Hemgjorda tjocka pommes frites

Friterade knapriga tjocka pommes frites. Friterad potatis är gott till det mesta som grillat, fisk, kyckling, hamburgare osv.
Se till att ha ett lock eller ex. ugnsplåt redo att täcka över den kastrull du friterar i om den skulle ta eld. Släck aldrig med vatten utan kväv elden med lock. Ha gärna skor, byxor, långa ärmar och förkläde också om du skulle spilla ut het olja. Akta barn.
Oljan kan användas flera gånger. Sila den sista grumliga oljan genom ett kaffefilter så blir den som ny igen.
Man kan också fritera bakpotatis om man vill.
Istället för att koka potatisen i vatten innan sista friteringen kan man koka den i olja på 160 grader i ca 10 minuter. Ta sedan upp och låt svalna och rinna av på hushållspapper.

4 portioner tjocka pommes frites

 • Förberedelse: 1 tim 20 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

 • 800 gram potatis av fast sort
 • 2 liter olja som jordnötsolja, rapsolja, solrosolja eller annan frityrolja
 • 1 tsk flingsalt
 • 2 krm nymalen svartpeppar (valfritt)

Tillagning

 1. Skala potatisarna om du vill. Eller putsa dem och låt fint skal sitta kvar.
 2. Skiva dem i 1,5 cm tjocka skivor. Skär sedan skivorna i stavar ca 1,5 cm tjocka till pommes frites.
 3. Lägg potatisstavarna i en kastrull och täck med vatten och tillsätt en tsk salt.
 4. Koka upp potatisstavarna och låt sedan småkoka precis mjuka ca 12 minuter. Testa med sticka eller kniv.
 5. Häll av potatisstavarna och lägg upp dem med mellanrum på en eller två brickor.
 6. Låt ligga framme och svalna samt torka någon timme. De kan också friteras direkt när de svalnat. Desto mer de torkar ju godare blir de. Kanterna torkar och blir knapriga när de friteras. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
 7. Dags att fritera: Häll minst 10 cm mängd olja i en tjockbottnad gryta eller frityrmaskin. OBS ha ett lock att täcka över om det skulle hända något.
 8. Värm oljan till 180 grader. Kontrollera gärna med termometer.
 9. Fritera potatisen i omgångar och lägg upp efterhand som de är gyllenbruna och knapriga på en bricka med hushållspapper där oljan kan rinna av. Det tar några minuter på varje omgång. Se till att oljan går upp i värme efter varje omgång.
 10. Servera de tjocka pommes fritesen nyfriterade med några nypor flingsalt samt ev. nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer