Pulled högrevsburgare

Pulled högrevsburgare med högrev som är långstekt i en stekgryta i ugnen samt förslag på tillbehör.

8 portioner högrevsburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 tim 40 min
  • Klart på: 4 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,3 kg högrev
  • 3 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl BBQ-sås
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 piri-piri eller annan valfri chili efter smak
  • Sallad med svarta bönor, rödlök och morot: 6 dl kokta svarta bönor
  • 2 rödlökar
  • 1 morot
  • 100 gram solrosskott (ett paket)
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk flytande honung
  • 0,5 dl vit balsamvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 8 hamburgerbröd
  • 2 dl smetana eller rysk yoghurt
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 1/4 huvud isbergssallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Skala och strimla löken. Lägg i en stekgryta med lock.
  3. Skala och dela vitlöken grovt. Tillsätt den.
  4. Skölj och skär av fästen på chilin. Hacka i grova bitar och tillsätt den.
  5. Tillsätt BBQ-sås, salt och peppar.
  6. Stek högreven i ugnen med lock tills den faller sönder i köttet. Det tar ca 4,5 timmar.
  7. Ta upp köttet och låt det svalna något så att du kan dra isär samt grovt hacka sönder köttet med en kniv och gaffel.
  8. Lägg tillbaka köttet i grytan och blanda runt med löken och stekskyn. Nu är högreven klar att serveras. Den kan förberedas innan och förvaras i kylen samt sedan värmas till servering.
  9. Servera högreven i varma eller rostade hamburgerbröd med valfria tillbehör. Se förslag ovan.
  10. Sallad med svarta bönor: Lägg bönorna i en stor skål.
  11. Skala och strimla löken samt tillsätt den.
  12. Skala och skär morötterna i stavar likt tändstickor. Tillsätt dem.
  13. Blanda i olivolja, vinäger, salt och peppar. Smaka av med vinäger, honung och salt.
  14. Skölj och vänd i solrosskotten. Lägg upp i skål eller fat och servera till hamburgarna.

Serveringsförslag

  • Kan serveras i hamburgerbröd med valfria tillbehör förslagsvis majonnäs, isbergssallad, skivad tomat, saltgurka, skivad lök och ketchup.
  • Jag hade en variant - se bild - med hamburgerbröd, isbergssallad, pulled högrev, sallad med svarta bönor, smetana - rysk matyoghurt samt färsk koriander. Till det hade jag även honungsrostad potatis.
  • Ett annat alternativ att toppa högrevsburgarna är picklad rödlök och tzatziki.
  • Eller hamburgerdressing eller köp Sriracha Mayo chilisås.
  • Istället för hamburgerbröd så kan du fylla pitabröd med tzatziki, tomat och sallad; eller tortillabröd på mexikanskt vis med guacamole, svarta bönor, tärnad gurka, strimlad isbergssallad, tomatsalsa, het chilisås (Sriracha-chilisås) och värma med riven ost i botten.

Kan förberedas till många

Här har jag valt att steka en stor bit högrev som räcker till 8-10 burgare. Detta kan du göra i god tid och ha i kylen. Värm sedan med lite extra BBQ-sås till servering.

Överblivet kött kan du spara till rester eller frysa in till annat. Fräs då upp köttet i strimlor och smaksätt med lite extra BBQ-sås.

Med mald högrev

Letar du efter burgare på mald högrevsfärs så är det enkelt fixat det också. Mal högrev i köttkvarn själv eller be att få den mald i butiken/köttdisken. Forma till hamburgare.

Salta och peppra samt stek eller grilla hamburgarna några minuter på varje sida och servera den på valfritt vis - här förslag på klassisk hamburgare med tillbehör.

E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 511 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-30