Minihamburgerbröd

Introduktion och förberedelse för tillagning

Baka goda och saftiga sliderbröd - små minihamburgerbröd.

Sliderbröden kan du använda till små miniburgare som även kallas sliders. Fyll som vanliga burgare fast mindre storlek.

Gott är att steka eller grilla samt använda bröden till små hamburgare, vegoburgare eller halloumiburgare.

Blir också goda att fylla med pulled pork eller pulled beef.

Här bakta med lite mosad potatis i degen som gör att sliderbröden blir extra saftiga. Du kan ta överbliven potatis i eller koka två tärnade potatis och mosa ihop. Potatisen kan uteslutas helt om man vill - det blir gott ändå.

Vill du förbereda och baka bröden i god tid eller ta vara på de bröd som ej går åt så är mitt tips att först låta de svalna och sedan frysa in dem skivade. Då kan man rosta dem delade i brödrosten eller lägga på grillen direkt från frysen när man ska använda dem.

Du kan räkna att man äter 2-4 bröd per person - så nedan recept räcker till mellan 10 - 5 portioner - lite beroende på i vilket sammanhang de serveras och vilka som äter.

20 minihamburgerbröd eller sliderbröd

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 40 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 25 gram färsk jäst
  • 50 gram smör
  • 2,5 dl mjölk, 3 %
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vit baksirap
  • 12 dl vetemjöl special
  • 200 gram, ca 2 potatisar (valfritt)
  • 1 ägg till pensling
  • 0,5 dl solrosfrön, vallmofrön, sesamfrön, havregryn, havrekärnor, pumpafrön eller rågflingor att garnera bröden med

Tillagning

  1. Att ha i potatis är gott men valfritt. Skala och tärna potatis. Täck med vatten och koka den mjuk under lock i 15 minuter. Låt svalna. Mosa ihop potatisen.
  2. Smält smör i en kastrull.
  3. Ta av från värmen och tillsätt mjölken. Låt svalna till fingervarmt.
  4. Smula ner jästen i en stor bakbunke.
  5. Häll i en dl av smör- och mjölkblandningen. Rör om tills jästen löst sig.
  6. Tillsätt resten av smör- och mjölkblandningen, salt, ägg, baksirap och 10 dl vetemjöl samt mosad potatis (valfritt).
  7. Rör ihop till en deg och tillsätt de sista två dl vetemjöl mot slutet till en deg som precis lossnar från degbunkens kanter.
  8. Knåda degen i 10 minuter för hand eller 7 minuter i maskin.
  9. Sätt övertäckt att jäsa till dubbel storlek i ca 1,5 timmar.
  10. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda ihop den hastigt och dela den i 20 delar. Förslagsvis först på hälften, sedan hälften igen och sedan varje del i fem delar (4x5).
  11. Rulla varje del till en rund bulle genom att trycka nedåt och rulla den i handen. Lägg på en bakplåt med bakplåtspapper 4x5 rader.
  12. Låt sliderbröden jäsa övertäckta ytterligare 40 minuter.
  13. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  14. Vispa upp ägget till pensling i en skål.
  15. Pensla bullarna försiktigt med ägg. Strö över valfri topping som frön eller gryn.
  16. Sätt in bröden och sänk värmen till 180 grader.
  17. Grädda bröden i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills de är genomgräddade och har fin färg.
  18. Ta ut och låt svalna något innan servering. När de svalnat helt kan de även frysas in.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.