Grönsallad

Grönsallad av blandad sallad med enkel dressing av olivolja och vinäger är enkelt och gott tillbehör till grillat och det mesta.

Grönsallad kan blandas på många olika vis. Detta förslag är med färdigblandad sallad på påse som är smidiga om man bara ska ha några portioner sallad. Lite färg får du med skivade rädisor, halverade tomater, strimlad rödlök, lollo rosso eller grovt riven morot.

Späd pås-salladen med annan sallad

En variant med både påssallad och vanlig sallad kan du blanda av en halv påse rucccola, mache eller babyspenat samt 1/3 huvud isbergssallad och 0,5 huvud lollo rosso eller annan röd sallad. Vidare kan man ta ett huvud romansallad. Frisésallad är också gott om man gillar lite bitter ton i salladen.

Med hela salladshuvuden:

Vill du spara pengar och ska laga sallad till många så är det billigare att köpa hela huvud av sallad och sedan blanda din egen grönsallad - exempelvis kan du köpa isbergssallad, lollo rosso, frisésallad, romansallad och eklöfssallad som du sedan plockar, sköljer och blandar.

Hur du sköljer sallad bäst

För att få bort eventuell grus ur sallad så lägg bladen i en stor bunke eller hink med kallt vatten och rör runt så att grus och smuts sjunker till botten. Ta sedan upp salladen ur vattnet och låt den rinna av i ett durkslag.

Förvaringstips

Hela salladshuvud håller sig länge i kylen (svalen) om du skär ett nytt snitt i botten/stammen och har någon cm vatten i botten. Vidare kan man förbereda och plocka sallad dagen innan om den sedan förvaras i kallt vatten i kylen.

Här har jag skrivit mer om olika sorters sallad, recept och tips. Fler tips på salladsdressingar.

4 portioner grönsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 65 gram valfri påse blandad sallad av gröna blad ex. spenat, ruccola, mache eller en valfri blandning
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk fin vit- eller rödvinsvinäger, eller balsamvinäger
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt eller något krm vanligt salt
  • 5 rädisor
  • 0,5 fint skivad rödlök

Tillagning

  1. Skölj och rensa salladen. Skär eller riv isbergssalladen i grova bitar. Skär eller riv lollo rosso i grova bitar.
  2. Blanda salladen i en serveringsskål eller lägg upp på ett fat. Toppa ev. salladen med några fint skivade rädisor eller en halv fint skivad rödlök.
  3. Blanda dressingen av olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål bredvid.
  4. Blanda inte i salladsdressingen förrän precis innan servering annars slokar salladen fort av saltet och syran.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer