket söta - själv gillar jag dem inte. Eller baka egna hamburgerbröd

Alternativ

  • Om man vill kan man även ha knaperstekt bacon på osten för bacon cheeseburgers.
  • Som sallad kan man ta strimlad isbergssallad.
  • Gott i är även skivad saltgurka.
  • Gillar du heta burgare så kan du ta strimlade inlagda eller färska jalapenos på också.
  • Istället för coleslaw kan man ta hamburgerdressing, Sriracha majo, aioli vitlöksmajo eller bara blanda majonnäs med lite ketchup att ha som dressing i burgarna.
  • Ett vegetariskt alternativ är grillostburgare eller halloumiburgare med kimchi (kimchi finns att köpa färdig).

Stek och grilltips

Tillagningstiderna nedan är ungefärliga. När köttsaft börjar tränga upp efter att du vänt burgarna en gång så är köttet medium. Ta gärna fram burgarna några minuter innan tillagning så att det håller rumstemperatur när du tillagar det. Tjockare burgare blir goda om de får vila några minuter och värmen sprida sig i köttet efter du grillat eller stekt det.

Stekgrad hamburgare nötfärs 1 cm tjocka 2 cm tjocka
Röd, blodig, rosa 58 °C 1 minut per sida 1-2 minuter per sida
Medium, rosa 62 °C 1,5 minuter per sida 2-3 minuter per sida
Well done, välstekt 65 °C 2-3 minuter per sida 3-4 minuter per sida

4 portioner ostburgare

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 hamburgare av högrev eller 500 gram nötfärs
  • 4 hamburgerbröd
  • 30 gram babyspenat eller valfri grönsallad
  • 1 stor tomat
  • 4 skivor cheddarost
  • 4 portioner coleslaw
  • 4 portioner picklad rödlök
  • 4 portioner klyftpotatis
  • 4 portioner stekta gröna minipaprikor padrones
  • 4 portioner bulgursallad med granatäpple

Tillagning

  1. Förbered tillbehör du vill ha: laga bulgursallad, klyftpotatis, coleslaw och picklad rödlök. Baka hamburgerbröd eller köp färdiga.
  2. Skölj och strimla sallad. Skölj och skiva tomat. Lägg upp på fat.
  3. Har du köpt köttfärs så dela upp färsen i fyra delar och forma till hamburgare.
  4. Stek eller grilla hamburgarna i några minuter på en sida tills de har färg och är ljust brynta.
  5. Lägg en skiva ost på varje burgare när du vänt den. Fortsätt steka eller grilla burgarna till den stekgrad du vill ha dem.
  6. Servera ostburgarna med tillbehören. Förslag är att dela bröden och rosta eller grilla dem lätt först. Lägg först sallad på bottenbrödet, sedan en stor sked coleslaw eller dressing, ostburgare, 1-2 skivor tomat och lite picklad lök samt sist toppa med brödet.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.