Tomat och mozzarellasallad

Skivade tomater varvat med skivad mozzarellaost med finhackad rödlök, basilika, vinäger samt olivoja, salt och peppar är en mycket god och klassisk sallad som passar till det mesta som förslagsvis grillat, buffé, pasta eller lasagne.

Välj mogna tomater av valfri sort som kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater.nDesto godare råvaror som tomater, mozzarella, olivolja och vinäger du använder desto godare blir salladen. Vidare är flingsalt och nymalen svartpeppar lite lyxigare än vanligt salt och peppar som såklart också går utmärkt.

Tomat och mozzarellasallad kan du förbereda och ha i kylen. Ta fram och låt blir rumsvarm vid servering.

4 portioner tomat och mozzarellasallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram tomater av valfri sort ex. bifftomater, kvisttomater eller cocktailtomater
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 0,5 rödlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk fin vit- eller rödvinsvinäger, eller balsamvinäger
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt eller något krm vanligt salt
  • 5 blad färsk basilika

Tillagning

  1. Skölj tomaterna och skiva dem tunt. Skär ev. bort blomfästet.
  2. Dela mozzarellan i två delar. Skiva halvorna av mozzarellaost i tunna skivor.
  3. Varva skivad ost och tomatskivor i en serveringsform.
  4. Skala, dela och hacka en halva rödlök så fint du kan. Strö över tomaterna och osten.
  5. Ringla över olivolja och vinäger. Strö över peppar, salt och grovt delade basilikablad.
  6. Tomat- och mozzarellasalladen kan du förbereda och ha övertäckt i kylen. Ta fram den någon halvtimme innan servering så att den får rumstemperatur.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer