Laxburgare
Hemlagade burgare med laxfärs. Gott och nyttigt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader om du vill ha rostad potatis och morot till. Putsa och dela potatisen i halvor. Skala och skär morot i grova bitar. Lägg i en ugnsform och blanda med olja, salt och peppar. Rosta i 25 minuter eller tills potatisen är mjuk.
- Laxburgare: skär lax i kuber (skär bort ev. skinn samt plocka ben). Lägg i en matberedare med kniv monterat.
- Tillsätt ägg och potatismjöl.
- Mixa laxen till en jämn färs några minuter.
- Forma 4 runda burgare av laxfärsen. Tips är att olja in händerna innan så klibbar ej laxfärsen fast så lätt. Lägg på en oljad bricka. Vill du ha dem riktigt runda kan du använda en rund utstickare.
- Förbered tillbehör: skölj och skiva tomat. Dela, kärna ur och gröp ur avokado och skär i skivor. Skala och strimla rödlök. Strimla och skölj isbergssallad. Skölj groddar. Lägg allt på en tallrik bredvid.
- Pensla brödet med olivolja. Lägg bröden på ett galler och sätt in i ugnen samt rosta det ljust brunt ca 8 minuter.
- Stek laxburgarna på varje sida i ca 3-4 minuter tills de är gyllebruna och genomstekta. Salta och peppra dem under tiden.
- Vid servering så brer du en stor klick majonnäs på fyra skivor bröd. Fördela på salladen. Lägg på laxburgaren. Toppa med skivad tomat, avokado, rödlök och groddar. Lägg en halv skiva surdegsbröd eller en hel överdel hamburgerbröd som topp och servera dina laxburgare med ex. rostad potatis samt morot. Lägg gärna en extra klick majonnäs vid sidan också.
Serveringsförslag
- Servera laxburgarna som vanliga burgare.
- Eller som jag gjorde i detta recept mellan rostat surdegsbröd samt majonnäs, avokado, tomat, sallad, strimlad rödlök och groddar med rostad potatis och morot som tillbehör.
Stek i panna eller grilla försiktigt
Burgarna är lättast att steka i en stekpanna eller grillpanna då konsistensen kan vara lite för lös för grillgaller. Var försiktigt när du ska vända dem så de inte trillar sönder.
Har du ett hyfsat tätt galler eller halster så funkar det även att grilla laxburgarna. Värm och olja in gallret innan. Grilla dem väl innan du försiktigt lossar dem från gallret och vänder dem med en stekspade.
Då kan du även grilla bröden istället för att värma dem i ugnen, rosten eller i panna.
Val av bröd
Som bröd kan du ta rostade eller grillade hamburgerbröd, två eller en stor delad skiva surdegsbröd eller ljust bondbröd.
Fler tillbehör
Vidare är picklad rödlök, inlagd smörgåsgurka eller bostongurka gott att toppa med.
Val av dressing
- Som dressing och sås kan du ta vanlig majonnäs.
- Varianter är att blanda med ketchup eller chilisås. Du kan göra hamburgerdressing, caesardressing, gurkmajonnäs, dillkräm eller het Srirachamajonnäs också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 687 kcal