Grönsallad

Förslag på olika varianter av grönsallad eller blandad sallad med enkel dressing av olivolja och vinäger. Ett lättlagat och gott tillbehör till det mesta.

Grönsallad kan blandas och varieras många olika vis. Mitt förslag i nedan recept är med färdigblandad sallad på påse som är smidiga om man bara ska ha några portioner sallad.

4 portioner grönsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 65 gram valfri påse blandad sallad av gröna blad ex. spenat, ruccola, mache eller en valfri blandning
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk fin vit- eller rödvinsvinäger, eller balsamvinäger
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt eller något krm vanligt salt
  • 5 rädisor (valfritt)
  • 1/2 fint skivad rödlök (valfritt)
  • 100 gram cocktailtomater (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och rensa salladen. Skär eller riv isbergssalladen i grova bitar. Skär eller riv lollo rosso i grova bitar.
  2. Blanda salladen i en serveringsskål eller lägg upp på ett fat. Toppa ev. salladen med några fint skivade rädisor eller en halv fint skivad rödlök.
  3. Blanda dressingen av olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål bredvid.
  4. Blanda inte i salladsdressingen förrän precis innan servering annars slokar salladen fort av saltet och syran.
Grönsallad i skål med vit bönor och tomat
Extra fin blir grönsalladen toppad med marinerade vita bönor och tärnade tomater eller annat gott.
Blandad grönsallad
Du kan ta vilken sallad och blanda till grönsalladen. Ovan ruccola, mangoldskott, lollo rossi, babyspenat med flera.
Grönsallad med babyspenat, slantad morot, strimlad paprika och vita kokta bönor.
Grönsallad med babyspenat, slantad morot, strimlad paprika och vita kokta bönor blandat med några tsk olivolja och lagrad röd vinäger.
Grönsallad med färsk babyspenat, gurka, tomat, vita bönor och riven morot samt rödlök och dressing av olivolja och vinäger.
Grönsallad med färsk babyspenat, gurka, tomat, vita bönor och riven morot samt rödlök och dressing av olivolja och vinäger.
En variant på grönsallad med kikärter på fat
En variant på grönsallad med kikärter marinerade i olivolja och vinäger samt rödlök; gurka, riven morot, tomater och vintersalladsmix - blandad grönsallad.
Sallad med dill och ärtskott på fat
En variant på grönsallad med dill, babyspenat, tomat, ärtskott och rädisor samt salladsdressing.

Varianter

Extra gott blir det om du toppar salladen med mer ingredienser - några förslag är:

Grönsallad på fat med rödlök och tomater
Grönsallad på fat med cocktailtomater samt strimlad rödlök masserad med något krm salt. Jag blandade enkel dressing med fin olivolja, mild lagrad rödvinsvinäger och lite salt att skeda över precis innan servering.

Blanda och dryga ut pås-salladen med annan sallad

En variant med både pås-sallad och vanlig sallad kan du blanda av en halv påse rucccola, mache eller babyspenat samt 1/2 huvud isbergssallad och 0,5 huvud lollo rosso eller annan röd sallad som mangoldskott.

Vidare kan man ta ett huvud romansallad. Frisésallad är också gott om man gillar lite bitter ton i salladen.

Med hela salladshuvuden:

Vill du spara pengar och ska laga sallad till många så är det billigare att köpa hela huvud av sallad och sedan blanda din egen grönsallad - exempelvis kan du köpa isbergssallad, lollo rosso, frisésallad, romansallad och eklöfssallad som du sedan plockar, sköljer och blandar.

Hur du sköljer sallad

För att få bort eventuell grus ur sallad så lägg bladen i en stor bunke eller hink med kallt vatten och rör runt så att grus och smuts sjunker till botten. Ta sedan upp salladen ur vattnet och låt den rinna av i ett durkslag.

Förvaringstips

Hela salladshuvud håller sig länge i kylen (svalen) om du skär ett nytt snitt i botten/stammen och har någon cm vatten i botten. Vidare kan man förbereda och plocka sallad dagen innan om den sedan förvaras i kallt vatten i kylen.

E-mail
Medel: 4 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 62 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-22