Äppelpaj med citron

En god variant på äppelpaj som får ett knaprigt täcke med smak av riven citron, socker och smör.

En variant på klassisk äppelpaj.

Snabb och lätt att laga - bara att täcka äppelbitar med en blandning av smält smör blandat med vetemjöl, socker och bakpulver.

6 portioner äppelpaj med citron

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4-6 äpplen, cirka 800 gram
  • 1 msk smör till formen
  • 125 gram smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 citron, ekologisk
  • 1 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform på ca 24-26 cm diameter med lite smör.
  3. Skölj och skrubba citronen. Riv skalet från en halv citronen. Lägg i en kastrull.
  4. Tillsätt smöret och smält.
  5. Tillsätt socker, vetemjöl och bakpulver och rör ihop till en smulig deg.
  6. Skala äpplena, dela i fyra delar och skär bort runt kärnhuset. Skiva tunt eller klyfta smått.
  7. Fördela äpplena i ett lager i botten på pajformen.
  8. Fördela degen över äpplena.
  9. Grädda pajen i mitten av ugnen i 30 minuter tills den har en fin brun färg men ej är bränd. Börjar den brännas mot slutet så ta ut den eller lägg över en plåt eller bakplåtspapper.
  10. Låt pajen svalna till rumsvarm innan servering så stelnar ytan och blir knaprig och extra god.
Äppelpajen bakad i en rektangulär form serverad med vaniljvisp.
Äppelpajen bakad i en rektangulär form serverad med vaniljvisp.
Ingredienser till pajen - äpplen, vetemjöl, citron, bakpulver, socker och smör.
Ingredienser till pajen - äpplen, vetemjöl, citron, bakpulver, socker och smör.
Skala och skär bort kärnhus. Skiva äpplena.
Skala och skär bort kärnhus. Skiva äpplena.
Skär äpplena i tunna skivor och placera i botten på en pajform smord med lite smör.
Skär äpplena i tunna skivor och placera i botten på en pajform smord med lite smör.
Riv skalet från citronen fint och lägg i en kastrull.
Riv skalet från citronen fint och lägg i en kastrull.
Smält smöret och tillsätt vetemjöl, bakpulver samt socker.
Smält smöret och tillsätt vetemjöl, bakpulver samt socker.
Blanda ihop till en smulig deg.
Blanda ihop till en smulig deg.
Fördela degen i ett jämnt smuligt lager över äpplena.
Fördela degen i ett jämnt smuligt lager över äpplena.
Grädda pajen till fin brun färg och låt sedan svalna till rumstemperatur så stelnar ytan och blir extra knaprig.
Grädda pajen till fin brun färg och låt sedan svalna till rumstemperatur så stelnar ytan och blir extra knaprig.
Till pajen kan du ha vaniljvisp, vaniljglass, råkräm, köpt eller hemgjord vaniljsås.
Till pajen kan du ha vaniljvisp, vaniljglass, råkräm, köpt eller hemgjord vaniljsås.

Serveringsförslag

  • Pajen passar till fika, buffé, efterrätt och dessert.
  • Serveras rumsvarm eller kall med vaniljgvisp, köpt eller hemgjord vaniljsås, råkräm, vaniljglass eller lättvispad grädde.

Varianter

Vegan äppelpaj får du med mjölkfritt margarin istället för smör. Du kan servera den med Oatly vaniljvisp, soygurt vanilj eller sojaglass vanilj.

Val av form

  • Du kan baka pajen i valfri paj- eller ugnsform. Förslagsvis en rektangulär form på 28x22 cm eller rund form med diameter 24-26 cm.
  • Ytterligare förslag till fest, knytis och buffé är att baka små portionspajer i portionsformar.

Pajen bakad i rund form garnerade med blad av ringblomma. När pajen svalnar stelnar ytan till ett knaprigt täcke.
Pajen bakad i rund form garnerade med blad av ringblomma. När pajen svalnar stelnar ytan till ett knaprigt täcke.

E-mail
Medel: 3.6 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-10

Tillbehör och liknande:

Tänk allt gott man kan laga med äpplen

Njut av svenska äpplen. Här hittar du tips och äppelrecept som stek med äpplen, äppeljuice, äppelpaj...