Fetaostpaj med soltorkade tomater

1 fetaostpaj med soltorkade tomater, 4-5 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 4 msk vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk smör till pajformen
  • FYLLNING: 75 gram fetaost
  • 10 st soltorkade tomater i olja
  • ÄGGSTANNING: 3 ägg, L
  • 2 dl grädde
  • 100 gram riven ost som gratängost, mozzarella eller lagrad ost
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk riven parmesan (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. PAJDEG: Arbeta ihop vetemjöl, tärnat smör, vatten samt salt hastigt till en deg i en bunke. Täck över och låt stå i kylen 30 minuter.
  3. Smörj en pajform på ca 26 cm diameter med en tsk smör. Kavla eller tryck ut degen. Stick hål över degbotten med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
  5. FYLLNING: Smula över fetaosten i ett jämnt lager i pajskalet.
  6. Hacka soltorkade tomater och fördela dem i pajskalet.
  7. ÄGGSTANNING: Rör ihop riven ost, ägg, grädde, salt samt peppar i en bunke.
  8. Fördela äggstanningen över fetaosten och tomaterna i pajskalet.
  9. Strö lite riven parmesan överst om du vill.
  10. Grädda fetaostpajen i ca 30 minuter i mitten av ugnen till fin färg.
  11. Ta ut och låt svalna något innan servering.
Till pajen behöver du äggstanning av grädde, ägg, riven ost och peppar; vidare soltorkade tomater, fetaost, parmesan samt pajdeg.
Till pajen behöver du äggstanning av grädde, ägg, riven ost och peppar; vidare soltorkade tomater, fetaost, parmesan samt pajdeg.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter och fördela sedan över smulad fetaost samt hackade soltorkade tomater.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter och fördela sedan över smulad fetaost samt hackade soltorkade tomater.
Häll över äggstanning med riven ost samt riv över lite parmesan.
Häll över äggstanning med riven ost samt riv över lite parmesan.
Grädda pajen till fin färg på 175 grader vanlig ugn i ca 30 minuter.
Grädda pajen till fin färg på 175 grader vanlig ugn i ca 30 minuter.

Serveringsförslag

  • Passar till vardags som lätt lunch, matlåda eller middag; till fest, buffé, midsommar, kräftskiva, påsk; eller att ta med kall till picknick.
  • Kan serveras varm eller kall.
  • Gott med valfri sallad till som förslagsvis hackad babyspenat, oliver, tärnade tomater samt extra fetaost samt olivolja och vinäger. Eller en grönsallad samt Dijondressing.

Varianter

  • Fetaost kan byts mot billigare salladsost.
  • Som riven ost kan du ta valfri ost eller blanda. Gratängost, Prästost eller Port Salut är några förslag.
  • Parmesan är valfritt att ha i och kan bytas mot grana padano eller Paesano. 
  • Hälften av grädden i äggstanningen kan bytas mot mjölk.
  • En god variant är med extra spenat och pinjenötter i pajen. 

Gott med valfri sallad till som förslagsvis hackad babyspenat, oliver, tärnade tomater samt extra fetaost samt olivolja och vinäger.
Gott med valfri sallad till som förslagsvis hackad babyspenat, oliver, tärnade tomater samt extra fetaost samt olivolja och vinäger.

E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 554 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-17

Tillbehör och liknande: