Grönsallad

Grönsallad av blandad sallad med enkel dressing av olivolja och vinäger är enkelt och gott tillbehör till grillat och det mesta. Grönsallad kan blandas på många olika vis. Detta förslag är med färdigblandad sallad på påse som är smidiga om man bara ska ha några portioner sallad. 

En variant med både påssallad och vanlig sallad kan du blanda av en halv påse rucccola, mache eller babyspenat samt 1/3 huvud isbergssallad och 0,5 huvud lollo rosso eller annan röd sallad. Vidare kan man ta ett huvud romansallad. Frisésallad är också gott om man gillar lite bitter ton i salladen. 

Med hela huvud sallad:

Vill du spara pengar och ska laga sallad till många så är det billigare att köpa hela huvud av sallad och sedan blanda din egen grönsallad - exempelvis kan du köpa isbergssallad, lollo rosso, frisésallad, romansallad och eklöfssallad som du sedan plockar, sköljer och blandar. För att få bort eventuell grus ur sallad så lägg bladen i en stor bunke eller hink med kallt vatten och rör runt så att grus och smuts sjunker till botten. Ta sedan upp salladen ur vattnet och låt den rinna av i ett durkslag. Hela salladshuvud håller sig länge i kylen (svalen) om du skär ett nytt snitt i botten/stammen och har någon cm vatten i botten. Vidare kan man förbereda och plocka sallad dagen innan om den sedan förvaras i kallt vatten i kylen.

Här har jag skrivit mer om olika sorters sallad, recept och tips. Fler tips på salladsdressingar

4 portioner grönsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 65 gram valfri påse blandad sallad av gröna blad ex. spenat, ruccola, mache eller en valfri blandning
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk fin vit- eller rödvinsvinäger, eller balsamvinäger
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt eller något krm vanligt salt
  • 5 rädisor
  • 0,5 fint skivad rödlök

Tillagning

  1. Skölj och rensa salladen. Skär eller riv isbergssalladen i grova bitar. Skär eller riv lollo rosso i grova bitar.
  2. Blanda salladen i en serveringsskål eller lägg upp på ett fat. Toppa ev. salladen med några fint skivade rädisor eller en halv fint skivad rödlök.
  3. Blanda dressingen av olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål bredvid.
  4. Blanda inte i salladsdressingen förrän precis innan servering annars slokar salladen fort av saltet och syran.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer