Halloumiburgare

Introduktion och förberedelse

Halloumiburgare i Brioche-bröd med hummus, grillad halloumi, grillad äggplanta, inlagd grillad paprika och grönsallad.

Här serverad med äppelrelish, surkål blandad med matyoghurt samt kimchi - sök färdigt eller laga egen kimchi.

Du kan servera med valfria andra tillbehör såklart ex. coleslaw, bönsallad, grönsallad, tomatsallad, klyftpotatis, couscous-sallad med mera.

Istället för Brioche-bröd kan du ta vanliga hamburgerbröd om du tycker det eller baka egna hamburgerbröd.

Halloumi är en salt ost från Cypern som inte smälter när den blir varm utan får fin stekyta så den är perfekt att grilla eller steka i panna.

Du kan grilla hamburgarna på utegrill, i grillpanna eller steka i stekpanna.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram halloumi
  • 4 Brioche hamburgerbröd
  • 40 gram grönsallad
  • 200 gram inlagd grillad paprika
  • 8 skivor äggplanta
  • 2 msk olivolja
  • Snabb hummus: 1 burk kikärtor
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Skölj och skär äggplantan i 1 cm breda skivor. Lägg dem i en skål och vänd runt dem i några krm salt samt en dl vatten. Låt stå.
  2. Hummus: häll av och skölj kikärtor. Mixa dem med en stavmixer i en liten burk eller i samma burk du köpte dem i.
  3. Blanda i pressad vitlök, olivolja, salt, peppar samt citronsaft. Kan förberedas innan och förvaras i kylen.
  4. Skär halloumiosten i 0,5 cm skivor.
  5. Skölj av äggplanteskivorna från saltet.
  6. Pensla dem med lite olivolja och grilla dem eller stek dem några minuter tills de fått färg och mjuknat på båda sidor.
  7. Skär den inlagda grillade paprikan i strimlor och lägg i en skål.
  8. Grilla eller stek halloumiosten några minuter på varje sida. Rör dem ej förrän de fått färg så lossnar de lättare från galler och panna.
  9. Grilla eller rosta bröden.
  10. Servering: Bred några msk hummus på det undre brödet.
  11. Lägg på några skivor halloumi, grillad aubergine samt strimlad paprika, grönsallad samt toppa med bröd. Man kan också lägg grönsalladen på hummusen och sen halloumin.
  12. Servera halloumiburgarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 498 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept