Robins dubbel biff burgare
En burgare med extra allt. Både hamburgare och pulled beef av oxbringa i barbequesås mellan briochebröd med grillad inlagd paprika, grillad aubergine, hummus, majonnäs och grönsallad.
Burgaren är döpt efter Robin som när jag provlagade burgare öste han på med allt gott på sin och en superburgare var född.
Tillagning
- Börja med pulled beef dagen innan: Mortla kummin och fänkål. Lägg med köttet i en skål eller dubbel fryspåse.
- Tillsätt salt, socker, svartpeppar, chilipulver och paprika.
- Dela chilin på längden och ta bort kärnorna. Strimla chilin grovt och lägg i en matberedare eller stor mortel.
- Skala lök och vitlök. Hacka grovt och mixa med chilin i matberedaren eller stöt till en pasta i mortel. Kan också hackas fint för hand.
- Tillsätt kryddpastan tillsammans med 2 dl av äppelmusten till köttet.
- Vänd runt så att allt blandas, förslut och låt stå i kylen över natten att marinera.
- Dags att laga köttet: Sätt ugnen 150 grader.
- Lägg oxbringan med marinaden i en stekgryta eller ugnsfast form.
- Tillsätt resten av äppelmusten, öl samt vinäger.
- Sätt på lock eller täck med folie.
- Stek oxbringan i mitten av ugnen i 3,5-4 timmar. Ta ut och vänd på köttet tre gånger under tiden.
- Låt oxbringan få lite färg sista halvtimmen. Ta bort locket eller folien och höj temperaturen till 175 grader. Ös köttet med stekskyn några gånger.
- Ta ut och låt köttet svalna.
- Dra isär och strimla köttet med två gafflar eller händerna.
- Blanda i stekskyn samt barbequesås (valfritt). Lägg upp på fat. Hit kan du förbereda och ha i kylen. Oxbringan kan serveras kall men är godast direkt från ugnen ljummen eller om du vill förbereda den innan och ha i kylen och sedan värma den till servering så funkar det utmärkt. Garnera ev. med hackad bladpersilja eller färsk koriander.
- Grillad äggplanta: skölj och skär äggplantan i 1 cm breda skivor. Lägg dem i en skål och vänd runt dem i några krm salt samt en dl vatten. Låt stå 30 minuter.
- Skölj av äggplanteskivorna från saltet.
- Pensla dem med lite olivolja och grilla dem eller stek dem några minuter tills de fått färg och mjuknat på båda sidor.
- Hummus: häll av och skölj kikärtor. Mixa dem med en stavmixer i en liten burk eller i samma burk du köpte dem i.
- Blanda i pressad vitlök, olivolja, salt, peppar samt citronsaft. Kan förberedas innan och förvaras i kylen.
- Skär den inlagda grillade paprikan i strimlor och lägg i en skål.
- Skölj salladen. Skölj och skär tomater i skivor. Lägg i skålar.
- Dela upp nötfärsen i portioner. Forma runda hamburgare på ca 10 cm diameter.
- Grilla eller stek hamburgarna några minuter på varje sida till önskad stekgrad ex. medium som är rosa i mitten. Salta och peppra dem. Ta av den från värmen och låt dem gärna vila några minuter.
- Grilla eller rosta bröden.
- Servering: Bred några msk majonnäs på det undre brödet. Lägg på grönsallad, hamburgare, pulled beef, strimlad paprika, grillad aubergine, tomatskivor samt en klick hummus och toppa med bröd. Njut!
Framförhållning
Det är rätt omständigt att laga allt som ska till denna specialburgare men det blir riktigt gott.
- Du kan köpa färdig kimchi och hummus samt även pulled beef. Men godast blir det om du lagar det själv.
- Hemgjord kimchi får du börja med någon vecka innan om du vill laga det själv. Då kimchin ska jäsa.
- Pulled beef ska marinera någon dag men sen tar den 3-4 timmar i ugnen.
- Du kan ha fler tillbehör till om du vill - pommes, klyftpotatis, rostade rotfrukter, coleslaw osv passar till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 855 kcal