Halloumiburgare

Halloumiburgare i Brioche-bröd med hummus, grillad halloumi, grillad äggplanta, inlagd grillad paprika och grönsallad.
Här serverad med äppelrelish, surkål blandad med matyoghurt samt kimchi - sök färdigt eller laga egen - sök recept här på receptfavoriter.se.
Du kan servera med valfria andra tillbehör såklart ex. coleslaw, bönsallad, grönsallad, tomatsallad, klyftpotatis, couscous-sallad med mera.
Brioche-hamburgerbröden bakas med ägg så välj ett vanligt hamburgerbröd om du tycker det eller baka egna hamburgerbröd.
Halloumi är en salt ost från Cypern som inte smälter när den blir varm utan får fin stekyta så den är perfekt att grilla eller steka i panna.
Du kan grilla hamburgarna på utegrill, i grillpanna eller steka i stekpanna.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram halloumi
  • 4 Brioche hamburgerbröd
  • 40 gram grönsallad
  • 200 gram inlagd grillad paprika
  • 8 skivor äggplanta
  • 2 msk olivolja
  • Snabb hummus: 1 burk kikärtor
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Skölj och skär äggplantan i 1 cm breda skivor. Lägg dem i en skål och vänd runt dem i några krm salt samt en dl vatten. Låt stå.
  2. Hummus: häll av och skölj kikärtor. Mixa dem med en stavmixer i en liten burk eller i samma burk du köpte dem i.
  3. Blanda i pressad vitlök, olivolja, salt, peppar samt citronsaft. Kan förberedas innan och förvaras i kylen.
  4. Skär halloumiosten i 0,5 cm skivor.
  5. Skölj av äggplanteskivorna från saltet.
  6. Pensla dem med lite olivolja och grilla dem eller stek dem några minuter tills de fått färg och mjuknat på båda sidor.
  7. Skär den inlagda grillade paprikan i strimlor och lägg i en skål.
  8. Grilla eller stek halloumiosten några minuter på varje sida. Rör dem ej förrän de fått färg så lossnar de lättare från galler och panna.
  9. Grilla eller rosta bröden.
  10. Servering: Bred några msk hummus på det undre brödet.
  11. Lägg på några skivor halloumi, grillad aubergine samt strimlad paprika, grönsallad samt toppa med bröd. Man kan också lägg grönsalladen på hummusen och sen halloumin.
  12. Servera halloumiburgarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer