Kirskålspaj
Bjud på kirskålspaj - perfekt att baka på kirskål.
Kirskålspaj påminner om spenatpaj eller grönkålspaj.
Kirskålsbladen kokas hastigt, hackas och blandas med lite stekt lök och vitlök samt fylls i ett pajskal tillsammans med riven mozzarella och äggstanning.
Jag piffade till pajen lite med skivad chèvre och valnötter på toppen men det är valfritt.
Tillagning
- Skär smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en pajdeg.
- Täck över degen och ställ i kylen ca 20-30 minuter.
- Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull.
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
- Rensa och plocka rent kirskålsbladen från de grövsta stjälkarna. Väg så du har minst 150 gram. Det går även bra med mer kirskål - förslagsvis upp till 300 gram. Skölj kirskålen.
- Blanchera - koka hastigt - kirskålsbladen i ca 30 sekunder. Häll av i durkslag, skölj med kallt vatten och låt rinna av. Krama ur och hacka på en skärbräda.
- Skala och hacka gul lök samt finhacka vitlöken.
- Stek lök, vitlök och chiliflakes i några minuter i en msk matolja. Tillsätt kirskålen och fräs någon minut. Salta. Ställ åt sidan.
- Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick eventuellt hål med en gaffel i pajdegen här och där.
- Grädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
- Vispa ihop äggstanning av ägg, grädde, vatten samt 0,5 tsk salt i en skål eller kanna.
- Sprid ut kirskålsblandningen på botten av pajdegen.
- Fördela över den rivna mozzarellaosten.
- Häll över äggstanningen.
- Skiva chèvre eller getost i ca 0,5 cm tunna skivor. Sprid ut överst. Fördela valnötter över här och där.
- Sänk värmen till 180 grader varmluft. Grädda kirskålspajen i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat. Passa den under tiden och börjar den brännas på kanterna mot slutet så kan du sänka värmen till 175 grader samt lägg över lite bakplåtspapper eller folie.
- Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
Tips att plocka
Kirskål växer vilt och i trädgårdar där det mest betraktas som ogräs. Kolla här så kan du läsa lite mer om kännetecken och utseende samt titta på min bild ovan så du plockar rätt.
Serveringsförslag
- Kirskålspajen passar som sidorätt på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.
- Som huvudrätt eller förrätt till middag med sallad.
- Som lunch, lunchlåda eller att ta med på utflykt med sallad till.
- Servera gärna med en god sallad till. Jag tog färdig salladsmix påse, delade på Romantico-tomater samt skalad morot som jag sedan skar ut remsor med potatisskalaren. Gurkan delade jag på längden och skalade ut remsor med potatisskalare. Sedan hade jag en tsk citronsaft samt 2 tsk olivolja på som dressing.
- Annan sallad som tomatsallad, fler tips på grönsallad samt en dijondressing passar också till.
- Pajen kan frysas in förslagsvis i portionsbitar.
Varianter
- Chèvre och valnötter är valfritt att ha på och pajen blir god även utan.
- Istället för chèvre kan du ta svensk getost eller annan ost som Reblochon, raclette-ost, kittost, vitmögelost som camembert, fetaost eller ädelost.
- Du kan öka mängden chévre till ett helt paket på 170-200 gram om du vill ha extra mycket getost på pajen.
- Valnötter kan ersättas med hasselnötter.
- Gul lök kan bytas mot rödlök, knipplök, salladslök eller purjolök.
- Vitlök kan uteslutas.
- Du kan ta valfri matolja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 438 kcal