Paj med lax och spenat

Paj med lax och spenat samt ost är god till buffé och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan.

Laxpajen passar också till nattamat eller vickning om man har fest.

Servera gärna med någon sallad som grönsallad med äpple, tomatsallad, kall dillsås eller annan kall sås funkar till pajen.

4-6 portioner paj med lax och spenat

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 200 gram riven ost
  • 3 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 1 dl tinad hackad spenat
  • 1 dl hackad rökt eller gravad laxc

Tillagning

  1. Sätt ugn på 200 grader vanlig ugn.
  2. Pajdeg: skär kallt smör i kuber. Kör med mjöl och salt några sekunder i matberedaren. Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder. Du kan också knåda samman mjöl och fett på bakbordet, tillsätta vattnet och snabbt blanda ihop till en deg. Slå in i plastfolie och lägg i kylen cirka 30 minuter.
  3. Kavla ut deg och klä en pajform. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 8 minuter. Pensla pajskalet med ägg.
  4. Fyllning: blanda äggstanning av ägg, grädde, riven ost. Vänd i en deciliter tinad hackad spenat och en deciliter hackad rökt eller gravad lax i ostsmeten.
  5. Häll i pajskalet och grädda i cirka 30 - 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
  6. Låt svalna något och servera lax- och spenatpajen varm eller kall. Kan förberedas och förvaras övertäckt i kylen till servering.
E-mail
Medel: 3.7 (26 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept