Paj med lax och spenat

Paj med lax och spenat samt ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan.

Laxpaj med spenat passar också till nattamat om man har fest. Servera gärna med någon sallad som grönsallad med äpple, tomatsallad, kall dillsås eller annan kall sås funkar till pajen. 

6 portioner paj med lax och spenat

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 200 gram riven ost
  • 3 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 1 dl tinad hackad spenat
  • 1 dl hackad rökt eller gravad laxc

Tillagning

  1. Sätt ugn på 200 grader.
  2. Pajdeg: skär kallt smör i kuber. Kör med mjöl och salt några sekunder i matberedaren. Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder. Du kan också knåda samman mjöl och fett på bakbordet, tillsätta vattnet och snabbt blanda ihop till en deg. Slå in i plastfolie och lägg i kylen cirka 30 minuter.
  3. Kavla ut deg och klä en pajform. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 8 minuter. Pensla pajskalet med ägg.
  4. Fyllning: blanda äggstanning av ägg, grädde, riven ost. Vänd i en deciliter tinad hackad spenat och en deciliter hackad rökt eller gravad lax i ostsmeten.
  5. Häll i pajskalet och grädda i cirka 30 - 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
  6. Låt svalna något och servera lax- och spenatpajen varm eller kall. Kan förberedas och förvaras övertäckt i kylen till servering.
E-mail
Medel: 3.3 (9 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer