Tomat och mozzarellasallad

Introduktion och förberedelse

Skivade tomater varvat med skivad mozzarellaost med finhackad rödlök, basilika, vinäger samt olivoja, salt och peppar.

Serveringsförslag

En mycket god och klassisk sallad som passar till det mesta som förslagsvis grillat, buffé, pasta eller lasagne.

Tomat och mozzarellasallad kan du förbereda och ha i kylen. Ta fram och låt blir rumsvarm vid servering. Då kan du vänta med att tillsätta vinäger, salt och färsk basilika till precis innan servering så mjuknar ej tomaterna.

Val av ingredienser

  • Välj mogna tomater av valfri sort som kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater. Gärna ekologiska svenska tomater.
  • Desto godare råvaror som tomater, mozzarella, olivolja och vinäger du använder desto godare blir salladen.
  • Vidare är flingsalt och nymalen svartpeppar lite lyxigare än vanligt salt och peppar som såklart också går utmärkt.

4 portioner tomat och mozzarellasallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram tomater av valfri sort ex. bifftomater, kvisttomater eller cocktailtomater
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 0,5 rödlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk fin vit- eller rödvinsvinäger, eller balsamvinäger
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt eller något krm vanligt salt
  • 5 blad färsk basilika

Tillagning

  1. Skölj tomaterna och skiva dem tunt. Skär ev. bort blomfästet.
  2. Dela mozzarellan i två delar. Skiva halvorna av mozzarellaost i tunna skivor.
  3. Varva skivad ost och tomatskivor i en serveringsform.
  4. Skala, dela och hacka en halva rödlök så fint du kan. Strö över tomaterna och osten.
  5. Ringla över olivolja och vinäger. Strö över peppar, salt och grovt delade basilikablad.
  6. Tomat- och mozzarellasalladen kan du förbereda och ha övertäckt i kylen. Ta fram den någon halvtimme innan servering så att den får rumstemperatur.
E-mail
Medel: 4.4 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 128 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-27