Vegansk burgare med fooled pork

Vegansk burgare med fooled pork, picklad rödlök, vegansk coleslaw, saltgurka, romansallad och tomat. Fooled pork är jack fruit tillagad med barbequesås på liknande vis som pulled pork fast helt vegan såklart.
Servera gärna rostad potatis med örtolja till eller valfritt tillbehör som pommes, klyftpotatis eller couscoussallad.
Fooled pork passar även vegetarianer och omnivorer.

6 portioner vegansk burgare

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 1200 gram jack fruit i lag
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 rödlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 33 cl porteröl
  • 1,5 dl barbequesås
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • PICKLAD RÖDLÖK: 2 medelstora rödlökar
  • 1,5 dl rödvinsvinäger
  • 0,5 dl socker
  • 0,75 msk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar
  • Vegansk coleslaw:
  • VEGANSK COLESLAW: 500 gram vitkål
  • 400 gram morötter
  • 450 gram majonnäs utan ägg ex Coop Extra
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 dl socker
  • ROSTAD POTATIS MED ÖRTOLJA: 1,3 kg potatis som delikatesspotatis eller små potatisar av fast sort
  • 4 msk majsolja eller rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 20 gram frysta örter provencale
  • 1 dl olivolja
  • 20 gram fryst hackad persilja
  • 20 gram fryst hackad basilika
  • TILLBEHÖR: 6 hamburgerbröd
  • 6 blad romansallad
  • 2 tomater
  • 2 saltgurkor
  • 6 kvistar färsk koriander eller bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. FOOLED PORK: Häll av jack fruiten i ett durkslag och skölj den.
  2. Lägg den i en stekgryta och fräs den i olja.
  3. Tillsätt paprikapulver, pressad vitlök, strimlad rödlök, chiliflakes, ingefära, salt, svartpeppar samt öl.
  4. Koka under lock på medelvärme i 50 minuter.
  5. Lägg upp jack fruiten i en ugnsform. Spara ev. stekskyn att ha som sås senare om du vill. Dra isär jack fruiten med två gafflar.
  6. Blanda barbequesåsen med jack fruiten. Hit kan du förbereda och förvara din fooled pork i kylen.
  7. PICKLAD RÖDLÖK: Skala och dela rödlöken.
  8. Skär den i strimlor och lägg i en stor bunke.
  9. Tillsätt salt, socker och vinäger samt chili och svartpeppar.
  10. Massera löken någon minut så att den mjuknar något.
  11. Smaka av med salt, peppar, socker och chili.
  12. Ställ löken övertäckt i kylen. Den går även att äta direkt men blir godast efter minst en timme. Kan förvaras i kylen någon vecka.
  13. VEGANSK COLESLAW: Ta bort yttersta bladet på kålen.
  14. Skär den i grova klyftor och skär bort stammen.
  15. Strimla vitkålen med kniv, rivjärn eller matberedare.
  16. Skala och strimla morötterna likadant.
  17. Blanda kål och morot med salt, socker och svartpeppar i en skål. Knåda in kryddorna några minuter så att saltet gör att kålen mjuknar.
  18. Tillsätt majonnäsen och rör ihop till en röra. Smaka av med salt, peppar och socker.
  19. Förvara i kylen till servering.
  20. ROSTAD POTATIS: Sätt ugnen på 225 grader.
  21. Skölj potatisen och skär ev. bort fula delar.
  22. Dela potatisarna på längden i halvor.
  23. Lägg i en långpanna med höga kanter.
  24. Blanda majsolja eller rapsolja med örter provencale samt salt och peppar.
  25. Häll över potatisen och blanda runt.
  26. Vänd på potatisarna så att skalet är nedåt och snittytan uppåt.
  27. Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka inuti. Smaka gärna på en potatishalva så att den är färdig.
  28. Ta ut potatisen. Blanda olivolja med hackad persilja samt basilika.
  29. Ringla örtoljan över potatisen och blanda runt.
  30. Smaka av potatisen med lite flingsalt om det behövs.
  31. SERVERING: Sätt ugnen på grill.
  32. Sätt in en ugnsform med jack fruiten i övre delen av ugnen och låt den få färg ca 10 minuter under grillen.
  33. Ta ut och smaka av med salt, peppar samt ev. mer barbequesås. Pensla gärna på lite mer barbequesås och garnera med färsk grovhackad koriander.
  34. Förbered tillbehören: skölj och dela sallad grovt, rosta eller värm hamburgerbröd, skölj och skiva tomat och skiva saltgurka. Lägg gärna upp allt i skålar och på fat och servera som en plockbuffé.
  35. Förslag är att först rosta bröden sedan lägga på salladsblad på underdelen av hamburgerbrödet vidare en hög coleslaw, fooled pork, tomatskiva, saltgurka, picklad rödlök, färsk koriander eller bladpersilja och sist hamburgerbrödets överdel.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer