Laxburgare

Hemlagade burgare med laxfärs. Gott och nyttigt. Servera laxburgarna som vanliga burgare eller som här mellan rostat surdegsbröd samt majonnäs, avokado, tomat, sallad, strimlad rödlök och groddar med rostad potatis och morot som tillbehör.

Burgarna passar bäst att steka då konsistensen kan vara lite för lös för grillgaller - var försiktigt när du ska vända dem. Har du ett hyfsat tätt galler så funkar det utmärkt att grilla laxburgarna om du oljar in gallret innan. Då kan du även grilla bröden istället för att värma dem i ugnen.

4 portioner laxburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram lax
  • 1 ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk smör eller olja
  • Rostad potatis och morot: 600 gram delikatesspotatis eller fin färskpotatis
  • 3 morötter
  • 1 msk majsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 6 skivor surdegsbröd eller 4 hamburgerbröd
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 tomat
  • 1 avokado
  • 0,5 rödlök
  • 1/4 huvud isbergssallad
  • 0,5 pkt groddar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader om du vill ha rostad potatis och morot till. Putsa och dela potatisen i halvor. Skala och skär morot i grova bitar. Lägg i en ugnsform och blanda med olja, salt och peppar. Rosta i 25 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  2. Laxburgare: skär lax i kuber (skär bort ev. skinn samt plocka ben). Lägg i en matberedare med kniv monterat.
  3. Tillsätt ägg och potatismjöl.
  4. Mixa laxen till en jämn färs några minuter.
  5. Forma 4 runda burgare av laxfärsen. Tips är att olja in händerna innan så klibbar ej laxfärsen fast så lätt. Lägg på en oljad bricka. Vill du ha dem riktigt runda kan du använda en rund utstickare.
  6. Förbered tillbehör: skölj och skiva tomat. Dela, kärna ur och gröp ur avokado och skär i skivor. Skala och strimla rödlök. Strimla och skölj isbergssallad. Skölj groddar. Lägg allt på en tallrik bredvid.
  7. Pensla brödet med olivolja. Lägg bröden på ett galler och sätt in i ugnen samt rosta det ljust brunt ca 8 minuter.
  8. Stek laxburgarna på varje sida i ca 3-4 minuter tills de är gyllebruna och genomstekta. Salta och peppra dem under tiden.
  9. Vid servering så brer du en stor klick majonnäs på fyra skivor bröd. Fördela på salladen. Lägg på laxburgaren. Toppa med skivad tomat, avokado, rödlök och groddar. Lägg en halv skiva surdegsbröd eller en hel överdel hamburgerbröd som topp och servera dina laxburgare med ex. rostad potatis samt morot. Lägg gärna en extra klick majonnäs vid sidan också.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer