Vegansk burgare med fooled pork

Introduktion och förberedelse

Vegansk burgare med fooled pork av Jack Fruit i bröd med förslag på tillbehör.

Fooled pork är jack fruit tillagad med barbequesås på liknande vis som pulled pork fast helt vegan såklart.

Fooled pork passar även vegetarianer och omnivorer.

Serveringsförslag

  • Servera med köpta hamburgerbröd eller baka egna.
  • Jag fyllde med picklad rödlök, vegansk coleslaw, saltgurka, romansallad och tomat samt färsk koriander.
  • Andra förslag är vegansk hamburgerdressing, vegansk majonnäs och ketchup, guacamole, strimlad rödlök, isbergssallad, blandad grönsallad med mera.
  • Gott till är rostad potatis med örtolja eller valfritt tillbehör som pommes, klyftpotatis eller couscoussallad.

Kan förberedas

Fooled pork, picklad rödlök och coleslaw kan du förbereda i god tid och ha i kylen. Förslagsvis dagen innan. Värm sedan fooled pork med lite extra BBQ sås i en form i ugnen, stekpanna eller en folieform på grillen.

6 portioner vegansk burgare

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 1200 gram Jack fruit i lag
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 rödlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 33 cl porteröl
  • 1,5 dl barbequesås
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • PICKLAD RÖDLÖK: 1,5 medelstor rödlök
  • 0,75 dl rödvinsvinäger eller vitvinsvinäger eller 3 msk ättika 12%
  • 3 msk socker
  • 3 krm salt
  • VEGANSK COLESLAW: 400 gram vitkål
  • 200 gram morötter
  • 1 tsk riven ingefära
  • 300 gram majonnäs utan ägg ex Coop Extra
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • ROSTAD POTATIS MED ÖRTOLJA: 800-1000 gram potatis som delikatesspotatis eller små potatisar av fast sort
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1/2 dl olivolja
  • 20 gram fryst hackad persilja
  • 20 gram fryst hackad basilika
  • TILLBEHÖR: 6 hamburgerbröd
  • 6 blad romansallad
  • 2 tomater
  • 2 saltgurkor
  • 6 kvistar färsk koriander eller bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. FOOLED PORK: Häll av jack fruiten i ett durkslag och skölj den.
  2. Lägg den i en stekgryta och fräs den i olja.
  3. Tillsätt paprikapulver, pressad vitlök, strimlad rödlök, chiliflakes, ingefära, salt, svartpeppar samt öl.
  4. Koka under lock på medelvärme i 50 minuter.
  5. Lägg upp jack fruiten i en ugnsform. Spara ev. stekskyn att ha som sås senare om du vill. Dra isär jack fruiten med två gafflar.
  6. Blanda barbequesåsen med jack fruiten. Hit kan du förbereda och förvara din fooled pork i kylen dagen innan.
  7. PICKLAD RÖDLÖK: Skala och dela rödlöken. Skär den i strimlor och lägg i en stor bunke. Tillsätt salt, socker och vinäger eller ättika. Massera löken någon minut så att den mjuknar och vätskar sig.
  8. Ställ löken övertäckt i kylen. Den går även att äta direkt men blir godast efter minst en timme. Kan förvaras i kylen någon vecka.
  9. VEGANSK COLESLAW: Ta bort yttersta bladet på kålen. Skär den i grova klyftor och skär bort stammen. Strimla vitkålen med kniv, rivjärn eller matberedare. Lägg i en stor skål. Tillsätt salt och vänd runt.
  10. Skala och riv eller strimla morötterna. Skala och finriv eller finhacka ingefära. Lägg med kålen.
  11. Tillsätt socker och svartpeppar. Massera in salt och socker några minuter så att kålen mjuknar och vätskar sig.
  12. Tillsätt majonnäsen och rör ihop till en röra. Smaka av med salt, peppar och socker. Förvara i kylen till servering. Kan förberedas dagen innan.
  13. ROSTAD ÖRTPOTATIS: Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  14. Skölj potatisen och skär ev. bort fula delar. Dela potatisarna på längden i halvor. Lägg i en långpanna med höga kanter.
  15. Blanda med rapsolja och salt.
  16. Vänd på potatisarna så att skalet är nedåt och snittytan uppåt.
  17. Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka inuti. Smaka gärna på en potatishalva så att den är färdig.
  18. Ta ut potatisen. Tillsätt olivolja, persilja och basilika samt vänd runt.
  19. Smaka ev. av potatisen med lite flingsalt.
  20. SERVERING: Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  21. Sätt in en ugnsform med jack fruiten i mitten av ugnen och låt den få färg ca 10 minuter. Pensla gärna på lite mer barbequesås innan.
  22. Ta ut och garnera med färsk grovhackad koriander.
  23. Förbered tillbehören: Skölj och dela sallad grovt, rosta eller värm hamburgerbröd, skölj och skiva tomat och skiva saltgurka. Lägg gärna upp allt i skålar och på fat och servera som en plockbuffé.
  24. Förslag är att först rosta bröden sedan lägga på salladsblad på underdelen av hamburgerbrödet vidare en hög coleslaw, fooled pork, tomatskiva, saltgurka, picklad rödlök, färsk koriander eller bladpersilja och sist hamburgerbrödets överdel.
E-mail
Medel: 3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 452 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-24