Paj med lax och spenat

Introduktion och förberedelse

Paj med lax och spenat samt ost är god till buffé och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan.

Laxpajen passar också till nattamat eller vickning om man har fest.

Servera gärna med någon sallad som grönsallad med äpple, tomatsallad, kall dillsås eller annan kall sås funkar till pajen.

4-6 portioner paj med lax och spenat

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 200 gram riven ost
  • 3 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 1 dl tinad hackad spenat
  • 1 dl hackad rökt eller gravad laxc

Tillagning

  1. Sätt ugn på 200 grader vanlig ugn.
  2. Pajdeg: skär kallt smör i kuber. Kör med mjöl och salt några sekunder i matberedaren. Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder. Du kan också knåda samman mjöl och fett på bakbordet, tillsätta vattnet och snabbt blanda ihop till en deg. Slå in i plastfolie och lägg i kylen cirka 30 minuter.
  3. Kavla ut deg och klä en pajform. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 8 minuter. Pensla pajskalet med ägg.
  4. Fyllning: blanda äggstanning av ägg, grädde, riven ost. Vänd i en deciliter tinad hackad spenat och en deciliter hackad rökt eller gravad lax i ostsmeten.
  5. Häll i pajskalet och grädda i cirka 30 - 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
  6. Låt svalna något och servera lax- och spenatpajen varm eller kall. Kan förberedas och förvaras övertäckt i kylen till servering.
E-mail
Medel: 3.6 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 356 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.