Grönkålspaj

Introduktion och förberedelse

Baka en god ostpaj med grönkål i. Pajen passar till buffé, julbord, lunch eller enkel middag med en god grönsallad samt en dijondressing till.

Grunden är en klassisk paj med vanlig pajdeg, äggstanning samt riven ost med tillägget av fräst grönkål. Om du vill kan du ha riven Västerbottenost eller riven mozzarella. Eller blanda.

Köper du färsk grönkål så skölj den noga i vatten först och skär sedan bort de grova stammarna samt hacka den sedan. Det finns också färdig fin hackad färsk samt fryst grönkål - räkna ett paket på 400-500 gram till pajen nedan.

4-6 portioner grönkålspaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Fyllning: 1 liter färsk grönkål, rensad och utan stam hackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt till grönkålen
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl mjölk
  • 125 g riven lagrad ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en pajdeg.
  3. Täck över degen och ställ i kylen en kvart.
  4. Skölj grönkålen, skär bort stammar och strimla den.
  5. Fräs under omrörning grönkålen i 5 minuter i lite olivolja. Salta med något krm salt under tiden. Lägg över i en skål och låt svalna.
  6. Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
  7. Grädda pajskalet i 8 minuter i mitten av ugnen.
  8. Blanda i äggen med grönkålen samt tillsätt grädde, något krm salt och halvt krm vitpeppar samt riven ost.
  9. Häll fyllningen i pajskalet.
  10. Grädda grönkålspajen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat. Passa den under tiden och börjar den brännas på kanterna mot slutet så kan du sänka värmen till 175 grader samt lägga över lite bakplåtspapper eller folie.
  11. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.8 (37 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer