Grönsallad

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grönsallad av blandad sallad med enkel dressing av olivolja och vinäger är enkelt och gott tillbehör till grillat och det mesta.

Grönsallad kan blandas på många olika vis. Detta förslag är med färdigblandad sallad på påse som är smidiga om man bara ska ha några portioner sallad.

Varianter

Extra gott blir det om du toppar salladen med mer ingredienser - några förslag är:

Grönsallad på fat med rödlök och tomater
Grönsallad på fat med cocktailtomater samt strimlad rödlök masserad med något krm salt. Jag blandade enkel dressing med fin olivolja, mild lagrad rödvinsvinäger och lite salt att skeda över precis innan servering.

Blanda och dryga ut pås-salladen med annan sallad

En variant med både pås-sallad och vanlig sallad kan du blanda av en halv påse rucccola, mache eller babyspenat samt 1/2 huvud isbergssallad och 0,5 huvud lollo rosso eller annan röd sallad som mangoldskott.

Vidare kan man ta ett huvud romansallad. Frisésallad är också gott om man gillar lite bitter ton i salladen.

Med hela salladshuvuden:

Vill du spara pengar och ska laga sallad till många så är det billigare att köpa hela huvud av sallad och sedan blanda din egen grönsallad - exempelvis kan du köpa isbergssallad, lollo rosso, frisésallad, romansallad och eklöfssallad som du sedan plockar, sköljer och blandar.

Hur du sköljer sallad

För att få bort eventuell grus ur sallad så lägg bladen i en stor bunke eller hink med kallt vatten och rör runt så att grus och smuts sjunker till botten. Ta sedan upp salladen ur vattnet och låt den rinna av i ett durkslag.

Förvaringstips

Hela salladshuvud håller sig länge i kylen (svalen) om du skär ett nytt snitt i botten/stammen och har någon cm vatten i botten. Vidare kan man förbereda och plocka sallad dagen innan om den sedan förvaras i kallt vatten i kylen.

4 portioner grönsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 65 gram valfri påse blandad sallad av gröna blad ex. spenat, ruccola, mache eller en valfri blandning
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk fin vit- eller rödvinsvinäger, eller balsamvinäger
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt eller något krm vanligt salt
  • 5 rädisor (valfritt)
  • 1/2 fint skivad rödlök (valfritt)
  • 100 gram cocktailtomater (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och rensa salladen. Skär eller riv isbergssalladen i grova bitar. Skär eller riv lollo rosso i grova bitar.
  2. Blanda salladen i en serveringsskål eller lägg upp på ett fat. Toppa ev. salladen med några fint skivade rädisor eller en halv fint skivad rödlök.
  3. Blanda dressingen av olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål bredvid.
  4. Blanda inte i salladsdressingen förrän precis innan servering annars slokar salladen fort av saltet och syran.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-23

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.