Fetaostpaj med spenat
Baka en god fetaostpaj med hackad spenat, soltorkade tomater och pinjenötter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- PAJDEG: Arbeta ihop vetemjöl, tärnat smör och vatten hastigt till en deg i en bunke. Täck över och låt stå i kylen 30 minuter.
- Smörj en pajform på ca 28 cm diameter med en tsk smör. Kavla eller tryck ut degen. Stick hål över degbotten med en gaffel.
- Grädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
- FYLLNING: Rör ihop riven ost, ägg, grädde, salt och peppar i en stor bunke.
- Skär fetaost i tärningar samt tillsätt till äggstanningen.
- Skölj och hacka spenaten samt tillsätt den.
- Strimla soltorkade tomater och tillsätt dem. Valfritt att ha i.
- Bred ut fyllningen i ett jämnt lager i pajskalet.
- Grädda fetaostpajen i ca 30 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut pajen efter halva tiden och strö över pinjenötter. Detta är valfritt men gott och lite festligt.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
Serveringsförslag
- Passar till vardags som lätt lunch, matlåda eller middag; till fest, buffé, midsommar, kräftskiva, påsk; eller att ta med kall till picknick.
- Kan serveras varm eller kall.
- Gott med valfri sallad till som förslagsvis grönsallad och Dijondressing.
Varianter
- Fetaost kan byts mot billigare salladsost.
- Som riven ost kan du ta valfri ost eller blanda. Gratängost, Prästost eller Port Salut är några förslag.
- Soltorkade tomater och pinjenötter är valfritt.
- Hälften av grädden i äggstanningen kan bytas mot mjölk.
- Färsk hackad babyspenat kan bytas mot fryst tinad hackad bladspenat. Krama ur vätskan innan du blandar med äggstanningen.
- En enklare variant är paj med enbart fetaost och soltorkade tomater.
Uppskattat näringsvärde per portion: 565 kcal