Grönkålspaj med fetaost

Introduktion och förberedelse

Grönkålspaj med fetaost och Västerbottenost får en god och fyllig smak.

Grönkålen fräses innan och får smak av lite lök och vitlök.

Serveringsförslag

  • Grönkålspajen passar till buffé, julbord, midsommar, påskbord, utflykt, lunch eller enkel middag.
  • Kan serveras varm eller kall.
  • Servera gärna med en god tomatsallad, grönsallad samt en dijondressing passar också till.

Varianter

  • Istället för fetaost kan du ta salladsost.
  • Om du vill kan du laga pajen med enbart grönkål eller med getost och valnötter.
  • Till servering kan du strö över rostade grovt hackade valnötter, hasselnötter eller pinjenötter.
  • Västerbottenost kan bytas mot annan lagrad riven ost eller mozzarella om du gillar en mildare ostsmak.
  • Grönkål kan ersättas med purpurkål som är en rödbladig grönkål.

Kan förberedas

Pajen kan bakas i god tid och frysas in i stora bitar. Vidare tinas och gärna värmas till servering.

6 portioner grönkålspaj med fetaost

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram smör eller margarin
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk vatten
  • FYLLNING: 1 liter strimlad färsk grönkål, rensad och utan stam. Eller ca 250 gram fryst grönkål
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 klyfta vitlök
  • ÄGGSTANNING: 4 ägg, medelstora
  • 150 gram riven Västerbottensost
  • 100 gram fetaost
  • 2 dl grädde
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skär smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en pajdeg.
  3. Täck över degen och ställ i kylen 30 minuter.
  4. Har du färsk grönkål så sköljer du den, skär bort stammen i mitten och strimlar den. Fryst grönkål tinar du och häller av. Strimla sedan.
  5. Skala och hacka löken. Skala vitlöken och pressa den. Stek lök och vitlök i några minuter så att den blir mjuk i olivolja.
  6. Tillsätt grönkålen och låt steka på låg värme tills den mjuknat och all vätska dunsat bort. Salta. Rör då och då. Sätt åt sidan att svalna.
  7. Kavla ut pajdegen och klä en pajform. Man kan även trycka ut den direkt i formen med händerna. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
  8. Grädda pajskalet i 10 minuter i nedre delen av ugnen.
  9. Blanda i ägg med grädde i en bunke. Smula ner fetaost samt tillsätt riven ost. Tillsätt peppar. Blanda runt.
  10. Sprid ut grönkålen på botten av pajdegen.
  11. Häll över äggstanningen och fördela osten jämnt.
  12. Sänk värmen till 180 grader. Grädda grönkålspajen i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat. Passa den under tiden och börjar den brännas på kanterna mot slutet så kan du sänka värmen till 175 grader samt lägg över lite bakplåtspapper eller folie.
  13. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 468 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-19

Tillbehör och liknande recept: