Klyftpotatis

Hur du lagar god klyftpotatis i ugnen. Finns det något godare och enklare än knapriga rostade klyftor med potatis?

God och fin potatis, lite olja och en nypa salt är det enda som behövs. Klyftpotatis passar som tillbehör till det mesta.

Du kan rosta potatisen i en stor stekpanna av gjutjärn eller non-stick teflon. Eller får inte potatisen plats så ta en ugnsform eller ugnsplåt.

Vilken olja ska man ta?

Jag brukar ta svensk kallpressad rapsolja men olivolja eller valfri matolja som solrosolja eller majsolja funkar också.

Vilken potatis passar?

  • Vanlig potatis av fast sort. Gärna svensk och ekologisk. Har potatisen fint skal behövs de ej skalas utan bara putsas och sköljas - det är dock valfritt.
  • Små delikatesspotatisar eller skrubbade färskpotatisar - rosta dem hela, dela i halvor eller klyftor.
  • Bakpotatis blir mycket goda som klyftpotatis. Räkna 1 stor bakpotatis till två portioner. Annars följ nedan recept.

Alternativ:

Istället för klyftor kan du rosta skivad potatis i ugnen - mycket gott det också. Man kan även fritera klyftpotatis om man vill det.

Du kan lägga till ca 100-200 gram och/eller byta ut en del av potatisen mot andra grönsaker och rotfrukter. Några förslag är:

  • Med paprika - ta en röd paprika och dela i tärningar och rosta med potatisen.
  • Med sötpotatis - skala och dela en sötpotatis i grova bitar.
  • Med lök - skala och klyfta en rödlök eller gul lök.
  • Med vitkål eller spetskål - skär 1/8 dels huvud i grova bitar blir jättegott till och billigt.
  • Med vitlök - gillar du vitlök så är mitt tips att lägga med 4-6 oskalade hela klyftor vitlök. De blir söta och mjuka och kan klämmas ur vid servering.
  • Med rödbetor - skala 2-3 råa rödbetor och klyfta eller tärna grovt. OBS de färgar av sig men man kan lägga dem lite vid sidan om potatisen.
  • Med oliver - lägg med 1/2 - 1 dl (ca 10-15 stycken) fina oliver med kärnor som italienska oliver, spanska eller grekiska Kalamata-oliver. De kan också kärnas ur om man vill. Blanda med potatisen när du rostar den. Ger god sälta och smak.
  • Med rotfrukter eller rotgrönsaker - rosta med 1-2 skalade och grovt delade palsternackor, persiljerot eller morötter eller 1/4 bit rotselleri eller halv kålrot.
  • Med klyftade bitar av äpple för sötma och syrlighet. Räkna 1 äpple.
  • Med örtolja som basilikaolja - ringla över några msk och vänd runt till servering.

4 portioner klyftpotatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 -800 gram eller 5-8 stora eller 12 - 16 mindre potatisar av fast sort exempelvis Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller 200 grader varmluft.
  2. Tvätta, putsa och borsta potatisen eller skala den - det är valfritt. Skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på om det är fint skal. Skär och putsa då bort fula delar.
  3. Skölj klyftorna i vatten i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja och salt i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Vit- eller svartpeppar är valfritt. Placera gärna klyftorna med lite mellanrum och med yttersidan/skalet nedåt.
  4. Baka potatisen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Prova gärna med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig.
  5. Vid servering så kan du strö över lite gourmetsalt samt ta något varv med pepparkvarnen.
  6. Har du hackad persilja, färsk plockad timjan och lite rosmarin så blir det fint att garnera med också.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-28

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.