Grönkålspaj

Baka en god ostpaj med grönkål i. Ett grundrecept på grönkålspaj med god pajdeg fylld med fräst grönkål, ost och äggstanning.

6 portioner grönkålspaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 120 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • FYLLNING: ca 1 liter färsk grönkål, rensad och utan stam, grovt hackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt till grönkålen
  • 0,5 krm vitpeppar
  • ÄGGSTANNING: 4 ägg, M/L
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl mjölk 3%
  • 125 gram riven lagrad ost, valfri sort eller Västerbotten eller mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en pajdeg.
  3. Täck över degen och ställ i kylen en kvart.
  4. Skölj grönkålen, skär bort stammar och strimla den.
  5. Fräs under omrörning grönkålen i 5 minuter i lite olivolja. Salta med något krm salt under tiden. Fräs tills all vätska dunsta bort. Sätt åt sidan att låt svalna.
  6. Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
  7. Grädda pajskalet i 8-10 minuter i nedre delen av ugnen.
  8. Blanda i ägg med grädde, något krm salt och halvt krm vitpeppar samt riven ost i en skål.
  9. Sprid ut grönkålen över botten på pajskalet. Häll över äggstanningen.
  10. Grädda grönkålspajen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat. Passa den under tiden och börjar den brännas på kanterna mot slutet så kan du sänka värmen till 175 grader samt lägga över lite bakplåtspapper eller folie.
  11. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.

Serveringsförslag

Pajen passar till buffé, julbord, lunch eller enkel middag med en god grönsallad samt en dijondressing till.

Varianter

  • Om du vill kan du ha riven Västerbottenost eller riven mozzarella i pajen. Eller blanda ost efter tycke.
  • Knapriga valnötter, pumpafrön eller hasselnötter är också gott att strö över och garnera pajen med före gräddning eller efter gräddning.
  • Grönkål kan ersättas med purpurkål som är en rödbladig grönkål.
  • Prova grönkålspaj med getost eller chèvre samt valnötter eller grönkålspaj med fetaost.
  • Andra grönsaker som passar i är halverade cocktailtomater och tärnad röd paprika. Då passar även fetaost i. 

Färsk eller fryst grönkål

  • Jag använde färsk grönkål och sköljde i vatten samt skar bort de grova stammarna och strimlade den. Sedan fräste jag grönkålen och då krymper den ihop.
  • Det finns också styckfryst eller hackad grönkål - räkna 250-350 gram grönkål till pajen nedan.
E-mail
Medel: 3.8 (93 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 418 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-04-27