Äppelpaj med citron

Introduktion och förberedelse

En god variant på äppelpaj som får smak av rivet citronskal i smuldegen.

Bakpulver i smuldegen gör äppelkakan extra smulig, knaprig och lite fluffig.

En variant på klassisk äppelpaj

Snabbt och lätt att laga - bara att täcka äppelbitar med smör, mjöl och lite socker som en smulig deg.

Serveringsförslag

  • Pajen passar till fika, buffé och till efterrätt och dessert.
  • Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, råkräm, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

Varianter

  • Istället för enbart vetemjöl kan du ta hälften havregryn.
  • Vegan äppelpaj får du med mjölkfritt margarin istället för smör. Du kan servera den med Oatly vaniljvisp, soygurt vanilj eller sojaglass vanilj.

Äppel- och citronsmulpajen serverad med vaniljvisp.
Äppel- och citronsmulpajen serverad med vaniljvisp.

6 portioner äppelpaj med citron

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 6 äpplen, cirka 750 gram
  • 1 msk smör till formen
  • 125 gram smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 citron, ekologisk
  • 1 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform på ca 24-26 cm diameter med lite smör.
  3. Smält smör i en kastrull. Låt svalna något.
  4. Skölj och skrubba citronen. Riv skalet från en halv citronen. Lägg i med smöret.
  5. Skala äpplena och skär bort runt kärnhuset. Skiva eller klyfta äppelbitarna.
  6. Fördela äpplena i botten på pajformen.
  7. Tillsätt socker, vetemjöl och bakpulver till smöret och rör ihop till en smulig deg.
  8. Fördela smuldegen över äpplena pajformen.
  9. Grädda äppelpajen i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. När den fått färg kan du täcka över med lite bakplåtspapper mot slutet.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-25