Hembakat hamburgerbröd

Hembakat hamburgerbröd toppat med sesamfrön.

Här bakade med vanlig färsk jäst men en variant är att baka med torrjäst. Man kan också baka hamburgerbröd med surdeg.

14 hamburgerbröd

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk sirap
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl sesamfrön

Tillagning

  1. Värm mjölken till fingervarm. Lös upp jästen med saltet i lite av det mjölken i en stor bunke.
  2. Blanda i mjölet och resten av ingredienserna utom 1 dl mjöl. Blanda degen tills den blir genomarbetad och börjar släppa från kanten i bunken. En bakmaskin funkar utmärkt eller matberedare eller knåda ihop för hand.
  3. Låt degen till hamburgerbröden jäsa under bakduk på en varm plats i en halvtimme.
  4. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och forma den till en avlång limpa. Dela upp degen till 14 bitar på mjölat bakbord.
  5. Rulla dem till bollar och platta eller kavla ut runda hamburgerbröd, 1,5 dm i diameter och lägg på en smord plåt (eller med bakpapper).
  6. Pensla dem med lite vatten och strö över sesamfrön.
  7. Täck med bakduk samt jäs i ytterligare 30 minuter. Sätt på ugnen 225 grader.
  8. Grädda hamburgerbröden i mitten av ugnen i ca 8 minuter tills hamburgerbröden fått fin färg och är genombakta.
  9. Ta ut och låt svalna på galler.
  10. Tips är att dela och grilla eller rosta bröden på båda sidor innan servering och att de fylls till hamburgare.

Serveringsförslag

Passar till grillade hamburgare med rödlök, majonnäs, isbergssallad, tomat, dressing eller ketchup.

Varianter

  • Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl.
  • Lägg till någon msk fiber eller kli så får du ett fiberrikare hamburgerbröd.
  • Med dinkelmjöl så får du Gi-hamburgerbröd.

Veganska hamburgerbröd

Byt mjölken mot havremjölk för veganska hamburgerbröd. Det går även att ta enbart vatten.

Sliders

Ett alternativ till stora bröd är att baka sliders som är små hamburgerbröd. Dela nedan bullar i tre delar och forma till små minibröd. Minska tiden i ugnen med några minuter då de gräddar klart fortare.

Garnering

Vanligast är att toppa med sesamfrön men också svarta sesamfrön, solrosfrön, pumpafrön, vallmofrön, rågsikt, rågflingor, havregryn eller grovmalt majsmjöl blir fint.

Tips på servering

Börja med en halva bröd underst, bred på majonnäs och ketchup eller chilisås eller hamburgerdressing; lägg sedan sallad som salladsblad eller strimlad isbergssallad; lägg på burgare, sedan kan man ha extra ketchup eller dressing, skivad tomat, strimlad eller stekt lök och sist toppa med toppen - den andra halvan av hamburgerbrödet.

Hamburgerbröden får svalna något på en bakduk innan de skärs upp till servering.
Hamburgerbröden får svalna något på en bakduk innan de skärs upp till servering.

E-mail
Medel: 3.5 (43 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-03