Grönkålspaj

Baka en god ostpaj med grönkål i. Pajen passar till buffé, julbord, lunch eller enkel middag med en god grönsallad samt en dijondressing till.

Grunden är en klassisk paj med vanlig pajdeg, äggstanning samt riven ost med tillägget av fräst grönkål. Om du vill kan du ha riven Västerbottenost eller riven mozzarella. Eller blanda. Köper du färsk grönkål så skölj den noga i vatten först och skär sedan bort de grova stammarna samt hacka den sedan. Det finns också färdig fin hackad färsk samt fryst grönkål - räkna ett paket på 400-500 gram till pajen nedan. 

6 portioner grönkålspaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Fyllning: 1 liter färsk grönkål, rensad och utan stam hackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt till grönkålen
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl mjölk
  • 125 g riven lagrad ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en pajdeg.
  3. Täck över degen och ställ i kylen en kvart.
  4. Skölj grönkålen, skär bort stammar och strimla den.
  5. Fräs under omrörning grönkålen i 5 minuter i lite olivolja. Salta med något krm salt under tiden. Lägg över i en skål och låt svalna.
  6. Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
  7. Grädda pajskalet i 8 minuter i mitten av ugnen.
  8. Blanda i äggen med grönkålen samt tillsätt grädde, något krm salt och halvt krm vitpeppar samt riven ost.
  9. Häll fyllningen i pajskalet.
  10. Grädda grönkålspajen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat. Passa den under tiden och börjar den brännas på kanterna mot slutet så kan du sänka värmen till 175 grader samt lägga över lite bakplåtspapper eller folie.
  11. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer