Äppelpaj med citron
Introduktion och förberedelse
En god variant på äppelpaj som får smak av rivet citronskal i smuldegen.
Bakpulver i smuldegen gör äppelkakan extra smulig, knaprig och lite fluffig.
En variant på klassisk äppelpaj.
Snabbt och lätt att laga - bara att täcka äppelbitar med smör, mjöl och lite socker som en smulig deg.
Serveringsförslag
- Pajen passar till fika, buffé och till efterrätt och dessert.
- Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, råkräm, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.
Varianter
- Istället för enbart vetemjöl kan du ta hälften havregryn.
- Vegan äppelpaj får du med mjölkfritt margarin istället för smör. Du kan servera den med Oatly vaniljvisp, soygurt vanilj eller sojaglass vanilj.

Äppel- och citronsmulpajen serverad med vaniljvisp.

Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en pajform på ca 24-26 cm diameter med lite smör.
- Smält smör i en kastrull. Låt svalna något.
- Skölj och skrubba citronen. Riv skalet från en halv citronen. Lägg i med smöret.
- Skala äpplena och skär bort runt kärnhuset. Skiva eller klyfta äppelbitarna.
- Fördela äpplena i botten på pajformen.
- Tillsätt socker, vetemjöl och bakpulver till smöret och rör ihop till en smulig deg.
- Fördela smuldegen över äpplena pajformen.
- Grädda äppelpajen i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. När den fått färg kan du täcka över med lite bakplåtspapper mot slutet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal