Grillad hamburgare med hemgjorda pommes

Grillad hamburgare med hemgjorda pommes frites samt hembakta hamburgerbröd. Jättegott och festligt att göra allt själv och smaken blir annan från köpt pommes och bröd. Det blir såklart gott med köpta bröd och pommes också.

Du hittar recepten på hemgjorda tjocka pommes frites och hembakat hamburgerbröd här. 

Istället för nötkött kan du välja viltfärs ex. av älg till hamburgarna. Eller lammfärs. Hamburgarna kan såklart stekas i panna också eller i ugn.

4 portioner grillad hamburgare

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs eller viltfärs
  • salt och svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd, hembakta
  • 2 tomater
  • 6 blad isbergssallad eller annan grönsallad
  • 0,5 rödlök
  • 6 msk majonnäs
  • 6 msk ketchup
  • 12 skivor inlagd gurka (valfritt)
  • 4 skivor ost som ex. cheddar (valfritt)
  • 4 skivor stekt bacon (valfritt)
  • Tillbehör: hemgjorda pommes frites, köpta pommes, potatisklyftor rostade i ugnen eller rostade halverade färskpotatisar

Tillagning

  1. Baka hamburgerbröd enligt recept här på receptfavoriter.
  2. Förbered hemgjorda tjocka pommes frites enligt recept här på receptfavoriter. Potatisstavarna kokas först och så har man de kalla tills det är dags att servera då friteras de snabbt gyllene och det tar några minuter. Ett tips är att fritera pommesen klart precis efter du grillat klart hamburgarna men innan du lagt ihop dem med bröd osv.
  3. Tänd grillen.
  4. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, skala och strimla lök, skölj och förbered sallad. Lägg upp på en tallrik eller bricka.
  5. Forma hamburgare av färsen, salta och peppra med svartpeppar. Smörj in dem i lite olja och lägg på en bricka.
  6. Grilla hamburgarna ca 2-4 minuter på varje sida beroende på tjocklek tills de har fin färg och är genomstekta. Vill du ha ost på burgaren så lägger du på en skiva ost efter du vänt burgaren första gången.
  7. Dela bröden och grilla bröden på båda sidor lite lätt innan servering.
  8. Fritera klart de tjocka hemgjorda pommes fritesen. Lägg upp i en skål eller fat och servera bredvid. Glöm inte salta med flingsalt och peppra med nymalen svartpeppar.
  9. Dags att servera hamburgarna med hemgjorda pommes frites och hembakat hamburgerbröd.
  10. Ett tips är att lägga 1-2 msk dressing eller majonnäs och ketchup underst på underbrödet, sedan sallad, vidare hamburgare, baconskivor, inlagd gurka, skivad lök, skivad tomat och sist toppa med locket (brödet).
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer