Fiskburgare
Fiskburgare av fiskfärs med stekt bröd, dressing, majonnäs, tomat, sallad och rödlök.
Tillagning
- Förbered valfria tillbehör som klyftpotatis, skiva tomat, skala och stimla rödlök samt skölj sallad.
- FISKBURBARE: Finhacka lök och dill samt lägg i en skål.
- Skala och pressa i vitlök.
- Skär fisken i grova tärningar och lägg i en matberedare med mixerkniv. Lägg i ägget, salt och peppar.
- Mixa fisken till en jämn färs någon minut.
- Tillsätt grädden under tiden du mixar färsen.
- Tillsätt ev. maizena eller ströbröd om färsen är för lös att forma till.
- Blanda fiskfärsen med dillen och rödlöken.
- Häll och sprid ut matolja på en bricka. Olja händerna.
- Forma 4 stycken 1 cm höga burgare
- Stek fiskburgarna två i taget i smör, matolja eller olivolja i 3-4 minuter på varje sida.
- Gnid in bröd eller hamburgerbröd i lite olivolja och stek dem i en panna så de får färg. Lägg upp dem på tallrik och bred 2 msk majonnäs på understa brödet, lägg på lite sallad.
- Lägg fiskburgarna på salladen och sedan skivad tomat, strimlad rödlök och toppa med ett till bröd.
Serveringsförslag
- Gott med klyftpotatis, friterad klyftpotatis eller pommes frites till.
- Som bröd kan du ta rostade eller grillade hamburgerbröd, två eller en stor delad skiva surdegsbröd eller ljust bondbröd.
- Vidare är picklad rödlök, inlagd smörgåsgurka eller bostongurka gott att toppa med.
- Som dressing kan du ta vanlig majonnäs. Varianter är att blanda med ketchup eller chilisås.
- Du kan göra hamburgerdressing, caesardressing, gurkmajonnäs, dillkräm eller het Srirachamajonnäs också.
Obs fiskfärsen är för lös för att man ska kunna grilla dessa fiskburgare så bäst och säkrast är att steka dem i stekpanna.
Ta gärna hälften fet lax och hälften vit fisk som hajmal, Alaska pollock, gädda eller torskfilé.
Uppskattat näringsvärde per portion: 568 kcal