Grönsallad
Förslag på olika varianter av grönsallad eller blandad sallad med enkel dressing av olivolja och vinäger. Ett lättlagat och gott tillbehör till det mesta.
Grönsallad kan blandas och varieras många olika vis. Mitt förslag i nedan recept är med färdigblandad sallad på påse som är smidiga om man bara ska ha några portioner sallad.
Tillagning
- Skölj och rensa salladen. Skär eller riv isbergssalladen i grova bitar. Skär eller riv lollo rosso i grova bitar.
- Blanda salladen i en serveringsskål eller lägg upp på ett fat. Toppa ev. salladen med några fint skivade rädisor eller en halv fint skivad rödlök.
- Blanda dressingen av olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål bredvid.
- Blanda inte i salladsdressingen förrän precis innan servering annars slokar salladen fort av saltet och syran.
Varianter
Extra gott blir det om du toppar salladen med mer ingredienser - några förslag är:
- Du kan ta annan valfri sallad, gröna blad eller hel eller grovt hackad babyspenat.
- Skivade rädisor.
- Halverade piccolino, cocktailtomater eller baby-tomater; eller större tärnade, skivade eller klyftade tomater.
- Tärnad, grovt delad eller skivad gurka.
- Strimlad rödlök. Gott är att strö över något krm salt och massera in några sekunder i löken så att den mjuknar lite.
- Kokta små vita bönor eller stora vita bönor eller marinerade kokta linser.
- Tärnad avokado.
- Tärnad eller strimlad gul eller röd paprika.
- Grovt eller fint riven; eller slantad morot.
- Här har jag skrivit mer om olika sorters sallad, recept och tips.
- Fler tips på salladsdressingar.
Blanda och dryga ut pås-salladen med annan sallad
En variant med både pås-sallad och vanlig sallad kan du blanda av en halv påse rucccola, mache eller babyspenat samt 1/2 huvud isbergssallad och 0,5 huvud lollo rosso eller annan röd sallad som mangoldskott.
Vidare kan man ta ett huvud romansallad. Frisésallad är också gott om man gillar lite bitter ton i salladen.
Med hela salladshuvuden:
Vill du spara pengar och ska laga sallad till många så är det billigare att köpa hela huvud av sallad och sedan blanda din egen grönsallad - exempelvis kan du köpa isbergssallad, lollo rosso, frisésallad, romansallad och eklöfssallad som du sedan plockar, sköljer och blandar.
Hur du sköljer sallad
För att få bort eventuell grus ur sallad så lägg bladen i en stor bunke eller hink med kallt vatten och rör runt så att grus och smuts sjunker till botten. Ta sedan upp salladen ur vattnet och låt den rinna av i ett durkslag.
Förvaringstips
Hela salladshuvud håller sig länge i kylen (svalen) om du skär ett nytt snitt i botten/stammen och har någon cm vatten i botten. Vidare kan man förbereda och plocka sallad dagen innan om den sedan förvaras i kallt vatten i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 62 kcal