Fiskburgare

Fiskburgare av fiskfärs med stekt bröd, dressing, majonnäs, tomat, sallad och rödlök. Gott med klyftpotatis till.

Obs fiskfärsen är för lös för att man ska kunna grilla dessa fiskburgare så bäst är att steka dem i stekpanna.

Ta gärna hälften fet lax och hälften vit fisk som hajmal, Alaska pollock, gädda eller torskfilé.

Som bröd kan du ta rostade eller grillade hamburgerbröd, två eller en stor delad skiva surdegsbröd eller ljust bondbröd. Vidare är picklad rödlök, inlagd smörgåsgurka eller bostongurka gott att toppa med.

Som dressing kan du ta vanlig majonnäs. Varianter är att blanda med ketchup eller chilisås. Du kan göra hamburgerdressing, caesardressing, gurkmajonnäs, dillkräm eller het Srirachamajonnäs också.

4 portioner fiskburgare

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram fiskfilé
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk maizena
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl matolja
  • 4 msk smör, matolja eller olivolja till stekning
  • TILLBEHÖR: 4 hamburgerbröd eller valfritt bröd
  • 8 msk majonnäs
  • 2 tomater
  • 1 rödlök
  • 40 gram blandad sallad

Tillagning

  1. Förbered valfria tillbehör som klyftpotatis, skiva tomat, skala och stimla rödlök samt skölj sallad.
  2. FISKBURBARE: Finhacka lök och dill samt lägg i en skål.
  3. Skala och pressa i vitlök.
  4. Skär fisken i grova tärningar och lägg i en matberedare med mixerkniv. Lägg i ägget, salt och peppar.
  5. Mixa fisken till en jämn färs någon minut.
  6. Tillsätt grädden under tiden du mixar färsen.
  7. Tillsätt ev. maizena eller ströbröd om färsen är för lös att forma till.
  8. Blanda fiskfärsen med dillen och rödlöken.
  9. Häll och sprid ut matolja på en bricka. Olja händerna.
  10. Forma 4 stycken 1 cm höga burgare
  11. Stek fiskburgarna två i taget i smör, matolja eller olivolja i 3-4 minuter på varje sida.
  12. Gnid in bröd eller hamburgerbröd i lite olivolja och stek dem i en panna så de får färg. Lägg upp dem på tallrik och bred 2 msk majonnäs på understa brödet, lägg på lite sallad.
  13. Lägg fiskburgarna på salladen och sedan skivad tomat, strimlad rödlök och toppa med ett till bröd.
E-mail
Medel: 4.6 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept