Guacamole

Introduktion och förberedelse för tillagning

Guacamole är en röra av mosad avokado. Guacamole eller avokadoröra passar till mexikansk mat som texmex, nachos, tortillas mm. Guacamole passar också på buffébord och som sås eller röra till det mesta som grillad eller stekt fisk, kyckling, grillspett, fläskkött, nötkött eller skaldjur.

Man kan också ha i strimlad och hackad chili i guacamolen för en hetare variant. Istället för citronsaft kan du ta limesaft.

4 portioner guacamole

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 avokados
  • 1-3 msk citronsaft eller limesaft
  • 0,5 röd paprika (valfritt)
  • 3 msk gräddfil, crème fraiche eller matyoghurt (valfritt)
  • 3 krm salt

Tillagning

  1. Dela avokadosarna på längden. Tips är att skära runt kärnan, vrida isär halvorna, hacka i kniven i kärnan och vrida till så den lossnar. Sedan tar du en matsked och gröper ur avokadon.
  2. Tärna avokadon och lägg i en skål.
  3. Mosa avokadon med en gaffel eller en visp till en röra. Det gör inget om det är lite klumpar kvar. Tillsätt matyoghurt, creme fraiche eller gräddfil om du vill ha i det.
  4. Tillsätt och smaka av med lite citronsaft i taget.
  5. Skölj och tärna paprikan fint och tillsätt den (valfritt).
  6. Smaka av guacamolen med salt.
  7. Lägg upp guacamolen i en skål vid servering.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.