Grönkålspaj

Introduktion och förberedelse

Baka en god ostpaj med grönkål i.

Grunden är en klassisk paj med vanlig pajdeg, äggstanning samt riven ost med tillägget av fräst grönkål.

Serveringsförslag

Pajen passar till buffé, julbord, lunch eller enkel middag med en god grönsallad samt en dijondressing till.

Varianter

Om du vill kan du ha riven Västerbottenost eller riven mozzarella i pajen. Eller blanda.

Färsk eller fryst grönkål

Köper du färsk grönkål så skölj den noga i vatten först och skär sedan bort de grova stammarna samt hacka den sedan.

Det finns också färdig fin hackad färsk samt fryst grönkål - räkna ett paket på 400-500 gram till pajen nedan.

6 portioner grönkålspaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 120 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • FYLLNING: 1 liter färsk grönkål, rensad och utan stam, hackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt till grönkålen
  • 0,5 krm vitpeppar
  • ÄGGSTANNING: 4 ägg, medelstora
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl mjölk 3%
  • 125 gram riven lagrad ost, valfri sort eller Västerbotten eller mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en pajdeg.
  3. Täck över degen och ställ i kylen en kvart.
  4. Skölj grönkålen, skär bort stammar och strimla den.
  5. Fräs under omrörning grönkålen i 5 minuter i lite olivolja. Salta med något krm salt under tiden. Lägg över i en skål och låt svalna.
  6. Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
  7. Grädda pajskalet i 8 minuter i mitten av ugnen.
  8. Blanda i äggen med grönkålen samt tillsätt grädde, något krm salt och halvt krm vitpeppar samt riven ost.
  9. Häll fyllningen i pajskalet.
  10. Grädda grönkålspajen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat. Passa den under tiden och börjar den brännas på kanterna mot slutet så kan du sänka värmen till 175 grader samt lägga över lite bakplåtspapper eller folie.
  11. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4 (45 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 418 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.