Vegan majonnäs
Vegan majonnäs med rapsolja, Dijonsenap, vitvinsvinäger och kikärtsspad aqua faba.
En god vegomajonnäs utan ägg - istället binder senap och kikärtsspad oljan till majonnäsliknande tjock sås eller dressing.
Tillagning
- Mät upp kikärtsspad aqua faba, vitvinsvinäger, salt och senap i en skål.
- Tillsätt några droppar olja i taget och vispa kraftigt.
- Tillsätt därefter lite av oljan i taget under vispning.
- Använd en stavmixer eller elvisp att vispa till majonnäsen hastigt på slutet så tjocknar den extra.
Serveringsförslag
Vegansk majonnäs passar som vanlig majonnäs till salladsdressing, burgare, mackor, kokta eller grillade grönsaker och som sås till det mesta.
Tips
- Kikärtsspad eller aqua faba finns i burkar eller paket med kokta kikärter. Du tar bara spadet och använder kikärterna till annat.
- Vitvinsvänger kan bytas mot pressad citron, risvinäger eller cidervinäger.
Smaksättningar
- Blanda till hamburgerdressing med Bostongurka, rostad lök, ketchup och sriracha.
- Blanda med Oatly Fraiche, chilisås (ketchupvarianten) och tabasco till vegan Rhode Islandsås.
- Tillsätt några droppar tryffelolja för tryffelmajonnäs.
- Tillsätt 1/2 pressad vitlök eller några klyftor rostad vitlök för vitlöksmajonnäs likt en Aioli.
- Tillsätt 1/2 pressad vitlök, något krm cayenne och några korn saffran för en vegan Rouille.
- Tillsätt 2 krm chiliflakes eller annan valfri chili för chilimajonnäs.
- Tillsätt någon tsk Sriracha för Srirachamajonnäs.
- Blanda med någon msk ajvar för en god paprika- ajvarmajonnäs.
- Blanda med strimlad vitkål för en vegan Coleslaw.
- Med hackad dill för dillmajonnäs.
- Blanda med Bostongurka för gurkmajonnäs.
- Med curry och pickles för remouladsås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 265 kcal