Äppelpaj med citron
En god variant på äppelpaj som får ett knaprigt täcke med smak av riven citron, socker och smör.
En variant på klassisk äppelpaj.
Snabb och lätt att laga - bara att täcka äppelbitar med en blandning av smält smör blandat med vetemjöl, socker och bakpulver.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en pajform på ca 24-26 cm diameter med lite smör.
- Skölj och skrubba citronen. Riv skalet från en halv citronen. Lägg i en kastrull.
- Tillsätt smöret och smält.
- Tillsätt socker, vetemjöl och bakpulver och rör ihop till en smulig deg.
- Skala äpplena, dela i fyra delar och skär bort runt kärnhuset. Skiva tunt eller klyfta smått.
- Fördela äpplena i ett lager i botten på pajformen.
- Fördela degen över äpplena.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i 30 minuter tills den har en fin brun färg men ej är bränd. Börjar den brännas mot slutet så ta ut den eller lägg över en plåt eller bakplåtspapper.
- Låt pajen svalna till rumsvarm innan servering så stelnar ytan och blir knaprig och extra god.
Serveringsförslag
- Pajen passar till fika, buffé, efterrätt och dessert.
- Serveras rumsvarm eller kall med vaniljgvisp, köpt eller hemgjord vaniljsås, råkräm, vaniljglass eller lättvispad grädde.
Varianter
Vegan äppelpaj får du med mjölkfritt margarin istället för smör. Du kan servera den med Oatly vaniljvisp, soygurt vanilj eller sojaglass vanilj.
Val av form
- Du kan baka pajen i valfri paj- eller ugnsform. Förslagsvis en rektangulär form på 28x22 cm eller rund form med diameter 24-26 cm.
- Ytterligare förslag till fest, knytis och buffé är att baka små portionspajer i portionsformar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal