Fetaostpaj med spenat
Baka en god fetaostpaj med hackad spenat, soltorkade tomater och pinjenötter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- PAJDEG: Arbeta ihop vetemjöl, tärnat smör och vatten hastigt till en deg i en bunke. Täck över och låt stå i kylen 30 minuter.
- Smörj en pajform på ca 28 cm diameter med en tsk smör. Kavla eller tryck ut degen. Stick hål över degbotten med en gaffel.
- Grädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
- FYLLNING: Rör ihop riven ost, ägg, grädde, salt och peppar i en stor bunke.
- Skär fetaost i tärningar samt tillsätt till äggstanningen.
- Skölj och hacka spenaten samt tillsätt den.
- Strimla soltorkade tomater och tillsätt dem. Valfritt att ha i.
- Bred ut fyllningen i ett jämnt lager i pajskalet.
- Grädda fetaostpajen i ca 30 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut pajen efter halva tiden och strö över pinjenötter. Detta är valfritt men gott och lite festligt.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
Serveringsförslag
- Passar till vardags som lätt lunch, matlåda eller middag; till fest, buffé, midsommar, kräftskiva, påsk; eller att ta med kall till picknick.
- Kan serveras varm eller kall.
- Gott med valfri sallad till som förslagsvis grönsallad och Dijondressing.
Varianter
- Fetaost kan byts mot billigare salladsost.
- Som riven ost kan du ta valfri ost eller blanda. Gratängost, Prästost eller Port Salut är några förslag.
- Soltorkade tomater och pinjenötter är valfritt.
- Hälften av grädden i äggstanningen kan bytas mot mjölk.
- Färsk hackad babyspenat kan bytas mot fryst tinad hackad bladspenat. Krama ur vätskan innan du blandar med äggstanningen.
- En enklare variant är paj med enbart fetaost och soltorkade tomater.

Pajen får svalna något innan servering. Kan sedan serveras varm men jag tyckte den nästan var godare efter när smaken fått sätta sig och mogna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 565 kcal