Viltburgare

Introduktion och förberedelse

Hamburgare med viltfärs och tillbehör. Extra gott blir viltburgarna med hemgjorda pommes samt hembakta hamburgerbröd.

Det blir såklart gott med köpta tillbehör också som hambröd (jag gillar de bakade med potatis) och pommes, klyftpotatis, dressing med mera.

Viltburgarna kan stekas i panna, ugn eller grillas - grillat på utegrill blir godast.

Innan grillningen kan du förbereda och forma färsen till burgare och paketera i bakplåtspapper samt förvara i kylen fram till grillningen.

Extra saftiga burgare

Om du vill kan du ha lite blandfärs, vildsvinsfärs eller fläskfärs i burgarna men då får du genomsteka dem noga. Man kan också mala i ca 100 gram späck i färsen för att få burgarna lite saftigare.

Tillbehör:

4 portioner viltburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram viltfärs som älgfärs, hjortfärs, rådjursfärs eller renfärs
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd, hembakta eller köpta bröd
  • 2 tomater
  • 6 blad isbergssallad eller annan grönsallad
  • 0,5 rödlök
  • 8 msk majonnäs
  • 8 msk ketchup
  • 12 skivor inlagd gurka (valfritt)
  • 4 skivor ost som ex. cheddar (valfritt)
  • 4 skivor stekt bacon (valfritt)

Tillagning

  1. Baka hamburgerbröd enligt recept här på receptfavoriter eller köp färdiga.
  2. Förbered hemgjorda tjocka pommes frites enligt recept här på receptfavoriter eller köp färdiga och laga. Potatisstavarna kokas först och så har man de kalla tills det är dags att servera då friteras de snabbt gyllene och det tar några minuter. Ett tips är att fritera pommesen klart precis efter du grillat klart hamburgarna men innan du lagt ihop dem med bröd osv.
  3. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, skala och strimla lök, skölj och förbered sallad. Lägg upp på en tallrik eller bricka.
  4. Forma hamburgare av viltfärsen, salta och peppra med svartpeppar. Smörj in dem i lite olja och lägg på en bricka.
  5. Stek eller grilla hamburgarna ca 4-5 minuter på varje sida beroende på tjocklek tills de har fin färg och är genomstekta. Vill du ha ost på viltburgaren så lägger du på en skiva ost efter du vänt burgaren första gången.
  6. Dela bröden och grilla bröden på båda sidor lite lätt innan servering.
  7. Fritera klart de tjocka hemgjorda pommes fritesen. Lägg upp i en skål eller fat och servera bredvid. Glöm inte salta med flingsalt och peppra med nymalen svartpeppar.
  8. Dags att servera viltburgarna med hemgjorda pommes frites och hembakat hamburgerbröd.
  9. Ett tips är att lägga 1-2 msk dressing eller majonnäs och ketchup underst på underbrödet, sedan sallad, vidare hamburgare, baconskivor, inlagd gurka, skivad lök, skivad tomat och sist toppa med locket (brödet).
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 584 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.