Bostongurka

Introduktion och förberedelse

Gör din egen Bostongurka med lök, paprika, färsk smågurka som Västeråsgurka och senapsfrön. Hemgjord hackad och inlagd gurka är gott till korv och hamburgare men passar också till grillat kött, till stek eller vad du vill.

Bostongurka är egentligen ett varumärke från Felix och kom till för att ta tillvara på gurksnuttar som blev över när de lade in sina finare gurkor. Bostongurkan hackas ju ihop till en röra så då kunde man använda de gurkbitar som blev över.

Receptet kan dubbleras till 2 liter eller halveras för en mindre 0,5 liters glasburk gurka.

Varianter:

  • Ta gärna en paprika av varje färg - röd, grön och gul eller orange. Eller bara röd paprika.
  • Bostongurka kan varieras efter smak med ingredienser som syltlök, vitlök, röd chili, spiskummin, curry eller garam masala.
  • Med chili: tillsätt 2 röda chilifrukter.
  • Med vitlök: hacka med 5 klyftor vitlök.
  • Med curry: tillsätt 2 tsk curry, 1 tsk garam masala samt 0,5 tsk spiskummin
  • Blanda med majonnäs till gurkmajonnäs.

Förvaringstips:

Förvara alltid gurkan i kylen eller svalt. Speciellt om du har en öppen burk. Det är ättika och socker i så den är rätt hållbar. Bostongurkan kan också frysas och då behövs inget konserveringsmedel. Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du tillsätter om du planerar att spara bostongurkan lite längre typ flera månader och vill vara på säkra sidan. Det kan uteslutas om bostongurkan ej ska sparas länge.

1 liter Bostongurka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram färska smågurkor eller Västeråsgurkor
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 krm natriumbensoat (valfritt)
  • Ättikslag: 1 dl socker
  • 1,25 dl ättiksprit (12%)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk gula senapsfrön

Tillagning

  1. Skala och hacka löken fint eller mixa i matberedare.
  2. Skölj och hacka paprikan fint eller mixa i matberedare.
  3. Lägg lök och paprika i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och häll av i ett durkslag.
  4. Skölj, rensa och hacka gurkan fint eller kör och mixa i matberedare till en grov röra.
  5. Blanda ingredienserna till ättikslagen - socker, ättika, salt och senapsfrön i en stor kastrull.
  6. Tillsätt löken, paprikan och gurkan. Tillsätt annan smaksättning enligt ovan om du önskar.
  7. Låt Bostongurkan koka på låg värme med lock i 20 minuter.
  8. Rör då och då.
  9. Ta upp lite gurkröra i ett glas och blanda ner natriumbensoaten. Rör sedan ut bostongurkan i glaset med den övriga bostongurkan i kastrullen. Detta är valfritt.
  10. Fördela gurkan i väl rengjorda burkar med lock. Låt svalna och förvara i kylen. Godast blir den efter någon dag.
  11. Din hemgjorda hackade inlagda gurka är klar att servera till korv, hamburgare, grillat kött, till stek eller vad du vill.
E-mail
Medel: 4.2 (65 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 31 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.