Söta pajer

Recept på söta pajer som passar till dessert, fika och efterrätt

Söta pajer kan bakas med pajskal eller mördeg eller toppas med smuldeg till smulpaj som äppelpaj, blåbärspaj, rabarberpaj eller hallonpaj.

Rabarberpaj Paj med smuldeg - här rabarberpaj.

Några av mina favoriter

Nederst på sidan hittar du en lista med alla mina söta pajer. Här är några klassiker jag gillar:

Rabarberpaj
En lätt och god smulpaj med rabarber. En klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.

Äppelpaj med smuldeg
En god hembakt äppelpaj med smuldeg. Till äppelpaj med smuldeg brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde.

Björnbärspaj
Smulpaj med björnbär. Björnbärspaj är gott med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet. Om björnbären är rinniga efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir björnbärspajen fastare.

Blåbärspaj
Smulpaj med blåbär. Baka en god paj med blåbär och smuldeg. Servera blåbärspajen med vaniljglass eller vaniljsås. Du kan använda färska eller frysta blåbär. Även blåbärssylt går bra (ta då inget extra socker).

Äppelpaj Äppelpaj med lite mer havregryn i smuldegen som gör den lite knaprigare och matigare.

Hallonpaj
Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass eller vaniljsås.

Rabarberpaj med kokos
Med kokos i smuldegen. En mycket god variant på den vanliga rabarberpajen.

Äppelpaj med havregryn
En variant på smulpaj med äppel med mer havregryn i smuldegen som ger lite mer knaprighet.

Portionspaj med bär
Istället för en stor smulpaj kan du laga flera små portionspajer.

Tillbehör till söta pajer

  • Vaniljsås - gör hemgjord vaniljsås eller köp färdig typ Marsan eller vaniljvisp.
  • Vaniljglass kan du också laga själv eller köpa färdig. Veganskt alternativ är sojaglass. En kula sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet passar också.
  • Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker. Eller ta soughurt.
  • Vispad grädde med en tsk vaniljsocker och några krm kanel.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Pages