Grönsallad

Grönsallad av blandad sallad med enkel dressing av olivolja och vinäger är enkelt och gott tillbehör till grillat och det mesta. Grönsallad kan blandas på många olika vis. Detta förslag är med färdigblandad sallad på påse som är smidiga om man bara ska ha några portioner sallad. 

En variant med både påssallad och vanlig sallad kan du blanda av en halv påse rucccola, mache eller babyspenat samt 1/3 huvud isbergssallad och 0,5 huvud lollo rosso eller annan röd sallad. Vidare kan man ta ett huvud romansallad. Frisésallad är också gott om man gillar lite bitter ton i salladen. 

Med hela huvud sallad:

Vill du spara pengar och ska laga sallad till många så är det billigare att köpa hela huvud av sallad och sedan blanda din egen grönsallad - exempelvis kan du köpa isbergssallad, lollo rosso, frisésallad, romansallad och eklöfssallad som du sedan plockar, sköljer och blandar. För att få bort eventuell grus ur sallad så lägg bladen i en stor bunke eller hink med kallt vatten och rör runt så att grus och smuts sjunker till botten. Ta sedan upp salladen ur vattnet och låt den rinna av i ett durkslag. Hela salladshuvud håller sig länge i kylen (svalen) om du skär ett nytt snitt i botten/stammen och har någon cm vatten i botten. Vidare kan man förbereda och plocka sallad dagen innan om den sedan förvaras i kallt vatten i kylen.

Här har jag skrivit mer om olika sorters sallad, recept och tips. Fler tips på salladsdressingar

4 portioner grönsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 65 gram valfri påse blandad sallad av gröna blad ex. spenat, ruccola, mache eller en valfri blandning
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk fin vit- eller rödvinsvinäger, eller balsamvinäger
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt eller något krm vanligt salt
  • 5 rädisor
  • 0,5 fint skivad rödlök

Tillagning

  1. Skölj och rensa salladen. Skär eller riv isbergssalladen i grova bitar. Skär eller riv lollo rosso i grova bitar.
  2. Blanda salladen i en serveringsskål eller lägg upp på ett fat. Toppa ev. salladen med några fint skivade rädisor eller en halv fint skivad rödlök.
  3. Blanda dressingen av olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål bredvid.
  4. Blanda inte i salladsdressingen förrän precis innan servering annars slokar salladen fort av saltet och syran.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer