Paj med lax och spenat
Paj med lax och spenat samt ost är god till buffé och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan.
Laxpajen passar också till nattamat eller vickning om man har fest.
Tillagning
- Sätt ugn på 200 grader vanlig ugn.
- Pajdeg: skär kallt smör i kuber. Kör med mjöl och salt några sekunder i matberedaren. Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder. Du kan också knåda samman mjöl och fett på bakbordet, tillsätta vattnet och snabbt blanda ihop till en deg. Slå in i plastfolie och lägg i kylen cirka 30 minuter.
- Kavla ut deg och klä en pajform. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 8 minuter. Pensla pajskalet med ägg.
- Fyllning: blanda äggstanning av ägg, grädde, riven ost. Vänd i en deciliter tinad hackad spenat och en deciliter hackad rökt eller gravad lax i ostsmeten.
- Häll i pajskalet och grädda i cirka 30 - 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
- Låt svalna något och servera lax- och spenatpajen varm eller kall. Kan förberedas och förvaras övertäckt i kylen till servering.
Serveringsförslag
Servera gärna med någon sallad som grönsallad med äpple, tomatsallad, kall dillsås eller annan kall sås funkar till pajen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 356 kcal