Klyftpotatis

Hur du lagar god klyftpotatis i ugnen samt förslag på varianter.

God och fin potatis av fast sort, lite olja och en nypa salt är det enda som behövs. Gott, billigt och lättlagat.

4 portioner klyftpotatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 850 gram potatis, fast sort. 5-8 stora potatisar. Eller 12-16 mindre potatisar.
  • 1 msk rapsolja, solrosolja, olivolja eller majsolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller 200 grader varmluft.
  2. Tvätta, putsa och borsta potatisen eller skala den - det är valfritt. Skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på om det är fint skal. Skär och putsa då bort fula delar.
  3. Lägg potatisen i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. I långpanna kan du ha bakplåtspapper underst. Blanda runt med lite olja och salt samt ev. peppar. Placera gärna klyftorna med lite mellanrum och med yttersidan/skalet nedåt så de står upp.
  4. Baka potatisen i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd gärna runt potatisarna mot slutet. Prova gärna med en sticka, kniv eller gaffel så att potatisen är mjuk innan servering - annars låt gå några minuter till.
  5. Vid servering så kan du strö över lite gourmetsalt samt ta något varv med pepparkvarnen.
  6. Har du hackad persilja, färsk plockad timjan och lite rosmarin så blir det fint att garnera med också.
Klyftpotatis innan tillagning i ugnen i gjutjärnspanna.
Klyftpotatisen i pannan innan tillagning. Du kan laga potatisen i en stor stekpanna som en gjutjärnspanna ovan eller valfri stor stekpanna, ugnsform eller ugnsplåt. Se till att de ej ligger för tätt och på varandra bara utan har lite mellanrum.
Rostade klyftor av potatis i panna
Rostade klyftor av potatis i panna direkt från ugnen garnerade med lite färsk timjan.
Potatis med fint skal behövs ej skalas utan bara putsas från fula delar samt delas i klyftor.
Potatis med fint skal behövs ej skalas utan bara putsas från fula delar samt delas i klyftor.
Räkna ca 200 gram potatis per portion. Dela gärna upp innan så du ser att du har fyra portioner.
Räkna ca 200 gram potatis per portion. Dela gärna upp innan så du ser att du har fyra portioner.
Sprid ut klyftorna på en bakplåt med bakplåtspapper under och blanda med lite olja samt salt. Ställ dem gärna upp.
Sprid ut klyftorna på en bakplåt med bakplåtspapper under och blanda med lite olja samt salt. Ställ dem gärna upp.
Tillaga i mitten av ugnen till fin färg och tills de är mjuka. Vänd gärna runt någon gång mot slutet.
Tillaga i mitten av ugnen till fin färg och tills de är mjuka. Vänd gärna runt någon gång mot slutet.
Klyftpotatis serverad i skål
Klyftpotatis är enkelt, billigt och gott till det mesta samt passar både till fest som vardag.
Klyftpotatis med palsternacka på fat
En variant på klyftpotatis med palsternacka. Skala och dela 1-2 palsternackor på längden och sedan i lagom bitar samt rosta med potatisklyftorna.
Klyftpotatis serverad direkt ur pannan till oxfilé med trattkantarellsås och vaxbönor
Klyftpotatis serverad direkt ur pannan till oxfilé med trattkantarellsås och vaxbönor

Serveringsförslag

Klyftpotatis passar som tillbehör till det mesta både till fest och vardag.

Val av form

Du kan rosta potatisklyftorna i en stor stekpanna av gjutjärn, non-stick teflon, ugnsform eller långpanna. De blir bäst om de inte packas för tätt utan får lite luft mellan varje klyfta.

Vilken olja ska man ta?

Jag brukar ta svensk kallpressad rapsolja men olivolja eller valfri matolja som solrosolja eller majsolja funkar också.

Val av potatis

  • Vanlig potatis av fast sort. Gärna svensk och ekologisk. Har potatisen fint skal behövs de ej skalas utan bara putsas och sköljas - det är dock valfritt.
  • Små delikatesspotatisar eller skrubbade färskpotatisar blir också goda. Rosta dem hela, i halvor eller i klyftor.
  • Bakpotatis blir mycket goda som klyftpotatis.

Klyftpotatis med bakpotatis blir stora, fina, goda och lyxiga.
Klyftpotatis med bakpotatis blir stora, fina, goda och lyxiga.

Varianter

  • Istället för klyftor kan du rosta skivad potatis.
  • Istället för att laga i ugnen kan du fritera klyftpotatis.
  • Lägg till paprika - ta en röd paprika och dela i tärningar och rosta med potatisen.
  • Lägg sötpotatis - skala och dela en sötpotatis i grova bitar.
  • Lägg till lök - skala och klyfta en rödlök eller gul lök.
  • Lägg till vitkål eller spetskål - skär 1/8 dels huvud i grova bitar blir jättegott till och billigt.
  • Gillar du vitlök så är mitt tips att lägga med 4-6 oskalade hela klyftor vitlök. De blir söta och mjuka och kan klämmas ur vid servering.
  • Lägg till rödbetor, morot och timjan - skala 2-3 råa rödbetor och klyfta eller tärna grovt. OBS de färgar av sig men man kan lägga dem lite vid sidan om potatisen.
  • Lägg till oliver - lägg med 1/2 - 1 dl (ca 10-15 stycken) fina oliver med kärnor som italienska oliver, spanska eller grekiska Kalamata-oliver. De kan också kärnas ur om man vill. Ger god sälta och smak.
  • Lägg till rotfrukter eller rotgrönsaker - rosta med 1-2 skalade och grovt delade palsternackor, persiljerot eller morötter eller 1/4 bit rotselleri eller halv kålrot.
  • Lägg till klyftade bitar av äpple för sötma och syrlighet. Räkna 1 äpple.
  • Smaksätt med örtolja som basilikaolja - ringla över några msk och vänd runt till servering.
E-mail
Medel: 4.1 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-08